Народні методи лікування коклюшу

1. Часник

Часник - природний антибіотик, здатний знищувати хвороботворні бактерії і віруси.

Це чудова властивість застосовується для лікування респіраторних захворювань, грипу та інших інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Але є у часнику і інші корисні якості. Він здатний омолодити організм, зміцнити стінки кровоносних судин, нормалізувати тиск і позбавити від глистів.

Позбавити від симптомів коклюшу допоможе сік часнику, змішаний в рівних пропорціях з медом. Засіб дають дитині кілька разів в день. Разова доза залежить від віку. Однорічному малюкові достатньо п'яти крапель, а дитина старшого віку може приймати по чайній ложці народного засобу. Корисний при коклюші і часник з молоком. Головку подрібнених ароматних часточок кип'ятять у склянці молока декілька хвилин і дають дитині по чайній ложці протягом усього дня. Доповнити «часникове» лікування можна розтиранням підошов ніг. Для приготування мазі потрібно змішати подрібнений часник з вершковим маслом і використовувати перед сном, надягаючи після процедури шкарпетки.

2. Ожина сиза

Смачні лісові ягоди покращують апетит і перистальтику кишечника, допомагають при гастритах, глистах, захворюваннях печінки і шлунка. Сік зі свіжих ягід ожини знижує температуру при пневмонії та грипу, а настій з листя і квітів ефективний при ангіні та запаленнях ротової порожнини. При кашлі, водянці, запаленнях сечового міхура і ниркових захворюваннях застосовується відвар з листя рослини. Ожина використовується в якості однієї зі складових лікарських зборів від анемії, діабету, підвищеній збудливості, гіпертонії і атеросклерозу.

При стиханні гострих симптомів коклюшу народна медицина рекомендує скористатися силою ожини, що входить до складу трав'яного збору. Потрібно змішати чотири столові ложки кореня ожини сизої та по дві столові ложки алтея лікарського, курячої сліпоти, коренів оману високого і солодки голої. На літр окропу знадобиться три їдалень ложки суміші. Відвар кип'ятять три хвилини і п'ють по 30 мл протягом дня у дев'ять прийомів. Це засіб не тільки позбавить від залишкових симптомів захворювання, але і зміцнить захисну систему організму.

3. Омела біла

Ще за часів Гіппократа лікарі цінували омелу за її унікальні лікувальні якості. Кошти з омели застосовували не тільки як кровоспинний і в'язкий засіб, але і як протиотрута, що було важливо в ті смутні часи. Досі французькі селяни вірять в силу рослини, викладаючи омелу на живіт отравившегося людини. До XVIII століття омелу офіційно вважали ліками від епілепсії. Однак зараз для лікування епілепсії її застосовують тільки травники. Сучасна медицина використовує рослину як дієвий протисудомну, кровоспинну і спазмолітичний засіб.

Судомний кашель відступає при лікуванні коклюшу відваром з листя омели білої. Вісім грам сухих листочків разом з гілочками заливають склянкою окропу і залишають при слабкому кипінні на 10 хвилин. Остуджений і проціджений відвар необхідно довести кип'яченою водою до початкового об'єму. Дають хворій дитині по чайній ложці під час кожного прийому їжі.

4. Бузина

Бузина овіяна всілякими легендами і переказами. У Древній Русі хорошим тоном вважалося посадити бузину біля будинку. Вірили, що рослина захищає від темних сил і лихого ока. Крім того, дурманний аромат листя бузини відганяє мух. А легенди багатьох народів свідчать про те, що в потужних гілках ховаються феї та відьми, здатні зачарувати людину, прилігши відпочити в тіні розлогого рослини. Вражають не тільки магічні, а й лікувальні властивості рослини. Відвар бузини швидко виліковує від застуди, а настоянка або сік - від псоріазу, герпесу і шкірних захворювань. Ефективно рослина і при боротьбі з надлишковою вагою, карієсі, запорі.

Народний засіб від коклюшу - трав'яний настій. Необхідно взяти по три столові ложки квіток бузини, кореня солодки і кори крушини, а також по дві столові ложки квіток календули і трави фіалки триколірної. Чотири столові ложки трав'яної суміші необхідно залити літром окропу, настояти 30 хвилин, процідити і приймати по склянці вранці і ввечері, роблячи маленькі глотки.

5. Редис

Ласувати редискою корисно практично всім. Цей диво-овоч, привезений в Росію новатором Петром Першим, здатний попереджати хвороби судин і серця, стимулює виділення шлункового соку і насичує організм вітамінами та мікроелементами. Редис особливо показаний людям, що страждають від зайвої ваги. Він не тільки стимулює травлення, прискорюючи обмін речовин, але і виводить зайву рідину з організму. Клітковина, у великій кількості міститься в редисці, виводить холестерин, тим самим омолоджуючи судини. Вживання в їжу цього овочу є профілактикою онкологічних захворювань та діабету.

Свіжовичавлений сік редису, змішаний в рівних кількостях із медом і невеликою кількістю кам'яної солі - ефективний засіб від болісного кашлю. Дають хворій дитині по дві чайних ложки тричі на день.

6. Спаржа

Один з найпопулярніших рослинних продуктів у всьому світі - спаржа, була відома ще стародавнім римлянам. Незважаючи на мінімальну калорійність, спаржа містить рекордну кількість корисних для організму речовин. Калій та аспарагінова кислота, селеніт і каротин, вітамін C і повна відсутність жирів благотворно впливають на роботу серцево-судинної системи.

Допомагає впоратися з симптомами коклюшу наступний народний рецепт. Три чайні ложки молодих пагонів спаржі слід залити склянкою окропу, накрити і настояти дві години. Приймають засіб по столовій ложці тричі на день.

Кашлюк - захворювання інфекційне, тому необхідні заходи, застережливі можливе зараження оточуючих. При перших же симптомах хвороби необхідно звернутися до лікаря, який і призначить оптимальне лікування. Наслідки незалікованою коклюшу можуть бути досить серйозними. Найчастіше - це пневмонія. Народні методи допомагають полегшити симптоматику, посилити опірність організму і прискорити лікування. Але прийом будь-яких нетрадиційних методів повинен бути погоджений з лікуючим лікарем.