Кмин звичайний


Синоніми: Аніс польовий

Дія: апетитне, шлунково-кишкова, проносне, сечогінний, відхаркувальний, молокогонное, протисудомну, знеболюючу, застосовується при шлунково-кишкових захворюваннях, нестачі молока у годуючих жінок.

Кмин звичайний

Опис: одно-або дворічна трав'яниста рослина висотою 0,7-1,0 м. Листя гладкі, двічі-або тріждиперістие довжиною до 20 см. Квітки білі або рожеві, утворюють складні парасольки. Цвіте в травні-червні. Плоди коричневі, ароматні, дрібні, подовжені сім'янки.

Використовувані частини: насіння

Активні речовини: До складу ефірної олії входить 50-85% карвона, який надає знезаражуючу дію на кишечник, а також близько 20% лімонену.

Збір. Плоди кмину збирають у міру їхнього дозрівання, але до побуріння стебел і парасольок рослини, зрізуючи надземні частини. Збирають насіння, що не вириваючи, а акуратно зрізуючи серпом усю рослину, вранці, коли ще лежить роса. Кмин в'яжуть у снопики, cушат в добре провітрюваному приміщенні, потім обмолочують і очищають плоди шляхом провіювання.

Зберігання. Добре висушені насіння кмину зберігають у залізних, щільно закритих коробках, стежачи за тим, щоб вони не запліснявіли. Термін придатності сировини - 3 роки.

Вживання. Насіння кмину вживають при млявому травленні, для збудження діяльності шлунка і кишечника, при здутті живота, як вторгнень і освіжаючий засіб, при лікуванні кишкових спазмів і кишкових інфекцій.

Протипоказання: алергія

Кмин звичайний

Лікарські форми

  1. Настій насіння. 1-5 г подрібненого насіння кмину залити 100 мл окропу, настояти 10-15 хвилин. Випити в 2-3 прийоми перед їжею.

Монорецепти.

    1. Аденома передміхурової залози. Бажано постійно заварювати чай з насіння кмину. ст. ложку залити 1,5 склянки окропу, варити 5-7 хвилин. настояти, закутавши, 10 хвилин, процідити. Пити протягом дня.
    2. Алергія. 4 пакетики насіння кмину перемолоти в кавомолці, залити 0,5 л нерафінованої гарячої олії. 10 хвилин потримати на водяній бані, не кип'ятити. Перелити в пляшку і тиждень настояти в дуже теплому місці (можна на батареї або на сонці). Це масло відновлює шкірний імунітет. Закапувати в ніс дорослим по 20 крапель, дітям - по 5. Курс - 3-6 місяців Закінчувати лікування потрібно поступово знижуючи дозування по краплі в день. Масло можна застосовувати зовнішньо - маски, компреси, масаж.
    3. Ангіна. Півсклянки розмелених зернят кмину залити склянкою води, кип'ятити 15 хвилин, процідити, долити у відвар ще чверть склянки води і знову довести до кипіння. Зняти з вогню, влити столову ложку коньяку. Приймати кожні півгодини по столовій ложці. Ангіну можна вилікувати за 4 години.
    4. Хвороби підшлункової залози. 1 ст. ложку насіння кмину залити 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити. Пити по третині склянки 3 рази на день до їди.
    5. Біль у шлунку. Насіння кмину заварювати і пити як чай.
    6. Гастрит із секреторною недостатністю. 15 г зрілих плодів кмину залити 200 мл окропу, настоювати 30-40 хвилин, процідити. Пити по 1 ст. ложці перед їжею 3-4 рази на день.
    7. Грип. 1 ст. ложку зерен кмину залити 1 склянкою окропу, поставити настоюватися на 2-3 хв, потім процідити, додати 1-2 ч. ложки меду. Випивати 1 склянку кминного настою вранці, натщесерце.
    8. Кашель. 1 ст. ложку перемелених насіння кмину залити 1 склянкою киплячої води, накрити і настояти до охолодження. Потім настій процідити через сито. Приймати до 6 разів на добу по 2-3 ст. ложки. Малюкам можна додавати мед або цукор і давати по 1 ч. ложці 3-4 рази на добу.
    9. Шкірний висип. Листя і плоди кмину - 1 частина, рослинне масло - 50 частин, наполягати 14-21 день. Розтирати шкіру ЗА НАЯВНОСТІ грибкових інфекцій і паразитів.
    10. Метеоризм:
      • 1 ст. ложку насіння кмину залити склянкою крутого окропу., укутати, настояти протягом години. Приймати по 2 ст. ложки кілька разів на день за півгодини до їди. Кмин також можна додавати в різні страви з гороху, картоплі, квасолі, капусти.
      • Приймати по 1 десертній ложці насіння кмину 1-2 рази на день.
    11. Застуда:
      • Плоди кмину: розжовувати по 3-5 г на добу.
      • 3 ч. ложки плодів кмину залити 1 склянкою води, кип'ятити 15 хвилин, настоювати 40 хвилин, процідити. Випити протягом дня.
    12. Збільшення лактації:
      • 1 ст. ложку насіння кмину на склянку сметани, кип'ятити на слабкому вогні 3 хвилини, остудити і з'їсти за день в 3 прийоми - перед сніданком, обідом і вечерею.
      • 1 ст. ложку подрібнених насіння кмину залити 0,5 л окропу, кип'ятити в закритому посуді 5 хвилин, процідити і випити за день в 3 прийоми за 10-15 хвилин до їжі.
    13. Хронічний гастрит з підвищеною кислотністю. 15 г плодів кмину залити 200 мл окропу, настоювати 30-40 хвилин, процідити. Пити по 1 ст. ложці перед їжею 3-4 рази на день.

      Статті про Лікарські рослини: