Корисні і лікарські властивості гвоздики


Гвоздика володіє не тільки найвищою антиоксидантної цінністю в порівнянні з будь-якої іншої спецією, ні і допомагає при різних хворобах. Наприклад, гвоздикове масло, знімає зубний біль. Масло гвоздики також здавна використовується для лікування шкірних захворювань, таких як акне, прищі, і важких опіків.

 

 

Гвоздика містить значні рівні антиоксидантів, які можуть запобігти згубні наслідки екологічних токсинів, таких як чотирихлористий вуглець - причина раку шлунково-кишкового тракту і запальних захворювань суглобів. Що стосується ORAC (ємність поглинання вільних радикалів), індекс, який використовуються Національним інститутом з питань старіння для оцінки антиоксидантної цінності харчових продуктів, гвоздика має найвищий бал ORAC.

 

Гвоздика містить значну кількість активного компонента під назвою евгенол. Він часто використовується в стоматології в комбінованій терапії кореневого каналу, при постановці тимчасових пломб, а також лікуванні хвороб ясен у вигляді спреїв і полоскань. Евгенол, основний компонент ефірної олії гвоздики, працює як антисептик і протизапальну речовину.

 

Гвоздика також містить різні флавоноїди, в тому числі кемпферол і рамнетин, що визначають протизапальні властивості цієї популярної приправи. Дослідники також визначили, що ця спеція може бути відмінним джерелом марганцю, вітаміну К, а також містить досить заліза, магнію і кальцію.

Іспанські кулінари вважають, що гвоздика в будь-якому вигляді допоможе значно підняти якість продуктів і страв, що позитивно вплине на здоров'я.

 

А що власне являє собою так добре знайома нам спеція?

 

Гвоздика - ароматні і пекучі на смак засушені квіткові бутони вічнозеленого гвоздичного дерева Syzygium aromaticum сімейства миртових, які за формою нагадують гвоздики довжиною 1-1,5 см. "Капелюшок цвяха" утворює чашечка з 4 червоними чашолистками, 4 згорнутих біло-рожевих пелюстки і численні тичинки. Стерже - яскраво-червоне разросшееся квітколоже з зав'яззю.

 

Якщо кинути гвоздику в воду, вона повинна потонути, в крайньому випадку - плавати вертикально, капелюшком вгору. Якщо вона плаває горизонтально, якість її залишає бажати кращого - масла в ній недостатньо. У капелюшку гвоздики евгенолу менше, зате більше інших ароматичних речовин. Запах паростка - сильніше і різкіше, аромат капелюшка - тонше й складніше. У капелюшку мало речовин, які надають страві гіркоту. Так що, якщо є можливість, в солодкі страви кладуть капелюшки, в м'ясні і маринади - черешки. Друга ознака якості гвоздики - еластичність. Вона гнеться в навіть у висушеному вигляді, а при натиску на папір, залишає масляний слід.

Читати інші статті і пройти тести здоров'я на нашому сайті http://emed.org.ua