Харчування вагітних ради народної медицини


Напевно, кожна майбутня мама може з упевненістю сказати, що вона й сама чудово знає, чим потрібно харчуватися вагітним жінкам. Однак чомусь практично кожна з них вважає за краще є, що їй хочеться, а не те, що так необхідно сьогодні малюкові. Ви можете не відчути в своєму організмі яких змін, якщо будете їсти «неправильну» їжу, проте ваша помилка може позначитися на зростанні або розвитку плоду, на здоров'я майбутнього малюка. Збалансоване та повноцінне харчування має вирішальне значення не тільки для розвитку дитини, але і для правильного перебігу вагітності, і, звичайно ж, її позитивного результату.

Перш за все, варто врахувати, що протягом всієї вагітності потреба жіночого організму в білках, вуглеводах, жирах, вітамінах та інших елементах істотно змінюється.

Харчовий раціон будь-якої вагітної жінки повинен включати білки - адже навіть тимчасовий їх дефіцит може призвести до затримки розвитку, зниження маси тіла, мозку, серця і печінки дитини. При недостатньому їх вмісті в раціоні майбутньої мами, необхідну кількість білків відновлюється за рахунок змін складу крові і м'язової частини матки, що збільшує ризик передчасних пологів. Навіть якщо в білку буде просто неповний склад якісних і необхідних елементів (наприклад, тільки тваринний або тільки рослинний білок), це може призвести до неприємних наслідків: біосинтез РНК і ДНК, зміна тривалості вагітності.

Серед білкової їжі, рекомендованої майбутнім мамам, можна виділити такі продукти, які потрібно їсти кожен день, як м'ясо або нежирна риба, кисломолочні продукти, яйця. Жири не менш важливі, ніж всі інші складові. Нестача жирів впливає на масу плода, а також на вміст у плазмі певних ліпідів, що також позначається згодом на розвитку малюка. А недолік деяких жирних кислот навіть призводить до змін у розвитку нервової системи плоду.

З вуглеводами взагалі потрібно бути обережними: перенасичення ними організму (особливо якщо в раціоні є легкозасвоювані вуглеводи) може призвести до внутрішньоутробної загибелі плоду, недолік їх (у складі з глюкозою) призводить до зниження в крові рівня глюкози. Для того щоб цього не відбувалося, досить з'їдати в день близько 300 грамів фруктів і 600 грамів овочів (сирих). Фрукти можна замінити сухофруктами - інжиром, курагою, родзинками, чорносливом. Варто звести до мінімуму споживання таких вуглеводомістких продуктів, як кондитерські вироби, цукор, вироби з борошна вищого гатунку, цукерки - і в матері, і у малюка вони здатні викликати алергію, а також привести до порушення обмінних процесів.

Досить важливу роль у живленні вагітної грає надходження в організм вітамінів та мінеральних речовин в необхідній кількості. Мабуть, ні в кого не викликає сумнівів, що під час вагітності надходження цих речовин в організм майбутньої мами має зростати. Найнеобхідніші - вітаміни В1, В2, D, не менш важливі вітамін А і вітамін С. Але потрібно пам'ятати, що основна їх частина втрачається при термічній обробці продуктів.

Дефіцит вітамінів може призвести до різних порушень в розвитку малюка і негативно відбитися на здоров'ї мами. При нестачі тих чи інших вітамінів в організмі плоду можуть розвиватися різні захворювання і розлади певних функцій: наприклад, нестача в їжі вітаміну В6 може призвести до одного з видів токсикозу, наслідком якого може стати руйнування емалі зубів, а нестача вітамінів В6 і В12 призведе до анемії . Однак будьте з вітамінами обережніше: надлишок їх також часом негативно позначається на здоров'ї, як майбутньої мами, так і плода.

Хотілося б сказати і про важливість для організму вітаміну С. Його недолік може викликати передчасні пологи, народження неповноцінної дитини, а надлишок на ранніх термінах вагітності може призвести до викидня. Щодня, під час вагітності, в організм повинен надходити і так званий вітамін F - полінасичені, жирні кислоти. Для цього досить випивати в день одну ложку нерафінованої рослинної олії.

Народження малюка з недостатньою вагою, недоліками нервової системи - все це ознака дефіциту фолієвої кислоти у вашому раціоні. У помірних кількостях її потрібно приймати вже з перших тижнів вагітності. Проте надмірне вживання також веде до не зовсім приємним наслідків - вживання фолатів призводить до зниження надходження вітаміну В12. Міститься фолієва кислота в помідорах, бананах, горіхах, шпинаті, сочевиці, в борошні грубого помелу. Цих речовин повинно поступати в організм вагітної жінки близько 200 - 400 мг щоденно.

Макро-і мікроелементи, що надходять з харчуванням в організм вагітної, також потрібно застосовувати дуже обережно - і їх недолік, і надлишок можуть негативно відбитися на рівні розвитку, зростанні, порушити кислотний обмін, а деколи навіть призвести до розвитку потворності. Магній, мідь, цинк, кобальт необхідні людському організму постійно, нехай навіть і в незначних дозах - не більше 10 мг на добу.

В останні роки приділяється особлива увага дефіциту йоду в організмі вагітної жінки - його нестача призводить до того, що порушується процес дозрівання плоду, у дитини розвиваються різні захворювання, пов'язані з нестачею цієї речовини, в тому числі і розлади нервової системи.

Словом, як надлишок, так і недолік тих чи інших речовин у харчуванні може негативно позначитися на здоров'ї і мами, і маляти.

До речі, для того, щоб вам ніщо не завадило вигодовувати вашої дитини грудьми, варто також простежити за своїм харчуванням під час вагітності - за два місяці до пологів введіть у свій раціон чорноплідна горобина, горіхи. Їх прийом непогано стимулює лактацію.

Існують продукти, які категорично забороняється приймати в їжу вагітним жінкам. Серед них копченості, консерви (рибні та м'ясні), продукти, які зберігаються у вакуумній упаковці, ковбаси, готові пельмені, а також синтетичні напої типу Coca-Cola і, звичайно, будь-які спиртні напої.