Портулак городній


Дія: Сечогінну, протизапальну, антитоксичну, застосовується при хворобах печінки, нирок, бактеріальної дизентерії, паралічах, артритах, укусах отруйних змій і комах, знижує рівень холестерину в крові, зовнішньо - при лускатим лишаї, м'язових судомах.

Портулак городнійОпис: однорічна рослина висотою до 10 см з м'ясистим стеблами і листям. Від верхівки його кореня горизонтально розходяться в різні сторони м'ясисті розгалужені стебла довжиною до 45 см, що несуть мелкіесочние листя у формі клина або ложки. З травня по жовтень портулак покритий жовтими квітами. У квіток звичайно 5 пелюсток. Притулок має слабким запахом і терпким, освіжаючим, трохи терпким смаком. Плід - коробочка з крихітними чорними насінням

Використовувані частини: Вся наземна частина.

Активні речовини: Портулак багатий жирними кислотами класу омега-3, особливо альфа-лінолевої. У 100 г свіжого листя міститься від 300 до400 мг цих кислот. Вміст у великих кількостях вітамінів С (500 мг на 100г) і Е (150-200 мг на 100 г), бета-каротину і глутатіону надає рослині антиоксидантні властивості і здатність стимуляції імунної системи.

Збір: свіже листя збирають до цвітіння рослини (після цвітіння смак зелені погіршується).

Вживання. Вживають його у свіжому, відвареному, маринованому, солоному, консервованому вигляді.

  • Застосовують при захворюваннях нирок, печінки, сечового міхура., Для профілактики процесів старіння.
  • Надає сприятливу дію при метеоризмі, неспокійному сні.
  • Примочки з розтертих насіння використовують для лікування лускатого лишаю.
  • Настій трави має сечогінну та протизапальну дію.
  • У їжу використовують листя і верхні частини молодих пагонів у салатах, а також в супах і соусах.

За повір'ям, розкиданий навколо ліжку, портулак охороняв людину від злих духів.

Протипоказання. При прийомі надлишкових кількостей сухого екстракту з листя може спостерігатися розлад шлунка.Портулак городній

Вирощування:

  • Посів: травень-червень в добре прогрівшись грунт (відкритий грунт) або квітень на розсаду на глибину не більше 0,5 см. Відстань між рядами 50-60 см. У фазі 1-2 справжніх листків рослини проріджують, витримуючи відстань між рослинами 10 - 15 см.
  • Догляд: культура теплолюбна (не виносить навіть найменших заморозків), воліє сонячне місце розташування і добре оброблені, родючі і зволожені грунти.
  • Шкідники і хвороби: портулак уражається слимаками і попелиць.
  • Прибирання: через 20-30 днів після посіву проводять першу зрізання (зрізають майже повністю). Потім зрізання повторюють у міру потреби, аж до початку цвітіння. Зазвичай за період вегетації роблять 2-3 зрізання.

Лікарські форми ..

  1. Настій. 1 столову ложку свіжої трави залити склянкою окропу, настояти 2 години, процідити і приймати по 2 столові ложки 3-4 рази на день.

Монорецепти

  1. Захворювання серця. Свіжа рослина варити на пару, вживати в гарячому або холодному вигляді.
  2. М'язові судоми. 100 г свіжої рослини залити 100 мл холодної води, довести до кипіння, витримати на тихому вогні 15-30 хв. Накладати у вигляді компресу 1-2 рази на день на болючі ділянки.
  3. Лускатий лишай. Натерти хворе місце часником і прикласти товчені насіння портулаку на 20-30 хвилин.

Кулінарія

Притулок додають як загусник в соуси і супи (після бланшування листя стає драглистими по своїй текстурі). Свіжі м'ясисті листя додають у салати. Дуже смачний портулак, маринований в яблучному оцті з часником, лавровим листом і запашним перцем.

  1. Портулакова суп.
    Взяти:
    • 250 г нарізаного порулака;
    • 50 г вершкового масла;
    • 1 л бульйону;
    • 250 г очищеного і нарізаного картоплі
    • 3 ст. ложки вершків.
    У закритій каструлі згасити портулак у вершковому маслі. Додати бульйон і картоплю. Варити до готовності картоплі. Потім залити суп в блендер і зробити пюре. Додати вершки і трохи свіжої зелені портулаку.

Статті про Лікарські рослини: