Народні методи лікування головного болю


1. Калина з медом

Плоди калини являють собою прекрасний діабетичний продукт. У їх складі є цукру, пектинові і дубильні речовини, амінокислоти, ефірне масло, вітаміни A, K і P, а фітонциди. У народній медицині ягоди калини знайшли широке застосування при лікуванні різноманітних захворювань: атеросклерозу, гіпертонії, колітів та гаст риту, виразкових хвороб, судинних спазмів і простуд. У цих випадках застосовують настій плодів, а ось сік ягід народна медицина рекомендує при гіпертонії, астмі, хворобах печінки і серця, як полоскання при хворобах ясен і ангіні. Косметологія рекомендує протирати соком ягід калини шкіру при вуграх і висипах.

Допоможе сік ягід цієї рослини і в тому випадку, якщо вас мучать головні болі. Вимийте ягоди холодною водою, підсушіть їх і відіжміть сік. Постарайтеся не тиснути шкурки ягід, інакше сік стане надмірно гірким. Змішайте сік, що вийшов з цукром або медом в однаковій пропорції, розлийте по ємностей, зберігайте в прохолодному місці. При головних болях приймайте ліки по столовій ложці тричі на день перед їжею протягом 20 днів.

2. Картопля (сік)


Картопля народна медицина використовує досить давно. Основне застосування бульб картоплі - при лікуванні шкірних захворювань, проте з часом набагато більшу терапевтичну ефективність показав сік картоплі. Поступово картопляний сік стали застосовувати не тільки зовнішньо, але і внутрішньо. В даний час офіційна медицина визнає загальнозміцнюючі, ранозагоювальні, протизапальні і сечогінні властивості свіжоприготованого картопляного соку. Однак сік бульб картоплі необхідно використовувати саме свіжовичавленим, буквально через кілька хвилин, під впливом сонячного світла, його структура починає руйнуватися, і лікувальні властивості соку зводяться до нуля. Рекомендується картопляний сік при гастритах, для зниження кислотності шлунка, при виразкових хворобах. Відома здатність соку бульб картоплі знімати головний біль, знижувати кров'яний тиск, знімати печію. Рекомендують його вживати і хворим на цукровий діабет.

Для того щоб зняти постійні головні болі, пропустіть бульба картоплі через соковижималку або натріть його на тертці. У другому випадку суміш відцідіть через марлю. Приймайте свіжовичавлений сік картоплі перед їжею тричі на день по столовій ложці протягом 2-3 тижнів.

3. Чебрець




У складі трави чебрецю містяться ефірні олії, флавоноїди, дубильні речовини, гіркоту, олеаноловая і урсулова кислоти. У рецептах знайшли своє застосування квіти, листя і стебла рослини. Найбільш цінним є саме ефірне масло - його використовують у фармацевтичній промисловості, а народна медицина рекомендує його для полоскання слизових оболонок, при лікуванні епідермофітії. Водний розчин чебрецю використовується медициною як відхаркувальний і болезаспокійливий засіб, при невритах і радикулітах. Використовується цей засіб і при простудних захворюваннях, при кашлі, коклюші, бронхіті, метеоризмі і поносі.

При головному болю вам повинен допомогти настій чебрецю: склянкою окропу залийте столову ложку сировини і дайте настоятися протягом години. Приймайте настій тричі на день по чверті склянки перед їжею. Курс лікування - до одного місяця.

4. Звіробій



У складі трави рослини містяться дубильні речовини, вітаміни PP і C, ефірну олію, алкалоїди, нікотинова кислота, рутин, фітонциди. Народна медицина використовує звіробій при суглобовому ревматизмі, подагрі, туберкульозі. Спиртова настоянка рекомендована при ревматизмі, а подрібнений лист звіробою сприяє швидкому загоєнню ран. Відомі в'яжучі і протизапальні властивості препаратів звіробою, застосовуються вони також і при проблемах з органами травлення, жовчного міхура і печінки. Польська народна медицина широко використовує наземну частину рослини при невралгії, лікуванні неврастенії, безсоння і головних болях. Застосовується звіробій і при лікуванні опіків і виразок, як сечогінний і стимулюючого серцеву діяльність засобу.

Якщо у вас періодично з'являються головні болі, пройдіть курс лікування відваром звіробою, який готується таким чином: столову ложку подрібненої трави залийте склянкою окропу і прокип'ятіть на маленькому вогні ще 10 хвилин. Охолоджений і відціджений відвар пийте за півгодини до їжі тричі на день по третині склянки протягом місяця.

5. Житній хліб



Житній хліб надзвичайно корисний дієтичний продукт, особливу цінність набуває в зимовий час, коли наш організм ослаблений і потребує вітамінів. У житньому хлібі є багатий зміст мікроелементів, амінокислот, вітамінів і мінеральних солей. При регулярному вживанні цей продукт сприяє виведенню шлаків, солей і токсинів з організму, очищає судини від холестерину, стимулює і нормалізує роботу кишечника та шлунка. Медики кажуть, що регулярне вживання в їжу житнього хліба значно знижує ризик цукрового діабету, а також ряду онкологічних захворювань. Дуже корисний чорний хліб для людей з діагнозом недокрів'я і низьким рівнем гемоглобіну.

Якщо вас мучать головні болі, приготуйте такий засіб по народному рецептом: накришить житній хліб, залийте його крутим окропом і залиште розбухати, накривши кришкою. Отриману кашку рівномірно розкладіть на марлю і прикладіть такий компрес на лоб. Зміну компресу виробляєте через 10-15 хвилин, щоб хліб не встиг засохнути.

6. Обліпиха



У хімічному складі обліпихи виявлені аскорбінова кислота, жирні олії, каротин, вітаміни, дубильні речовини і цукру, натуральні кислоти. Застосовується обліпиха для загоєння ран, зняття болю. У народній медицині рослина використовується у вигляді настоїв, настоянок, сиропу або навіть просто ягоди в сирому вигляді. Внутрішньо обліпиха рекомендована при авітамінозі, виразкових хворобах, зовнішнє застосування - при лікуванні шкірних захворювань, не загоюються ран, широко використовується рослина і в гінекології. Традиційною медициною обліпиха застосовується як полівітамінний засіб, масло з ягід призначають при опіках, обмороженнях, як профілактичний засіб від хвороб шлунка та стравоходу.

Якщо у вас розболілася голова, змочіть бавовняну тканину соком обліпихи (попередньо трохи його підігрів) і прикладіть на лоб на кілька хвилин. Коли тканина підсохне, змочіть її знову.

Використовуючи засоби народної медицини потрібно бути дуже обережним - деякі рослини містять у своєму хімічному ставе отруйні речовини, і їх застосування не бажано без попередньої консультації з лікарем.