Менше жиру не означає краще


Далеко не факт, що знежирена їжа хороша з дієтичною точки зору. Представники Гарвардської школи громадського здоров'я наводять приклади безлічі експериментів, які показали, що люди, які переходили на продукти з низьким вмістом жирів, що не позбавлялися від зайвої ваги і не ставали в результаті здоровіше в порівнянні з тими, хто віддавав перевагу їжу помірної або високої жирності. Причина криється в шкідливих інгредієнтах знежирених продуктів.

 

Жир жиру ворожнечу


За словами американських дослідників, звичайний вибір людини, що стежить за фігурою, це ласощі, адаптовані для здорового харчування. Зокрема, мафіни з низьким вмістом жирів позиціонуються виробниками як дієтичні, однак на ділі в них часто відсутні ті ж рослинні трансжири, корисні для серцево-судинної системи.

«Полегшені» кондитерські вироби все одно містять велику кількість шкідливих вуглеводів у вигляді білого борошна та цукру і ще на 60% більше соди.


«Прийшов час розвіяти міф про їжу з низьким вмістом жиру, - б'є на сполох Уолтер Уіллетт, професор епідеміології, фахівець з питань харчування Гарвардської школи громадського здоров'я. - На жаль, багатьох добре мотивованих людей змусили повірити в те, що всі жири погані і що продукти з високим вмістом білого борошна та цукру - це хороший вибір для здорового способу життя. Це безсумнівно сприяє епідемії діабету і високих показників передчасної смерті ».

Іншими словами, для здоров'я тип жиру має більше значення, ніж його кількість. «Якість жирів буває різним. Є жири корисні, шкідливі, нейтральні. Дуже часто жирність продукту знижується шляхом використання шкідливих жирів.


Чим обертається обмеження жирів в харчуванні?




«Для зниження ваги ми часто повністю відмовляємося від самого калорійного - жирів. З цього моменту наш організм перестає отримувати не тільки шкідливі насичені жири, але і корисні жирні кислоти, а також найважливіші вітаміни, - зазначає Олена Вовк, к.м.н., доцент Московського державного медико-стоматологічного університету. - Без цих необхідних речовин неможливе повноцінне функціонування організму і відновлення клітин печінки, головного мозку і серця.

Також необхідно знати, що екстремальна дієта без природних жирів не тільки знижує стійкість до стресу, а й призводить до розвитку жирової хвороби печінки. Парадоксально, але коли жирова тканина швидко йде (втрата ваги складає більше 500-700 г на тиждень), печінка починає активно «жиріти». Це відбувається тому, що при різкому зменшенні калорійності накопичений жир починає активно розпадатися і надходити в кров і печінку. Клітини печінки не можуть впоратися з великою кількістю жиру і накопичують його. В результаті при тривалій екстремальної дієті розвивається жирова хвороба печінки та порушення її роботи.

Процес ожиріння печінки звернемо



Найцікавіше, що вилікувати цю недугу допомагають знову ж корисні жири. «Існують гепатопротектори на основі есенціальних фосфоліпідів, які є джерелом ненасичених жирних кислот. Вони швидко відновлюють клітини, вбудовуючись в їх структуру, а також нормалізують роботу печінки, особливо в умовах стресу або безжирової дієти », - говорить Олена Вовк.

Лікарі радять: щоб не доводити до проблем зі здоров'ям, потрібно уважно стежити за раціоном, робити вибір на користь дійсно здорових продуктів, а не аби як знежирених.