Горобина звичайна


Дія: вітамінне, проносне, сечогінний, протизапальний, кровоспинний, застосовується при авітамінозах, проносах, запорах, сечокам'яної хвороби, ревматизмі, геморої.

Горобина звичайна

Збір. Зрілі плоди збирають восени до настання заморозків, зрізають цілі кисті, відділяють ягоди від плодоніжок, сушать у сушарках при t = 50-60 ° С.

Зберігання. Термін придатності сировини - 2 роки.

Монорецепти.

  1. Ангіна. 1 ст. ложку квіток горобини звичайної залити 1 склянкою окропу, настоювати 10 хвилин, процідити. Пити по 1/2 склянки за 30 хвилин до їжі 3 рази на день.
  2. Бородавки. Прикладати до бородавок кашку з дозрілих ягід горобини. За 7-10 днів застосування таких аплікацій, шкіра повністю очиститься.
  3. Запалення жовчних проток. Пити сік або їсти свіжі ягоди плодів горобини: по 100 г за 30 хвилин до їжі 3 рази на день.
  4. Гастрит. 1 кг ягід горобини промити і засипати 0,5 кг цукру. Наполягати 4-6 годин, після чого прокип'ятити протягом 30 хв на слабкому вогні. Отриманий сік злити в пляшку з темного скла, щільно закрити. Сік приймати по 1 ст. ложці перед їжею 3-4 рази на день.
  5. Горобина звичайна
  6. Дизентерія. 50 г ягід горобини засипати 3 ст. ложками цукру, дати постояти 2 години. Потім залити 3 склянками води, поставити на вогонь і варити 30 хв. Відвар процідити. Приймати по 0,5 склянки натще.
  7. Запори. Перемять червону горобину з цукром. З'їсти 2-3 столові ложки. Через годину кишечник звільниться. Зберігати горобину з цукром в холодильнику.
  8. Камені в жовчних протоках, в печінці. З'їдати по 2 склянки ягід горобини у день (курс: 1,5 місяці).
  9. Коліт з запорами і атонією кишечника. 3 ст. ложки плодів горобини залити 1 склянкою окропу, настоювати 1 годину, процідити. Випивати після їжі 2 - 3 рази на день.
  10. Лямблії. 1 ст. ложку подрібненої сухої кори горобини звичайної на 1 склянку води, кип'ятити 10 хвилин, потім настоювати 20 хвилин, процідити і випити в один прийом натщесерце, з подальшим лежанням 15-30 хвилин на правому боці. Курс лікування від 15 до 45 днів.
  11. Маткові кровотечі. Є ягоди горобини.
  12. Сечокам'яна хвороба. Ягоди горобини - 3 кг, цукор - 2 кг. Прокип'ятити, наполягати до охолодження. Пити сироп по півсклянки 3 рази на день.
  13. Нежить. Змішати 1 склянку коньяку і 1 ст. ложку горобинового соку, потім влити 1 склянку гарячої води, все добре перемішати і настоювати 1 добу. Пити по 1 ст. л. перед сном.
  14. Нігтьової грибок. Свіже листя горобини ретельно розтерти і прикласти до уражених ділянок, закріпити бинтом. Пов'язку міняти щодня.
  15. Пухлина. Горобина: вранці натщесерце пити по 100-150 мл соку ягід, а також використовувати його для примочок.
  16. Гострі та хронічні захворювання жовчного міхура. Приймати сік плодів горобини по 100 мл за 30 хвилин до їди 2-3 рази на день.
  17. Набряки ніг. Пити по 100 мл соку свіжих ягід горобини з медом вранці до їжі.
  18. Серцеві спазми. Заварювати в чай з розрахунку 3 ягоди горобини на чашку чаю. Пити 2 - 3 рази на день. Курс: 4 дні, через тиждень повторити, всього 3-4 курси.
  19. Цинга. Є плоди червоної горобини і пити відвар з них.
  20. Шуми в голові. 200 г кори червоної горобини залити 0,5 л окропу і кип'ятити на слабкому вогні 2 години, підливаючи воду. Остудити до кімнатної температури, процідити, зберігати в холодильнику. Пити по 2-3 ковтки 3 рази на день за півгодини до їди.

Кулінарія

  1. Рябіновое варення. Рябіновое варення приймають з гарячим молоком в тих випадках, коли простудне нездужання тільки-тільки починається. Червону горобину треба збирати тільки після перших заморозків і ні в якому разі не раніше. Тоді вона буває солодкувато-кислої на смак. Ягоди ретельно перебирають, відокремлюючи їх від черешків, потім заливають холодною водою і поміщають посуд з ними в холодне місце на добу (можна в холодильник). Через добу воду злити, кілька разів промити ягоди проточною холодною водою, а потім залити цукровим сиропом. Ще 12 годин дати їм постояти на холодку, а потім вже приступати до варіння варення. Миску з ягодами в сиропі ставити на вогонь, доводити при помішуванні до кипіння, а потім варити на малому вогні приблизно 30 хвилин, поки сироп не загусне, а ягоди не стануть прозорими. Після цього варення зняти з вогню і поставити в тепле місце на 12 годин, щоб воно трохи загусло. Після закінчення цього терміну його слід розкласти по банках і використовувати в міру необхідності. Витрата: на один кілограм ягід потрібно 1200 г цукрового піску і 200 мл води.

Статті про Лікарські рослини: