• Головна
  • Перша
  • Харчове отруєння - перша допомога при появі перших симптомів, види харчових отруєнь, симптоми отруєний

Харчове отруєння - перша допомога при появі перших симптомів, види харчових отруєнь, симптоми отруєний


Харчові отруєння - досить часте явище, причому підстерігати нас воно може в будь-який час року і в будь-якій ситуації, будь то бурхливий святкове застілля, звичайна щоденна трапеза або легкий перекус. При попаданні отруйних речовин в організм виникає хворобливий стан. З цієї причини харчове отруєння, перша допомога при якому, як і при будь-якому іншому вигляді отруєнь, зводиться до необхідності виведення з нього цих речовин, повинно бути нейтралізовано якомога швидше.

Види отруєнь


Загалом серед різновидів отруєнь виділяють наступні:

  • Отруєння внаслідок впливу кислот і їдких лугів;
  • Отруєння наркотичними засобами, снодійними;
  • Отруєння миш'яком;
  • Отруєння промисловими отрутами;
  • Отруєння алкоголем;
  • Отруєння чадним і світильним газами;
  • Отруєння інсектицидами;
  • Харчові отруєння.

При цьому найпоширенішим видом отруєнь є харчові отруєння, або, як їх інакше визначають, харчові інтоксикації. Харчове отруєння являє собою досить гострий стан, що виникає внаслідок вживання продукту з токсинами того чи іншого їхнього походження в харчування.

Безпосередньо харчові інтоксикації представлені в наступних різновидах:

  • Інтоксикації, спровоковані прийняттям в їжу отруйних рослин, тварин;
  • Інтоксикації мікробні (або харчові токсикоінфекції);
  • Інтоксикації, викликані хімічними речовинами тій чи категорії.

Гострі харчові інтоксикації, нами відмічені вище, є найбільш поширеними. Вони виникають у разі прийняття в їжу продуктів, які піддалися зараженню допомогою патогенних мікробів, а також їх токсинами. Дане отруєння визначається, відповідно, як мікробне отруєння, його збудниками можуть бути протеї, стафілококи, клебсієли, цитробактери, клостридії т.д. Як джерела харчового отруєння виступають як хворі люди, так і здорові носії конкретного виду інфекції, в т.ч. і тварини. Розмноження мікробів відбувається в продуктах харчування, в результаті чого утворюються токсини, які потрапляють згодом з споживаної людиною їжею в його організм.

Ознаки харчового отруєння




Розвиток отруєння відбувається в період від двох годин до доби з того моменту, як були вжиті в їжу продукти, дня цього непридатні. Основні прояви полягають в болісної нудоті і систематично повторюється блювоті. Виникає також і сильний пронос, який при харчовому отруєнні відрізняється водянисті та багатством. Крім цього в ньому є шматки неперетравленої організмом їжі. Кров відсутня.

В цілому ж тривалість отруєння становить порядку діб-трьох, по закінченні яких відзначається поступове згасання актуальною для отруєння симптоматики. Відзначимо також, що після отруєння ще можуть деякий час відзначатися такі властиві йому симптоми, як метеоризм, слабкість і біль у животі.

Зупинимося на харчовому отруєнні, та першої допомоги, при ньому чиниться.

Перша допомога



  • При появі перших симптомів, що вказують на отруєння, слід вдатися до процедури промивання шлунка. Проводиться вона доти, поки блювотні маси не зміняться виходом замість них води. Для промивання шлунка застосовується 2% розчин соди, однак при її відсутності підійде і звичайна кип'ячена вода.
  • Протягом усього часу перебування в стані харчової інтоксикації, хворому слід давати багато пити в обсязі не менше двох-трьох літрів рідини за добу. Лікарі в цьому випадку рекомендують використовувати воду з додаванням повареної солі (1 л - 1 ч.л.), цукру (1л - 2 ч.л.), харчової соди (1 л - 1 ч.л.). Крім цього слід також використовувати сухі суміші для регідратації (наприклад, Регідрон).
  • Необхідно відмовитися від вживання в цей період дратівної і трудноперевариваемой їжі.
  • Призначення протимікробних препаратів проводиться виключно лікарем, при цьому необхідність в них актуальна лише у важких проявах інтоксикації.
  • При сильній діареї (тобто проносі) як симптоматичний медпрепарату може бути використаний, наприклад, Лоперамід.
  • При харчовому отруєнні вагітної або дитини в деяких випадках можлива госпіталізація як необхідний захід відновлення організму і усунення основних проявів отруєння.
  • Звернення до лікаря потрібно в обов'язковому порядку в разі якщо харчове отруєння, перша допомога при якому була своєчасно надана хворому, не привела до поліпшення, а симптоматика проявляється вкрай гостро або посилюється. Крім цього, звернутися до лікаря потрібно при тривалості стану з актуальною для нього симптоматикою довше тижня.
  • Унаслідок перенесеного отруєння згодом може виникнути дисбактеріоз, лікування якого проводиться в окремому порядку.