Гарбуз звичайна


Синоніми: бульба, гарбуз

Дія: сечогінний, проносний, протизапальний, протиглисний, застосовуються при запорах, захворюваннях нирок, проти стрічкових глистів, зовнішньо - при опіках, шкірних захворюваннях.

Гарбуз звичайнаОпис: однорічна трав'яниста рослина з сланких стеблом до 10 м довжини. Повзучий стебло несе дуже великі п'ятилопатеві опущені листя на довгих черешках і безліч вусиків. Жовто-оранжеві поодинокі квітки одностатеві, однодомні, п'ятилопатеві. Плоди дуже великі, порожнисті, кулясті з великою кількістю сплощених жовтувато-білих насіння.

Використовувані частини: Насіння і м'якоть.

Активні речовини:

  • насіння містять до 50% жирної олії, до складу якого входять гліцедіди кислот: ліноленової, олеїнової, пальмітіновай і стеаринової; фітостерини, смолисті речовини, що містять осксіцеротіновую кислоту; органічні кислоти, вітаміни С, В1; каротин, білкові речовини (до 15%).
  • в м'якоті містяться елатеріцін А; цукру (4-11%), вітаміни С, В1, В2, нікотинова кислота.
  • в листі міститься вітамін С;
  • в квітках знайдені флавоноїди, каротиноїди.

Збір. Збирають плоди восени.

Зберігання. Прибравши з грядок, гарбуза переносять в звільнилися парники, де вони кілька днів обсихають і дозрівають. При цьому виявляються захворілі плоди, які не підходять для зберігання. Ознака стиглості плодів гарбуза - всихання і опробковеніе плодоніжки. Кора плоду стає твердіше, на ній чітко проступає сортовий малюнок.

Вживання. У лікувальних цілях вживаються насіння гарбуза, очищені від лушпиння (до 3 склянок на день), «молоко» з них, а також внутрішню м'якоть плодів («м'ясо», в якому знаходяться зерна). Зерна гарбуза їдять при хворобах сечостатевих органів і при глистів. У сирому вигляді м'якоть гарбуза полегшує хворих, що страждають запаленням товстого кишечника, покращує травлення, рекомендується для дієтичного та дитячого харчування, при запорах, ожирінні, зниженні функції жовчного міхура.

Гарбуз звичайна

Лікарські форми

  1. Кашка з насіння. 300 г очищених насіння гарбуза розтирають невеликими порціями з додаванням невеликої кількості (50 мл) води. До суміші можна додати 10-15 г меду або варення. Для очищення від паразитів суміш приймають натщесерце по 1 ч. ложці протягом 1 години. Через 3 години випити 15-30 г сульфату магнію, ще через півгодини поставити клізму. Для дітей доза зменшується в 2-3 рази.
  2. Відвар насіння. Сухі неочищені насіння подрібнити в м'ясорубці або кавомолці. 2 ст. ложку порошку залити 0,5 л води, потримати на водяній бані на тихому вогні 2 години (до кипіння не доводити). Приймати по 1 ст. ложці протягом 1 години.

Монорецепти.

    1. Аденома передміхурової залози.
      • При профілактиці аденоми 50 г очищених гарбузового насіння подрібнити на борошно на кавомолці, додати 250 г меду (краще лугового), замісити тісто і скачати з нього кульки розміром з лісовий горіх. Приймати щодня до їжі по парі кульок, закладаючи їх під язик до повного розсмоктування. Через рік курс можна повторити
      • 1 ст. ложку очищених і подрібнених насіння гарбуза залити склянках окропу, настояти на водяній бані 30 хвилин. Випити протягом дня натщесерце (можна за 1 раз).
    2. Безсоння. Якщо мучить безсоння або турбує тривожний сон, рекомендується випивати на ніч чарку гарбузового соку або відвару гарбуза з медом.
    3. Хвороба жовчного або сечового міхура. Як жовчогінний або сечогінний засіб з'їдати по 0,5 кг сирого гарбуза в день, або випивати 2-3 склянки соку. Курс лікування - 2 місяці. З цією ж метою можна приймати відвар з плодоніжок гарбуза (15-20 г дрібно нарізати і варити в 2 склянках води 15 хвилин, це денна доза).
    4. Хвороби ШКТ. З середини свежеразрезанной гарбуза вийняти склянку м'якоті з насінням і заварити 2 склянками окропу в емальованій каструлі. Поставити на водяну баню на 10 хвилин. Остудити і процідити через марлю. Пити по 0,5 склянки в теплому вигляді за 30 хвилин до їжі.
    5. Глисти. Стакан підсмажених і подрібнених гарбузового насіння змішати зі склянкою меду і 1 ч. ложкою соди. Суміш викласти в скляну баночку і витримати на протязі 10 днів. Приймати вранці натщесерце по 1 ч. ложці за 3 години до їди.
    6. Дискінезія жовчного міхура. Є гарбуз у будь-якому вигляді не менше 0,5 кг на день. Чудовий і гарбузовий сік (по 1-1,5 склянки перед сном).
    7. Запор. Пити сік гарбуза або є її в запеченому вигляді.
    8. Зубний біль. Хвостик гарбуза дрібно порізати і залити окропом у чашечці. Настояти годину, полоскати рот теплим настоєм. Після трьох полоскань, біль відступає.
    9. Лімфостаз. Сік гарбуза пити по 1 ст. ложці тричі на день за 30 хвилин до їжі.
    10. Лямблії в печінці. Їсти насіння гарбуза: дорослим по 300-500 г, дітям 10-12 років по 150 г, дітям 5-7 років по 100 г, дітям 3-4 років по 75 г на день. З'їсти натщесерце всю порцію, через 3-4 години прийняти проносне і через 30 хвилин зробити клізму.
    11. Мастопатія. Прикласти на ніч до хворого місця теплу гарбузову м'якоть без насіння. Процедуру виконувати до одужання.
    12. Опіки. Прикладати м'якоть гарбуза.
    13. Набряки ніг:
      • Дуже корисно при набряклості ніг є запечену в духовці гарбуз.
      • Сік гарбуза: пити по півсклянки на день.
    14. Очищення нирок:
      • З середини свежеразрезанной гарбуза набрати 1 склянку м'якоті з насінням і залити 2 склянками окропу. В емальованій каструлі поставити на водяну баню на 10 хвилин. Остиглий відвар процідити через марлю. Пити по півсклянки 3-4 рази на день у теплому вигляді за 30 хвилин до їжі.
      • Зрізати у гарбуза верхівку, вийняти з середини насіння і засипати всередину цукор або залити мед. Закрити гарбуз зрізаною верхівкою і серветкою. Через деякий час цукор розчинить м'якоть гарбуза і перетворить її на сік. Цей сік пити по 50 г 3 рази на день до їди.
    15. Простатит. Щодня вранці натщесерце з'їдати 2 гарбузове насіння, ретельно і довго пережовуючи. При слабких яснах насіння можна попередньо подрібнити в кавомолці. Це хороший засіб профілактики та боротьби простатитом.
    16. Серцеві болі. Є сирі насіння гарбуза по 1-2 склянки на день.
    17. Поліпшення роботи печінки. Очистити від шкірки насіння гарбуза і залити їх гарячим соняшниковою олією у пропорції 1:5. Суміш залити в термос і витримати 2-3 дні. Замість термоса можна використовувати пляшку темного скла, настоювати в ній суміш потрібно 3-5 днів у темному місці. Приймати екстракт два рази на день вранці і ввечері по 1 ст. ложці за 20-30 хвилин до їжі.
    18. Екзема. Прикладати до хворого місця кашку з сирої гарбуза.
    19. Ерозія шийки матки. М'якоть гарбуза (без насіння) загорнути в марлю, зробити тампон і вставити його на ніч. І так 3-4 ночі поспіль.
    20. Виразка прямої кишки. Шматочки гарбуза відварити протягом 10 хвилин і з'їдати натщесерце з маслом.

      Статті про Лікарські рослини: