Шипшина коричнева


Дія: Вітамінний, загальнозміцнюючий, тонізуючий, сечогінний, жовчогінний, противоцинготное, стимулює секрецію шлункового соку.

Шипшина коричнева

Опис: чагарник, що досягає 1,5 м висоти з тонкими блискучими червоно-коричневими гілками з нечисленними вигнутими шипами. Листя непарноперисті 4-9 см довжини з 5-7 листочками і трав'янистими прилистками. Цвнткі рожеві діаметром 3-5 см, частіше одиночні. Плоди орешковідниє, односемянние, укладені в кулясті або яйцеподібні гипантии, які створюють несправжнє плід. Внутрішні стінки плоду волосисті. Цвіте з середини травня до липня.

Використовувані частини: Плоди, рідше листя.

Активні речовини: Шипшина багатий вітаміном С, В2, Р, містить пектини (4-15%), органічні кислоти (в основному яблучну і лимонну), водорозчинні таніни, ароматичні сполуки. У плодах знайдені солі калію, натрію, кальцію, магнію, фосфору, заліза. Загальний вміст дубильних речовин в сухих плодах становить 4,5%.

Збір. Плоди починають збирати з кінця серпня, коли вони стають яскраво-червоними, м'якими і містять найбільшу кількість аскорбінової кислоти, і закінчують до заморозків. Сушать у сушарках.

Зберігання. Термін придатності сировини - 2 роки.

Вживання. Плоди шипшини використовують як джерело вітамінів, а також як жовчогінний при холецистити, гепатитах і захворюваннях шлунково-кишкового тракту, пов'язаних із зниженим жовчовиділення.

Протипоказання. Тромбофлебіт, при цукровому діабеті не можна застосовувати у великих дозах.

Лікарські форми

  1. Холосас. Сироп, приготовлений на згущеному водному екстракті плодів шипшини і цукру. Густа, сиропоподібна рідина темно-коричневого кольору, кисло-солодкого смаку, своєрідного запаху. Призначають при холециститі, гепатиті по 1 ч. ложці (дітям - по чверті ч. ложки) на прийом 2-3 рази на день.Шипшина коричнева
  2. Відвар плодів шипшини. 1 ст. ложку (20 г) неочищених плодів подрібнити, залити 2 склянками окропу, поставити на 10-15 хвилин на водяну баню, постійно помішувати. Потім зняти з вогню, настояти 24 години, процідити. Приймати по 1/4-1/2 склянки відвару двічі на день.
  1. Авітаміноз. 2 ст. ложки плодів шипшини залити 2 склянками окропу, кип'ятити 10 хвилин, настоювати 12 годин, процідити. Пити по півсклянки до їжі 3 рази на день.
  2. Ангіна. Залити 100 г плодів шипшини 2 л окропу, настояти 5 год, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день через 30 хв після прийому перекису водню. Перед прийомом суміш збовтувати.
  3. Атеросклероз:
    • 2 ст. л. сухих плодів шипшини заліть1 / 2 л окропу і кип'ятити 10-15 хв. Потім остудити, процідити і додати 1 ст. ложку меду. Ретельно перемішати і поставити в темне місце на 2-3 год, попередньо помістивши цілющий настій у щільно закритий посуд. Приймати по 1/4 склянки 2-3 рази на день.
    • Півлітрову банку заповнити на 2/3 плодами шипшини, залити доверху горілкою. Настояти 2 тижні, періодично збовтуючи. Процідити. Приймати настоянку, починаючи з 5 крапель, і щодня збільшую дозу на 5 крапель, довести до 100 крапель, потім знову поступово знизити прийом до 5 крапель.
  4. Астма бронхіальна. 1 ст. ложку плодів шипшини залити склянкою окропу, настояти 15 хвилин. Приймати по 1/2 склянки 2-3 рази на день після їди.
  5. Хвороби печінки. Наприкінці осені або взимку викопати коріння шипшини, порізати їх дрібними шматочками і 0,5 кг коренів прокип'ятити в 4 л води протягом 20 хвилин після закипання, потім настояти протягом 3-4 годин, перелити в банку, зберігати в холодильнику. Пити відвар у теплому вигляді (розігріти на водяній бані) по склянці тричі на день за півгодини до їди.
  6. Біль у шлунку. 2 ч. ложки сушених ягід шипшини залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Пити після їди по 2-3 склянки на день. Курс: 1 місяць.
  7. Бородавки. Прикладати до бородавок 2-3 рази на день розтерті пелюстки квіток шипшини аж до зникнення бородавок.
  8. Виведення піску. Коріння шипшини викопати восени, вимити, висушити і подрібнити. 1 ст. ложку сировини залити в чайнику 1 склянкою окропу, настоювати 45 хвилин, процідити. Пити до їди 3 рази на день по 1/3 склянки.
  9. Гастрит. 20 г подрібнених зрілих плодів шипшини залити 400 мл окропу, настоювати. 3 години, процідити. Пити по 50 мл перед їжею 2 рази на день.
  10. Гепатит:
    • Сироп шипшини: приймати перед їжею по 1-2 ст. ложки.
    • 3 ст. ложки, подрібненого кореня шипшини залити 1 склянкою води, кип'ятити 3-5 хвилин, процідити. Пити по півсклянки 3 рази на день.
  11. Гіпертонія.1 ст. ложку сухих плодів шипшини. залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити і приймати по півсклянки тричі на день.
  12. Діарея. 30-50 г подрібнених плодів шипшини залити 1 л окропу, покіпятіть на тихому вогні 5 хвилин, настояти 15 хвилин, процідити. Пити замість чаю.
  13. Шлунково-кишкові захворювання. 1 ст. ложку плодів шипшини залити 1 склянкою окропу, настоювати в термосі 1, ніч, процідити. Пити по 1 склянці після їди 3 рази на день.
  14. Захворювання печінки та жовчного міхура:
    • Пити по 1 ч. ложці сиропу шипшини 3 рази на день.
    • 1 ст. ложку плодів шипшини залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Пити по 1 склянці 3 рази на день.
  15. Запах з рота. Настій шипшини пити по 100 г 3 рази на день.
  16. Утруднене сечовипускання. 1 ст. ложку плодів шипшини залити 1 склянкою води, кип'ятити 3-5 хвилин, процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день.
  17. Печія. Наприкінці осені або взимку викопати коріння шипшини, порізати їх дрібними шматочками і 0,5 кг коренів прокип'ятити в 4 л води протягом 20 хвилин після закипання, потім настояти протягом 3-4 годин, перелити в банку, зберігати в холодильнику. Пити відвар у теплому вигляді (розігріти на водяній бані) по склянці тричі на день за півгодини до їди.
  18. Інфаркт міокарда. Сироп шипшини приймати по 1 ч. ложці 3 рази на день.
  19. Виснаження організму. Пити сік шипшини по 1 ст. ложці 3 рази на день.
  20. Камені в сечовому міхурі. 2 ст. ложки сухих коренів шипшини залити 1 склянкою окропу, кип'ятити 20 хвилин, настоювати до охолодження, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день. Курс: 12 днів.
  21. Камені в печінці. 20 г плодів шипшини залити 400 мл окропу, настоювати 3 години, процідити. Пити по 50 мл 2-3 рази на день.
  22. Коліт. 50 г свіжих гілочок шипшини коричного залити 4 склянками окропу і кип'ятити протягом 10 хв. Потім дати настоятися протягом 1 години. Проціджений відвар приймати по 3/4 склянки 3-4 рази на день за 1 годину до їжі або через 1,5 години після їжі.
  23. Малярія. 2 ст. ложки подрібнених коренів шипшини залити склянкою води, кип'ятити 15-20 хв, настояти, закутавши. Коли охолоне, процідити і додати 2 ст. ложки соку золотого вуса. Приймати відвар 4 рази на день по 0,5 склянки протягом тижня і більше. Цей відвар згубно діє на малярійних паразитів.
  24. Маткові кровотечі. 20 г плодів шипшини залити 200 мл окропу, настоювати 3 години, процідити. Пити по 50 мл вранці та ввечері.
  25. Сечокам'яна хвороба. Коріння шипшини, викопані восени, просушити 2 дні на свіжому повітрі. 1 ст. ложку подрібненої сировини залити 1 склянкою окропу, настоювати 45 хвилин, процідити. Пити по півсклянки 1 раз на день.
  26. Нейродерміт, екзема. 40 г сухих оболонок плодів шипшини залити склянкою оливкової або соняшникової олії і настояти в темному місці 12 днів, потім процідити і віджати. Змащувати хворі місця.
  27. Попрілість. Присипати хворе місце порошком висушених ягід шипшини.
  28. Очищення жовчних шляхів. Плоди шипшини крутим окропом, укутати, настояти. Приймати по півсклянки настою, коли хочеться пити. Всього випивати 2 л настою на добу замість води і чаю.
  29. Параліч. 3 ст. ложки коренів або плодів шипшини залити 1 склянкою води, кип'ятити 3-5 хвилин, процідити. Використовувати для ванн.
  30. Пелагра (авітаміноз РР). 1 ст. ложку плодів шипшини залити 1 склянкою води, кип'ятити 10 хвилин у закритому посуді, настоювати 2-3 години, процідити. Пити по 1/2-1 склянці до їжі 2-3 рази на день.
  31. Переломи. 2 ст. ложки подрібнених плодів шипшини вранці заварити 0,5 л окропу, настоювати 2 години, процідити і випивати по 1 склянці за 30 хвилин до обіду і вечері.
  32. Поліартрит, ревматизм, відкладення солей. 100 г сухих подрібнених коренів шипшини залити 0,5 л горілки, настояти 3 тижні в темному місці, періодично струшуючи вміст. Приймати по 25-30 г тричі на день до їди, запиваючи водою.
    Цю ж настоянку втирати в суглоби або робити з нею компреси.
  33. Серцево-судинні захворювання. Приймати сироп шипшини по 1 год. ложці 3 рази на день.
  34. Засоби для розм'якшення і виведення каменів з організму. Висушити коріння шипшини, викопані восени. 1 ст. ложку коренів залити 1 склянкою окропу, настоювати 45 хвилин, процідити. Пити натщесерце по 1/3 склянки 1 раз на день.
  35. Трофічна виразка. Змащувати хворі місця маслом шипшини.
  36. Туберкульоз легень. 20 г зрілих плодів шипшини залити 400 мл окропу, настоювати 3 години, процідити. Пити по 50 мл 2-3 рази на день.
  37. Зміцнення імунітету. Розтовкти в порошок плоди шипшини. 0,5 ч. ложки порошку настояти кілька годин у 200 мл окропу. Процідити і випити протягом дня в два прийоми по півсклянки.
  38. Уратних камені. 1 ст. ложку плодів шипшини залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Пити по 1 склянці 3 рази на день.
  39. Холецистит.
    • 1 ст. л. шипшини засипати в скляну ємність, залити 1 склянку окропу і настоювати протягом 5-6 годин, процідити. Пити настій по 1/2 склянки за півгодини до їжі 2 рази на день.
    • 12 ст. ложок листя шипшини подрібнити і залити 2 склянками холодної води. Поставити на вогонь, довести до кипіння і проварити 15 хв на тихому вогні, остудити і процідити. Пити по 1/4 склянки через кожні 2 години.
  40. Цинга. 1 ст. ложку плодів шипшини залити 1 склянкою води, кип'ятити 10 хвилин, настоювати 12 годин, процідити. Пити по півсклянки до їжі 3 рази на день.
  41. Цистит. 2 ст. ложки подрібнених коренів шипшини залити 1 склянкою окропу, кип'ятити 15 хвилин, настоювати 2 години, процідити. Пити по 1/2 склянки перед їдою 4 рази на день.
  42. Енурез. Плоди шипшини, очищені від кісточок, засипати в пляшку до половини об'єму, залити доверху горілкою, настоювати 6 днів до появи світло-коричневого кольору. Пити по 25-30 крапель 2 рази на день.
  43. Виразка шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки:
    • 1 ст. ложку плодів шипшини залити 2 склянках і горя чий води, кип'ятити 10 хвилин, настоювати 3 години, процідити. Пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день.
    • Є свіжі плоди шипшини ..

Кулінарія

Варення із шипшини

  1. Зібрати стиглі плоди, витерти рушником, видалити плодоніжки і насіння. Приготувати сироп з розрахунку на 1 кг ягід 3 склянки води і 1 кг цукру. У гарячий сироп покласти плоди, видавити сік 1 лимона і варити на слабкому вогні, постійно знімаючи піну, поки плоди не почнуть опускатися на дно. Коли весь шипшина опуститься на дно, вийняти його і перекласти в банки. Сироп ще доварити, профільтрувати через сито, залити ним банки з плодами. Коли варення охолоне, банки закрити.
  2. Шипшина очистити від плодоніжок, волосків і насіння, промити в холодній воді, ошпарити окропом, викласти на блюдо. Приготувати сироп з розрахунку на 1 кг плодів 2 склянки води і 1 кг цукру. У гарячий сироп опустити ягоди, поварити 6-7 хвилин, залишити на добу. Через добу ягоди вийняти, уварити сироп і залити їм шипшина. знову залишити на добу. Потім ягоди знову вийняти, додати в сироп 1 склянка цукру, сік 2 лимонів, 3 хвилини покіпятіть, опустити туди ягоди, довести до кипіння.
  3. Приготовлені плоди начинити ядрами волоських або інших горіхів і варити в сиропі: на 1 кг начинених плодів 1-1,2 кг цукру і 1,5 склянки води. Варити в 3 прийоми до готовності, наприкінці варіння додати 3-4 г лимонної кислоти.
  4. Повидло. Плоди очистити від насіння і волосків, проварити до розм'якшення (1 склянка води на 1 кг ягід), протерти через сито і варити з цукром (на 1 кг пюре 500 г цукру) до готовності, постійно помішуючи.

Статті про Лікарські рослини: