Екстракти м'яти і розмарину покращують пам'ять


Екстракти м'яти і розмарину покращують пам'ять

Користь м'яти і розмарину для здоров'я людини відома медицині вже досить давно, проте вчені продовжують дізнаватися про, здавалося б, вже добре вивчених травах, щось нове.

 

У черговому дослідженні було встановлено, що екстракт м'яти і розмарину покращує пам'ять і пізнавальні здібності людини. За словами фахівців, цей ефект може бути корисний для школярів і студентів, а також для людей літнього віку, які прагнуть зберегти свої когнітивні функції на оптимальному рівні. Результати роботи були представлені в Сент-Луїсі, США на конференції неврології Neuroscience 2013.

 

 

Автори роботи перевірили дію низки антиоксидантів, які містяться в екстракті м'яти і розмарину, на мишах. У плані збільшення пам'яті, був присутній досить очевидний ефект, причому він ріс пропорційно збільшенню дози екстрактів зазначених трав. Дуже важливо, що протягом дослідження в мозку мишей, які брали добавки, знижувався рівень окисного стресу. Хоча в цьому питанні ще багато чого не ясно, але вчені традиційно вважають, що окислювальний стрес є маркером вікових змін мозку і зниження його когнітивних функцій.

 

Разом з тим, експерти відзначають, що аналогічне дослідження на людях поки не проводилося і, у зв'язку з цим, не можна з абсолютною впевненістю стверджувати, що споживання м'яти і розмарину людиною дозволить досягти аналогічного ефекту, що і на тваринних моделях.

 

При цьому слід розуміти, що якщо ефект і буде присутній, то лише при вживанні зазначених трав в їх натуральному вигляді. "Дуже багато людей, чому то вважають, що вживають м'яту, жуючи одну з численних жуйок" зі смаком м'яти "або вживаючи інші продукти, які мають аналогічний смак. Не варто помилятися - ні жуйка, що не цукерки, ні інші готові продукти, які можна придбати в магазині, не містять м'яту, навіть якщо Вам так здається на смак. Вся справа в ароматизаторах, що використовуються виробниками. Вони, в свою чергу, навряд чи володіють тим же ефектом ", - зазначають автори дослідження.

 

Раніше в дослідженні, проведеному в 2012 році, було встановлено, що масло розмарину може підвищити продуктивність мозку, а в науковому дослідженні 2010 медики рекомендували додавати екстракт трави на яловичину під час приготування їжі, щоб зменшити концентрацію канцерогенних речовин, що утворюються в процесі приготування. М'ята, згідно з низкою досліджень володіє сильними протигрибковими властивостями, і до того ж способу допомогти в лікуванні помірного гірсутизму у жінок (надмірний ріст волосся на місцях, де вони рости не повинні, в принципі).

Читайте інші новини а також пройдіть тест онлайн діагностики на сайті emed.org.ua

http://q99.it/Gv8LrKo