Редька посівна чорна


Дія: апетитне, що покращує травлення, сечогінну, жовчогінну, молокогонное, маточне, антисептичну, протиглисний, застосовується при водянці, сечокам'яній хворобі, подагрі, кашлі, захворюваннях дихальних органів, туберкульозі легень, неправильних менструаціях, для збільшення вироблення молока у годуючих жінок, зовнішньо - при ревматизмі , подагрі, простудних болях, ранах, виразках.

Редька посівна чорна

Опис: однорічна або дворічна овочеве, що розвиває в перший рік потовщений м'ясистий корінь різноманітної форми і розетку прикореневих ліровидний листя. Пізніше (у перший або на другий рік) виростає квітконосний стебло, що несе безліч білих рожевих або фіолетових квіток. Плоди - великі стручки з чорними кулястими насінням. Цвіте у квітні - травні, плоди дозрівають у травні - червні.

Вживання. Редька цінується і як сечогінний засіб. Особливо рекомендують її вживати при подагрі, каменях у нирках і сечовому міхурі. Іноді при кашлюку, катарі верхніх дихальних шляхів і бронхітах застосовують сік редьки з медом як заспокійливий і відхаркувальний засіб.

Протипоказання. Захворювання серця і нирок, кишкові запалення, виразкова хвороба, підвищена кислотність.

Монорецепти.

    1. Бронхоектаз. Щодня пити сік чорної редьки по 1 ст. ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їжі. Курс лікування - 3 місяці.
    2. Хвороба підшлункової залози. 10 кг редьки добре промити і, не очищаючи від шкірки, пропустити через м'ясорубку. Віджати сік (3 л). Макуха змішати з медом або цукром (на 1 кг макухи взяти 300-500 г). Сік зберігати в холодильнику, макуха - у теплому місці під гнітом. Сік пити по 1 ч. ложці за годину після їжі. Дозу поступово збільшувати до 1 ст. ложки, 2 ст. ложок, 1/2 склянки. При болях у печінці, на неї покласти грілку. Під час лікування дотримуватися вегетаріанську дієту, виключити також рибу, яйця, здобу, крохмаль, жирні страви. Макуха застосовувати після того, як закінчиться сік. Він до цього часу закваситься. Є його потрібно по 1-3 ст. ложки під час прийому їжі.
    3. Редька посівна чорна
    4. Вітіліго. 0,5 г насіння редьки залити 1 склянкою окропу, 5 хвилин поварити, настояти 1 годину і цим складом змащувати уражені місця кілька разів на день.
    5. Запалення легень: 3-4 чорні редьки прокрутити на м'ясорубці, скласти в каструльку, додати 3 ст. ложки горілки або спирту, перемішати. Зшити марлевий мішечок і накласти компрес на всю спину. Добре загорнутися.
    6. Запалення сідничного нерва. Натерти на тертці чорну редьку, загорнути кашку в бавовняну тканину і прикласти до хворого місця, закутавши зверху теплою шаллю або шарфом.
    7. Дитячий церебральний параліч. Пити сік чорної редьки.
    8. Жовчнокам'яна, нирковокам'яна хвороби. Пити вранці натщесерце за 15 хвилин до сніданку 1 ст. ложку соку чорної редьки, змішаного навпіл з медом. Лікування тривале, до півроку.
    9. Захворювання селезінки. Насіння редьки є 6-7 г на день.
    10. Запор. Пити сік редьки по 0,5-1 склянці на 4-5 рази на день.
    11. Печія. У поглиблення, зроблене в чорній редьці, залити мед і поставити редьку в склянку на ніч. Вранці натщесерце випити медовий сік і запити сирим яйцем. 2-3 редек вистачить на рік життя без печії.
    12. Камені в печінці. Змішати в рівних частинах: сік редьки і мед. Почати з 1/3 склянки на день, поступово довести дозу до 1 склянки на день.
    13. Камені в нирках. Сік редьки приймати перед їжею по 1 ст. ложці 3-4 рази на день (Курс: 2 тижні).
    14. Катар гортані. Сік редьки пити по 100-200 мл протягом дня і полоскати горло.
    15. Кашель:
      • Редьку нарізати тонкими скибочками, густо посипати цукром. через 5 годин з'явиться сік. Приймати по 1 ст. ложці щогодини. Дітям - по 2 ч. ложки 3 рази на день перед їжею і на ніч.
      • Помити чорну редьку, зрізати верхівку і зробити всередині поглиблення. Залити в поглиблення мед, закрити зрізаною верхівкою і поставити редьку в склянку води (щоб хвостик редьки був у воді). Поставити в тепле місце на кілька годин. Потім можна приймати мед по 1 ст. ложці за годину. Коли ліки закінчиться, покласти в редьку нову порцію меду.
      • Кашель у дітей. Нарізати редьку кубиками, покласти в каструлю і засипати цукром. Пекти в духовці 2 години, процідити рідину в пляшку. Приймати по 1 ст. ложці перед їжею 4 рази на день і перед сном.
    16. Кольпіт. Змочувати і вводити в піхву на ніч тампони з свіжоприготованого нерозведеного соку редьки посівної.
    17. Мігрень. 2 редьки очистити, натерти на дрібній тертці, віджати сік і з'єднати з 0,5 склянки соняшникової олії. Добре розмішати. Приготовану суміш втирати в шкіру по ходу ураженого нерва кілька разів на день. Можна використовувати суміш для обгортання - накласти шар на шкіру, зверху накрити поліетиленом і зафіксувати пов'язкою. Через 5 хв після появи паління зняти обгортання, шкіру протерти вологим ватним тампоном або серветкою. Обгортання робити щодня до лікування.
    18. Сечокам'яна хвороба. Додатково до трав'яним зборів рекомендується приймати суміш соку чорної редьки з медом у пропорції 1:2 по 1 ст. ложці 3 рази на день через 30-40 хвилин після їжі. Курс лікування - 3-4 тижні.
    19. Опіки. Прикладати подрібнену редьку.
    20. Оніміння рук. Потрібно протягом дня з'їдати невелику чорну редьку, і вночі будете спати спокійно.
    21. Остеохондроз. Вживати в їжу сік чорної редьки.
    22. Відкладення солей:
      • При сильних болях прикладати компрес з чорної редьки.
      • Мед - 1 склянка, сіль - 1 ст. ложка, сік редьки - 1/2 склянки, горілка - 0,5 л. Все перемішати. Приймати перед сном по 50 мл і розтирати хворі місця.
      • Сік редьки - 2 склянки, горілка - 1 склянка, вода - 1/2 склянки. Все перемішати. Використовувати для розтирань.
    23. Очищення печінки. 10 кг редьки добре промити і, не очищаючи від шкірки, пропустити через м'ясорубку. Віджати сік (3 л). Макуха змішати з медом або цукром (на 1 кг макухи - 300-500 г). Сік зберігати в холодильнику, макуха - у теплому місці під гнетом.Сок пити по 1 ч. ложці за годину після їжі. Дозу поступово збільшувати до 1 ст. ложки, 2 ст. ложок, 1/2 склянки. При болях у печінці, на неї покласти грілку. Під час проведення чистки дотримуватися вегетаріанську дієту, виключити також рибу, яйця, здобу, крохмаль, жирні страви. Макуха застосовувати після того, як закінчиться сік. Він до цього часу закваситься. Є його потрібно по 1-3 ст. ложки під час прийому їжі.
    24. Панкреатит. Сік чорної редьки - 1 склянка, гречаний мед - 100 р. Давати по 70 г суміші перед їжею 3 рази на день. Курс: 40 днів.
    25. Підвищений рівень холестерину. Сік чорної редьки - прекрасний засіб виведення з організму «поганого» холестерину. Приймати 3 рази на день по 20 г у будь-який час.
    26. Подагра. 1,5 склянки соку редьки змішати з 1 склянкою чистого меду і 100 мл горілки. Додати 1 ст. ложку кухонної солі і все добре перемішати. Сумішшю натирати поперек і суглоби.
    27. Радикуліт:
      • Прикладати кашку подрібненої редьки або хрону, змішаних зі сметаною.
      • Робити компреси з сумішшю соку редьки і меду.
    28. Ревматизм:
      • Перемішати 3 частини соку редьки чорної, 2 частини меду, 1 частина горілки. Додати 1 ст. ложку солі. Приймати всередину 1/4 склянки суміші. Можна натирати хворі суглоби.
      • Редьку очистити і натерти на тертці, змішати з 3 ст. ложками оливкової олії. Приготовленою сумішшю натерти хворі місця, обернути поліетиленом і полежати, сховавшись теплою ковдрою, не менше 30 хв. Процедуру рекомендується проводити щодня протягом тижня і кожного разу при нападах ниючий біль.
      • Ревматизм. Середньої величини чорну редьку помити, натерти на дрібній тертці і залити 0,5 л горілки. Закрити щільно кришкою і настоювати 2 тижні, час від часу збовтуючи. Цим настоєм потрібно розтирати хворі місця - він швидко вбирається в шкіру, а також приймати всередину. Пити його потрібно 3 рази в день, починаючи з столової ложки за один прийом, і поступово збільшуючи дозу до 30-40 мл (маленької чарочки), потім дозу знову знижувати до столової ложки. Збільшувати дозу прийому настоянки можна. Краще повторити курс лікування ще раз після 10-15-денної перерви.
    29. Туберкульоз легень:
      • Великий коренеплід чорної редьки вимити, вирізати в його стінці лунку, куди залити мед. Через 2-3 год вийняти ложкою утворилася суміш меду з соком редьки. Приймати 3 рази на день по 1 ст. л. Курс лікування - не більше місяця.
      • З'їдати по 9 г насіння редьки на день.
    30. Збільшення лактації. Коренеплід редьки істереть на тертці і віджати сік в обсязі 1 склянки. Підсолодити медом або цукром і випити за день в 3 прийоми за 10-14 хвилин до їжі.
    31. Поліпшення травлення. Приймати сік чорної редьки 3 рази на день (в будь-який час) по 1 ст. ложці. Вичавлений сік зберігати в холодильнику. Сік стимулює виділення шлункового соку, покращує травлення, благотворно впливає на діяльність кишечника.
    32. Шпори. Чорну редьку натерти на дрібній тертці, викласти на марлю і прикласти до хворого місця, надіти зверху целофановий пакет і носок. Щоб біль пішла, досить робити компреси протягом 3 днів на ніч.
    33. Виразка шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки. Змішати в рівних частинах редьку і мед. Приймати по півсклянки протягом дня. Курс: 21 день.

      Статті про Лікарські рослини: