Чорниця звичайна


Дія: шлунково-кишкова, поліпшує обмін речовин, в'яжучий, сечогінний, знеболюючий, протиспазматичний, протизапальну, кровоспинну, поліпшує зір, застосовується при проносах, запорах, шлунково-кишкових захворюваннях, блювоті, нирковокам'яної хвороби, хворобах сечового міхура, водянці, подагрі, ревматизмі, цукрових хвороби. Простудних захворюваннях, геморої, зовнішньо - при захворюваннях порожнини рота і горла, опіках, шкірних захворюваннях.

Чорниця звичайна

Опис: Багаторічна рослина висотою 15-50см. Листя яйцевидні або довгасто-яйцеподібні, невеликі, злегка гострі, мілкопильчасті, на дуже коротких черешках, шкірясті, з обох сторін світло-зелені, знизу - з сітчастими жилками. Квіти зеленувато-білі з рожевим відтінком. Ягоди чорні з сизуватим нальотом, всередині звичайно пурпурові. Цвіте в травні-червні. Росте в лісах, переважно хвойних. Поширена повсюдно, крім південних і степових районів.

Активні речовини: В ягодах чорниці міститься до 12% дубильних речовин, ефірне масло, рутин, органічні кислоти, каротин, вітаміни С, В, пектинові речовини, протеїн. Листя чорниці містять неоміртіллін, який знижує рівень цукру в крові.

Збір. Ягоди збирають зрілими в липні-серпні, не миють, сушать на сонці, розсипавши тонким шаром на тканині або в сушарках на решітках при t = 60-70 о С (можливе попереднє підв'ялювання ягід на сонці). Правильно висушені ягоди сильно зморщені, не прилипають і не бруднять рук, що не збиваються в грудки. Термін придатності ягід - 2 роки. Листя збирають у період цвітіння в травні-червні і розсипають тонким шаром у затінку на горищах або під навісом.

Зберігання: Сушені ягоди чорниці зберігають в ящиках, викладених папером, а листя - в мішках.

Вживання. Чорниця є найпопулярнішим народним лікарською рослиною, особливо її ягоди, як сушені, так і свіжі, а також засипані цукром. Вживають при нетравленні шлунка, болях у шлунку і кишечнику і при проносах. Свіжі ягоди частіше вживають при катарі шлунка, а сушені у відварі або концентрованому напарі при катарі кишок, розладах кишечника і проносах.

Чорниця звичайна

Монорецепти.

    1. Гастрит із секреторною недостатністю. Вживати в їжу плоди чорниці (свіжі, варені і відвари з них) по 1 ст. ложці 3 рази на день. Геморой. 60 г листя чорниці залити 1 л окропу. З приготованого настою робити клізми.
    2. Катаракта:
      • 1/2 склянки сухої чорниці залити водою 1:1. Закрити кришкою, настояти 10 хвилин. Воду злити в емальований кухоль, довести до кипіння і кип'ятити на слабкому вогні до тих пір, поки не залишиться 1/3 рідини. Остудити, процідити. Закапувати в очі 2-3 рази на день по 2 краплі. Спочатку відчується невелике печіння. Курс лікування - 15 днів, потім 2 дні перерва, і знову 15 днів закопувати.
      • З'їдати по 1 ст. ложці чорниці, протертою з цукром. Гілочки чорниці заварювати, як чай (заготовлювати їх треба під час цвітіння).
      • Протягом 6 місяців є сушену чорницю.
    3. Ларингіт. 2 ст. ложки сухих плодів чорниці на 0,5 л води, кип'ятити 10 хвилин, потім настоювати 20 хвилин, процідити. Відвар для полоскання горла.
    4. Хронічний коліт. 2 ст. ложки сухих ягід чорниці залити 1/2 склянки води, кип'ятити 20 хвилин, залити 1 склянку червоного вина, кип'ятити 10 хвилин, після охолодження процідити. Пити по 1 ст. ложці 3 рази на день.
    5. Коліт з проносом і кишковою кровотечею. Є свіжі ягоди чорниці по 200-500 г на день.
    6. Нетримання сечі. Пити відвар з сухих ягід чорниці по півсклянки 4 рази на день незалежно від їжі.
    7. Нирковокам'яна хвороба:
      • 2 ст. ложки порошку з сушеного листя чорниці розвести 2 склянками окропу, після чого вилити все в емальовану каструлю і кип'ятити на слабкому вогні 20 хв. Після закінчення відведеного часу тримати відвар 30 хв на водяній бані, потім процідити і охолодити. Пити по 1/4 склянки 4 рази на день за 10 хв до їди.
      • 2 ст. ложки ягід чорниці (свіжої або сушеної) залити 3 склянками окропу. Після цього помістити все в емальовану каструлю і кип'ятити 5 хв. Каструлю зняти з вогню і настоювати 1-2 години. Пити по 1/2 склянки 5 разів на день.
    8. Ревматизм. Є свіжі ягоди чорниці в необмежених кількостях.
    9. Засоби для поліпшення складу крові. 5 г зрілих ягід чорниці залити 200 мл окропу, настоювати до охолодження, процідити. Пити по 2 ст. ложки 3 рази на день.
    10. Гнійні рани, екзема. Розтерті свіжі ягоди чорниці складають в емальовану каструлю, варять 5 хвилин, остуджують, намазують на тканину шаром до 10 мм і прикладають до уражених місць. Компреси змінюють через добу протягом 3-4 днів.
    11. Мокнучі екзема. Робити примочки з ягодами чорниці.
    12. Енурез. З'їдати по 1-2 склянки свіжих ягід чорниці в день.

      Статті про Лікарські рослини: