Жито посівна


Дія: легке проносне, пом'якшувальний, відхаркувальний, застосовується при запорах, проносах, кашлі, зовнішньо - при наривах, пухлинах.

Жито посівна

Опис: однорічна трав'яниста рослина з суцвіттям у вигляді дворядного щільного складного колоса. Зернівки жита кілька подовжені, жовтуваті або зеленуваті. Широко культивується в Росії, на Україні, в Білорусі.

Вживання.

  • Житній хліб має легкий проносний дією і рекомендується страждаючим постійними запорами. Прикладений до наривів житній хліб, розмочений у гарячому молоці, прискорює їх дозрівання.
  • Відвар житніх висівок п'ють при проносах і використовують як пом'якшувальний засіб при хронічних бронхітах.
  • Квітки і колосся жита використовують для приготування настоїв і відварів, застосовуваних при захворюваннях органів дихання.

Жито посівна Монорецепти

  1. Абсцес. Житній хліб пожувати, густо посолити і прикласти до місця нариву.
  2. Астма бронхіальна. 200 г житньої соломи запарити крутим окропом у 2-літровій каструлі. Туди ж влити 2 ст. ложки медичного спирту і 20 крапель аптечної настоянки валеріани. Робити інгаляцію. Задишка знімається з першого разу. Для посилення ефекту можна після інгаляції покласти на груди хворого розпарену житню солому і потримати як компрес 30-40 хвилин.
  3. Хвороби щитовидної залози. Взяти середню частину стебла жита (можна воскової стиглості), порізати на шматочки по 1-1,5 см і посушити. Жменя висохлого сировини залити 1 л холодної води, довести до кипіння і томити 30-40 хвилин у духовці або печі, на цеглі, на розсікач. Теплий відвар пити в будь-який час, можна з медом або варенням. Ніякої іншої рідини під час лікування не вживати. Курс - місяць. потім - 2 тижні перерва. При необхідності курс повторити.
  4. Виснаження нервової системи. Подрібнені зерна жита, заварювати і пити як чай.
  5. Лейкоз (білокрів'я). Зробити коржі з житніх висівок. Вживати: 6 частин коржів і 1 частина меду.
  6. Лишай, переданий тваринами. Енергійно втирати в уражене позбавляємо місце житнє борошно.
  7. Кашель, бронхіт:
    • 3 столові ложки подрібнених квітучих колосків жита залити 2 склянки окропу, настоювати 2 години, процідити. Приймати по 0,5 склянки повільно ковтками в теплому вигляді 3-4 рази на день.
    • 2 столові ложки зерна або житніх висівок залити 2 склянками води, кип'ятити 5-7 хвилин на тихому вогні, настоювати 1 годину, процідити. Приймати повільно ковтками в гарячому вигляді 4 рази на день.
  8. Нариви, пухлини, фурункули. Житній хліб розмочити в гарячому молоці і прикладати до хворих місць. Також до хворобливих пухлин можна прикладати тепле житнє тісто.
  9. Опік від залізного предмета. Якщо утворилися пухирі, їх треба проколоти стерильною голкою і покрити кислим житнім тістом.
  10. Лупа. 2-5 шматочків житнього хліба залити 1 л окропу, закрити кришкою, настояти 1 год. Потім вимити голову, втираючи суміш у шкіру, і потім гарненько сполоснути волосся гарячою водою. Ні мило, ні шампунь не застосовувати.
  11. Радикуліт. Замісити тісто з житнього борошна без дріжджів. Коли воно стане кислим, взяти марлю і скласти в 4 шари, накласти її на поперек, а зверху укласти тісто шаром 1-2 см. Обв'язати вовняною хусткою і залишити на ніч. Можна в тісто додати 30 крапель скипидару. Курс: 10 процедур.
  12. Фурункули. Житнє борошно змішати з медом до стану тесту, прикладати, накривши компресним папером і пов'язкою.

Статті про Лікарські рослини: