Шандра звичайна


Синоніми: Кінська м'ята, шандра біла

Дія: апетитне, що покращує травлення, жовчогінну, відхаркувальну, знеболюючу, тонізуючу. Застосовується при шлунково-кишкових захворюваннях, сечокам'яній хворобі, хворобах печінки, селезінки, сечового міхура, при жовтяниці, малярії. Жіночих захворюваннях, кашлюку, хворобах дихальних органів, зовнішньо - при болю у вухах.

Шандра звичайнаОпис: багаторічна трав'яниста рослина родини губоцвітих з чотиригранним стеблом, покритим білими волосками. Листя округло-яйцевидної форми, розташовані супротивно, зверху темно-зелені, знизу біло-повстяні. Квітки двогубі, брудно-білі, зібрані в кулясті полумутовкі. Висота рослини приблизно 50 см.. Ареал поширення досить обширний: південний захід Росії, Кавказ, Середня Азія, Казахстан.

Використовувані частини: Верхівкова частина з листям і квітками.

Активні речовини: У квітучих верхніх частинах містяться гіркі дітерпени, в тому числі маррубін, премарубін і маррубіновая кислота. Шандра містить також флавоноїди, ароматичні кислоти, сліди ефірного масла, слизові речовини, що заспокоюють кашель.

Збір: Збирають шандру на початку цвітіння (травень-червень), сушать, подрібнюють.

Вживання:

  • Водний настій Шандри підвищує тонус організму, апетит, посилює травлення, має жовчогінну і знеболюючою властивістю.
  • Особливо виражене відхаркувальний властивість Шандри при кашлі. Щоб підсилити процес відхаркування, ефективно використовувати шандру з ісопом лікарським, що володіє потужним бронхорасширяющим дією. У цьому випадку раджу взяти шандру та ісопу лікарський в рівних пропорціях, 2 ст. ложки суміші заварити в 500 мл крутого окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 0,5 склянки 3 рази на день до їжі протягом двох тижнів.
  • Рослина застосовують також при хронічних катарах (запаленнях) дихальних шляхів, жовтяниці і як тонізуючий засіб для слабких, дітей.
  • Соком Шандри, змішаним порівну з соняшниковою олією, змочують ватку і поміщають в хворе вухо. Цей прийом особливо ефективний, коли у вусі "стріляє".
  • Відвар Шандри застосовують для ванн при шкірних висипах у дітей.
  • При спазмах кишечника Шандра діє не гірше, ніж ромашка аптечна, тому її можна застосовувати хворим гастроентеритом, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Якщо гастроентерит інфекційного походження, то шандру доцільно застосовувати в комплексі з ромашкою або шавлією, які мають сильну антимікробну дію.
  • Ентерити лікуються досить тривало, потрібно провести 2 тритижневих курсу з десятиденним перервою між ними.
  • Часто шандру у вигляді настою застосовують при лікуванні захворювань печінки, жовчного міхура та жовчних проток.
  • Відомо, що Шандра сприяє розпушуванню і виведенню каменів, тому як окремо, так і в комплексі, наприклад, з хвощем польовим або листям чорної смородини, її використовують при сечокам'яній хворобі.
  • Зовнішньо шандру можна використовувати для лікування виразок і гнійних ран.

Шандра звичайна

Лікарські форми

  1. Настій. 2 ч. ложки сировини залити 1 склянкою кип'яченої води кімнатної температури, настояти ніч, процідити. Пити по 50 мл 3-4 рази на день до їди.
  2. Відвар. 3 ст. ложки подрібненої рослини залити 500 мл окропу і кип'ятити на слабкому вогні 20 хвилин, процідити. Використовувати зовнішньо для ванн і обмивань.

Монорецепти

  1. Кашель. 3 ст. ложки сировини залити 500 мл окропу, кип'ятити на слабкому вогні 30 хвилин, процідити гарячим, додати 2 ст. ложки цукрового піску. Приймати по 1-2 ч. ложки 5-6 разів на день.
  2. Загальнозміцнюючий. 1 ч. ложку трави залити 1 склянкою окропу, як чай. У цьому випадку чай за смаком схожий на чай з м'ятою. Додавання в цей чай 1 ч. ложки меду робить його не тільки цілющою, але і неповторним за смаком і запахом.
  3. Рани. 30-60 г сухої трави Шандри залити 1 л окропу, кип'ятити 3 хвилини. Змочити відваром тканину і накладати на гнійні рани 1-2 рази на день.
  4. Спазми шлунка. Сухий порошок приймати по 1 ст. ложці при спазмах шлунка.

Статті про Лікарські рослини: