Оброблене червоне м'ясо згубно для серця чоловіків


Чоловіки, які часто їдять навіть помірну  кількість обробленого червоного м'яса, мають більш високий ризик смерті від серцевої недостатності, показує нове дослідження шведських учених.

Червоне м'ясо, як відомо, маєть багато негативних наслідків для здоров'я людини. І якщо це м'ясо обробляється, то наслідки можуть бути ще більш важкими, особливо для чоловіків. Нове дослідження вчених виявило, що чоловіки, які часто їдять навіть помірну кількість обробленого червоного м'яса, мають більш високий ризик захворювань і смерті від серцевої недостатності. Оброблене м'ясо містить цілий ряд консервантів, які за своїм впливом аналогічні наслідкам куріння.

"Оброблене червоне м'ясо зазвичай містить натрій, нітрати, фосфати та інші харчові добавки, м'ясо на грилі також містить поліциклічні ароматичні вуглеводні, які можуть привести до відповідного збільшення ризику для серця", сказала в заяві для преси Алісія Вовк, старший автор дослідження, доктор медичний наук, професор кафедри з питань харчування епідеміології в Інституті екологічної медицини, Королівського Каролінського інституту в Стокгольмі, Швеція. "Необроблене м'ясо вільно від харчових добавок і зазвичай має меншу кількість натрію."

Дослідження про вплив обробленого м'яса на здоров'я було проведено на 37 035 чоловіках, у віці від 45 до 79 років, без історії серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця або раку. Всіх учасників попросили заповнити анкети про їх спосіб життя і харчові звички. Вчені стежили за учасниками з 1998 по 2010 рік, після чого вели обробку даних.

 

На початку дослідження, учасники відповіли на 96 питань про свою дієту. У першу чергу, медиків цікавило споживання ковбас, ковбасних виробів (шинка / салямі), кров'яної ковбаси / сосисок і печінкового паштету за останній рік.

 

Протягом цього періоду 2891 чоловіків отримали діагноз серцева недостатність, 266 з них померли від цього захворювання. Дослідники виявили, що люди, які їли більше 75 грамів обробленого червоного м'яса в день, на 28 відсотків більше ризикували отримати серцеву недостатність, ніж чоловіки, які їли менше 25 грамів обробленого червоного м'яса в день. Ці цифри було підтверджені після коригування всіх факторів, що впливають. Крім того, любителі обробленого м'яса в два рази сильніше ризикують померти від серцевої недостатності. Кожні нові 50 грам в щоденному споживанні червоного м'яса, підвищують ризик серцевого збою на 8 відсотків, а ризик смерті на 38 відсотків.

 

"Щоб знизити ризик серцевої недостатності та інших серцево-судинних захворювань, ми пропонуємо уникати обробленого червоного м'яса у своєму раціоні, обмежуючи кількість необробленого червоного м'яса в співвідношенні 1:59 порцій на тиждень або рідше," сказала автор дослідження, доктор Джоанна Калуци. "Замість цього, є дієта, багата фруктами, овочами, продуктами з цілісного зерна, горіхів і, звичайно, риби."

 

Зовсім недавно дослідники з Гарвардської школи Департаменту Громадської Охорони здоров'я харчування виявили, що жінки, які споживають занадто багато червоного м'яса, схильні до вищого ризику раку молочної залози. Попередні дослідження підтвердили, що червоне м'ясо збільшує ризик раку кишечника. Для зниження цих ризиків, люди, які споживають більше 90 г. червоного обробленого м'яса в день, повинні скоротити його споживання до 70 г. пропонує Департамент охорони здоров'я.

 

Згідно Американської Асоціації Серця, люди повинні слідувати дієті, яка включає велику кількість фруктів, овочів, цілісного зерна, нежирні молочні продукти, птицю, рибу і горіхи, обмежуючи при цьому споживання червоного м'яса, а також солодких продуктів та напоїв. З м'яса найкраще споживати пісне м'ясо і птицю без шкіри. Також бажано споживання риби принаймні два рази на тиждень, бажано риби з високим вмістом омега-3 жирних кислот, таких як лосось, форель, і оселедець.

 

Дослідження фінансувалося Шведським науковим Радою / медицини та Шведським дослідницькою радою / інфраструктури. Отримані результати були опубліковані в журналі "American Heart Association".