Терновник


Дія: сечогінний, потогінний, «кровоочисний», жарознижувальну, протиблювотну, проносне, в'яжучий, заспокійливий, застосовується при запорах, простудних захворюваннях, хворобах печінки, невралгіях, шкірних захворюваннях. Насіння отруйні.

ТерновникОпис: відстовбурченими-гіллястий чагарник висотою 1-3м. сколючімі гілками. Молоді гілочки опушені, листя довгасто-еліптичні. Плоди - кістянки, кулясті, сині з сизим нальотом. Квіти білі, п'ятипелюсткові. Цвіте у квітні-травні.
Росте на схилах, по сухих лісах, чагарниках, на узліссях лісів, при дорогах, на межах, в ярах, на сухих (крутих) берегах річок. Поширений повсюдно.

Збір. Збирають коріння терну, деревину, кору, квіти, плоди, а також верхній пігментований шар кори (для лікування бешихових запалень). Листя і квітки збирають з ранньої весни по червень, коріння в жовтні. Сушать на повітрі.

Зберігання. Висушені в тіні квіти тернини зберігаються в добре закритих жерстяних коробках; час від часу їх необхідно перемішувати. Термін придатності сировини - 2 роки.

Вживання. Застосовують у народі квіти - як послаблюючий засіб, ягоди - як в'яжучий, корені і деревину - як потогінний, кору - як жарознижуючий засіб.
Дуже делікатно діючи на перистальтику кишок і на нирки, колір тернини очищає організм насамперед через сечу, потім через дефекацію і, врешті все, шляхом виділення поту.
Квіти тернини як необхідна частина вживається в шлунково-кишкових і ниркових сумішах рослин (див. далі).
Покращуючи обмін речовин, колір тернини тим самим лікує й ті хвороби шкіри, які по суті залежать від порушення цього обміну.
Зрілі плоди терну діють інакше: у той час, як квіти тернини послаблюють, ягоди - в'яжуть, зменшуючи кількість позивів.

Монорецепти.

  1. Астма бронхіальна. Корінь терну промити, дрібно порізати і залити 0,5 л доброго самогону. Закрити щільно пробкою і настояти у теплому місці, чим довше, тим настій целебнее. Пити по десертній ложці 3 рази на день до їди.
  2. Молочниця. Змішати в рівних частках коріння і кору терну. 1 ст. ложку суміші склянкою окропу, настояти 15 хвилин, долити ще 1 склянкою води. Спринцюватися.

Статті про Лікарські рослини: