Смородина чорна


Синоніми: моховка, порічки

Дія: вітамінне, апетитне, що покращує травлення, противопоносное, сечогінний, потогінний, протизапальний, загальнозміцнюючий, застосовується при авітамінозах, недокрів'ї, виснаженні, проносах і інших шлунково-кишкових захворюваннях, кашлі, простудних захворюваннях, водянці, каменях у сечовому міхурі, затримці сечі, ревматизмі, подагрі, золотусі, шкірних захворюваннях, зовнішньо - при ангінах, захворюваннях порожнини рота.

Смородина чорна

Опис: культивований чагарник висотою 60 - 150 см з висячими кистями чорних, що дозрівають в липні-серпні ягід. Цвіте в травні. Квітки дрібні, зелені, в пухких висячих кистях. Плід - ароматна ягода з залишками чашечки нагорі. Дико росте по сирих лісах і ярах. Поширений в лісовій зоні.

Використовувані частини: плоди і листя.

Активні речовини: чорна смородина - це дорогоцінний скриньку, доверху наповнений вітамінами, макро-і мікроелементами, органічними кислотами, пектиновими і мінеральними речовинами. Велика кількість вітамінів С, К, Р, РР роблять її практично унікальним засобом для лікування та профілактики атеросклерозу.

Збір. Збирають молоді листки зараз же після цвітіння або після збору плодів з середини гілок, а також зрілі ягоди.

Зберігання. Ягоди і листя зберігають у щільно закритих банках.

Вживання:

  • Напар з молодих листя чорної смородини в різних дозах у вигляді гарячого чаю п'ють при шкірних хворобах, поять їм дітей при золотусі і загальних нездужання, приймають при застуді, при хворобах сечового міхура і при ниркових каменях як сечогінний засіб, а також при ревматизмі і болях у суглобах.
  • Настій листя смородини виводить з організму надлишок сечової і щавлевої кислоти.
  • Свіжі ягоди і настій листя знижують тиск, тонізують серцево-судинну систему, лікують хвороби нирок і сечового міхура, тому що смородина є одним з кращих засобів для лікування анемії, вона покращує кровотворення і кровообіг

Протипоказання: Протипоказана смородина при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки з високою кислотністю шлункового соку. Не рекомендується при підвищеної згортання крові, тромбофлебіті, а також у післяінфарктних і післяінсультних періоді.

Монорецепти.

  1. Авітаміноз. 750 г розім'ятих плодів чорної смородини засипати 0,5 кг цукру. Приймати по 1 ст. ложці після їжі 3 рази на день. Курс: 1 місяць.
  2. Хвороби суглобів. Ломота в суглобах проходить, якщо замість чаю пити настій із свіжого листя чорної смородини. Цей настій розчиняє кристали сечової кислоти.
  3. Гастрит. Вживати в їжу плоди і сік чорної смородини.
  4. При гастриті зі зниженою кислотністю пити по третині склянки соку 5 разів на день за 20-25 хвилин до їжі.
  5. Гастрит із секреторною недостатністю. Пити смородиновий сік по 50-70 мл перед їжею 3 рази на день.
  6. Грип. 50 г подрібнених гілок чорної смородини заварити 4 склянками води. Кип'ятити 5 хв, настоювати 4 години. Випити на ніч в ліжку в теплому вигляді 2 склянки з цукром. Провести таке лікування двічі.
  7. Захворювання сечового міхура. Чорна смородина. Настій: 1 ст. ложку листя заварити 2 склянками окропу, настоювати 6 годин, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день.
  8. Захворювання печінки та жовчного міхура (гострі та хронічні форми). Молоді пагони чорної смородини: заварювати і пити як чай.
  9. Зараження крові. Бруньки чорної смородини: заварювати і пити як чай.
  10. Шкірні захворювання:
    • 1 ст. ложку листя чорної смородини залити 2 склянками окропу, настоювати б годин, процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день.
    • Сік ягід чорної смородини - 20 мл, нутряне топлене сало - 80 м. Ретельно перемішати. Змащувати хворі місця маззю, обмивати відваром календули.
  11. Сечокам'яна хвороба. 1 ст. ложку листя чорної смородини заварити 2 склянками окропу, настоювати 6 годин, процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день.
  12. При порушенні ритму серця пити сік чорної смородини з м'якоттю по третині склянки 3 рази на день незалежно від їжі.
  13. Нежить. 50 г дрібно порізаних гілок смородини заварити 4 склянки окропу. Кип'ятити 5 хв, настоювати 4 години. Випити на ніч в ліжку в теплому вигляді 2 склянки з цукром. Провести таке лікування двічі.
  14. Подагра, ревматизм. 3-4 листочка і гілочку смородини довжиною 15 см або 10-12 листя залити 0,5 л окропу, настояти, охолодити і пити по півсклянки 4-6 разів на день.
  15. Гострий коліт. Сік ягід смородини: приймати по 100-150 мл 3 рази на день.
  16. Очищення крові. 1 ч. ложку сушених нирок чорної смородини залити 1 склянкою гарячого молока, настоювати 15 хвилин, процідити. Пити по 1 склянці 2 рази на день.
  17. Очищення судин. Щодня протягом 3 місяців перед сном вживати 2-3 ложки чорної смородини (соку, свіжої або мороженої ягоди).
  18. Для стимуляції кори наднирників 2 ст. ложки подрібнених тонких стебел і листя залити 2 склянками окропу, остудити і пити по третині склянки 5-6 разів на день через 30-40 хвилин після їжі.
  19. При сечокам'яної хвороби 20 ягід (свіжих або сушених), залити 2-3 склянками окропу, краще в термосі, настояти 8 годин і приймати в теплому вигляді по 1 ст. ложці 5-6 разів на день незалежно від їжі.
  20. Ревматизм. 1 ст. ложку листя чорної смородини заварити 2 склянками окропу, настоювати 6 годин, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день.
  21. При туберкульозі лімфатичних вузлів 3 ст. ложки подрібненого листя смородини залити 0,5 л окропу, настояти 2 години, процідити і пити по третині або половині склянки 4 рази на день. Лікування тривале.
  22. Угри. 1 ст. ложку сухого подрібненого листя чорної смородини залити 1 склянкою окропу і витримати на слабкому вогні протягом 5-10 хв. Потім дати відвару настоятися, а через 2-3 години процідити. Весь приготований відвар випити протягом дня без будь-яких обмежень.
  23. Цинга. Є ягоди чорної смородини і пити відвар з них.
  24. Виразка шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки. Чорна смородина: пити сік по 150-200 мл на день.

Кулінарія

  1. Пюре з ягід. Для кращого збереження пектину зрілі ягоди смородини промити, дати воді стекти, помістити в емальований посуд, додати води з розрахунку 200 мл на 1 кг ягід, нагріти до 70 ° С, протерти ягоди через сито, додати цукор в розрахунку 600 г на 1 кг ягоди , поварити на тихому вогні 10-15 хвилин, розлити в гарячі банки.

Статті про Лікарські рослини: