Подорожник великий


Дія: Антисептичну, протизапальну, ранозагоювальну, «кровоочисний», відхаркувальний, проносний, шлунково-кишкова, знеболююче, застосовується при кашлі, захворюваннях органів дихання, шлунково-кишкових захворюваннях, виразці шлунка і кишечника, хворобах сечового міхура і сечових шляхів, геморої, малярії, шкірних захворюваннях, зовнішньо - при ранах, виразках, опіках, ужалении комахами, захворюваннях очей.

Подорожник великий

Опис: багаторічна трав'яниста, іноді опушена рослина; квітконосні стебла виростають з середини слабкий розетки ланцетовідних листя. Листя різко звужуються до черешка. Колос дуже густий, яйцевидно-довгастий. Рослина загальновідоме, що виростає звичайно по сухих луках, при дорогах, стежках, на межах, схилах, у клеверіщах.

Використовувані частини: Листя, насіння.

Активні речовини: У листі містяться ірідоіди, флавоноїди, ефіри й слизові речовини. насінні є до 44% слизу і жирне масло (16,5-22%), олеановая кислота і стероїдні сапоніни.

Збір. Листя збирають протягом усього літа, зриваючи їх вручну з невеликим залишком черешка, сушать на відкритому повітрі, на горищах, в сиру погоду - в сушарках при t = 40-50 ° С. Свіжа трава переробляється в перші 24 год після збору.

Зберігання. Листя зберігають у дерев'яних ящиках, всередині вистелених папером. Насіння, добре просушені, зберігають у щільно закупорених банках. Термін придатності сировини - 3 роки.

Вживання. Свіжозірвані листя вживаються для прикладання до ран, чиряків, порізів і виразок, в одних випадках кладуть пом'яті листя, в інших - цілі і загортають хворі місця теплими хустками або сукнини. Спиртовою настоянкою з цього листя промивають рани; просочену такий же настойкою ватку вкладають у дупло зуба при зубному болю. Внутрішнє застосування подорожника показано при астмі, бронхіті, ларингіті і всіх видах респіраторної алергії.

Протипоказання.  Підвищене згортання крові.

Лікарські форми.

  1. Мазь. 2 ст. ложки подрібнених в порошок сухого листя подорожника великого змішати з 100 г персикового масла або вазеліну.
  2. Сік з листя. Приймають при гастритах, хронічних колітах, виразковій хворобі без підвищеної кислотності по 1 ст. ложці на чверть склянки води тричі на день за 15-20 хвилин до їжі протягом місяця.
  3. Настій листя. Готується з розрахунку 1:15 (на 1 частину сухого листя 15 частин окропу). Приймати по 1 ст. ложці при кашлі.

Подорожник великийМонорецепти.

  1. Атеросклероз. 1 ст. ложку сухого подрібненого листя подорожника заварити склянкою окропу, настояти 10 хвилин. Цю добову дозу потрібно випити протягом години невеликими ковтками.
  2. Бронхіт. Змішати в рівних частках бджолиний мед і сік подорожника. Поварити на слабкому вогні протягом 20 хв, остудити. Пити суміш по 1 ст. ложці за 20-30 хв до їди 3 рази на день.
  3. Геморой / Вставити в пряму кишку пальцем листочок подорожника. Через 30 хвилин біль і напруга спаде. Курс 8-10 днів. Після кожного відвідування туалету листочок потрібно міняти на свіжий.
  4. Гінекологічні болезні.10 листя подорожника заварити 1 л окропу, настояти ніч. Спринцюватися. З листя зробити тампон і вставити його на ніч.
  5. Хвороби ясен. Розжувати листя подорожника і цю масу потримати в роті, обклавши нею ясна. Повторювати кілька разів на день.
  6. Хвороби щитовидної залози. Сплести з жилок подорожника намисто і носити, не знімаючи в області щитовидки 7 днів. Потім спалити. За сезон провести кілька курсів.
  7. Болі у шлунку. Регулярно протягом 3-4 місяці приймати до їжі 1 ст. ложку соку подорожника. Влітку сік можна приготувати з свіжого листя (прокрутити через м'ясорубку, віджати через 2 шари марлі, зберігати в холодильнику не більше 2 днів), для заготівлі на зиму сік розвести медичним спиртом у пропорції 4:1.
  8. Гастрит:
    • 1 ст. ложку подорожника залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин. Пити по 100 г 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
    • Сік подорожника змішати з медом (на 1 літр соку - 700 г.меда). Поставити в темне місце. Струшувати 2 рази на день. Приймати через 2 тижні по 1 ст. ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
    • При гастриті зі зниженою кислотністю регулярно протягом 3-4 місяці приймати до їжі 1 ст. ложку соку подорожника. Влітку сік можна приготувати з свіжого листя (прокрутити через м'ясорубку, віджати через 2 шари марлі, зберігати в холодильнику не більше 2 днів), для заготівлі на зиму сік розвести медичним спиртом у пропорції 4:1.
    • При гастриті зі зниженою кислотністю за годину до їжі (натще) жувати свіжі промиті листя подорожника (3-5 штук), сік висмоктати, а траву виплюнути. І так протягом усього літа. На зиму подорожник висушити і використовувати як заварку.
  9. Гематома. Прикласти до синців розім'ятий або дрібно нарізаний лист подорожника.
  10. Герпес. 1 ст. ложку листя подорожника заварити в термосі склянкою окропу. Настояти 45 хвилин, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день. Курс лікування - 10-12 днів.
  11. Діарея:
    • Кілька свіжого листя подорожника покласти на сковороду і поставити її на вогонь. Коли листя обвугляться, заварити їх у склянці окропу (як чай) і випити.
    • Пучок стрілок подорожника (без листя) з насінням залити окропом і кип'ятити 5 хвилин, укутавши, настояти і пити, як чай.
  12. Заїда. Змащувати хворі місця маззю з сухого листя подорожника.
  13. Запор. Насіння подорожника розмолоти в кавомолці і приймати 1-2 ст. ложки повчань борошна, запиваючи 1-2 склянками води, щоб забезпечити відповідне набухання заготовки.
  14. Печія:
    • При печії корисно жувати свіже листя подорожника. Сік проковтнути, макуха виплюнути.
    • Лист подорожника, сухий або свіжий, залити склянкою окропу. Настій випити протягом дня по 1-2 ковтки. Лікування довгий - 9-10 місяців.
    • Прокрутити на м'ясорубці листя подорожника. 1,5 л отриманої маси змішати в емальованій мисці з цукром у пропорції 1:1, зберігати в холодильнику. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їжі, запиваючи невеликою кількістю води. Отже щодня, поки суміш не закінчиться.
  15. Малярія. Віджати сік подорожника - 1 склянка - і випити його. Може початися блювота, але це не страшно. На наступний день процедуру повторити.
  16. Метеоризм. Вранці до сніданку корисно прийняти 1 ч. ложку насіння подорожника. На ніч залити їх водою, утворюється густа маса, яку потрібно приймати 10 днів.
  17. Нежить. 200 г бджолиного меду змішати з 1 склянкою соку подорожника, поварити на слабкому вогні протягом 20 хв, остудити. Пити суміш по 1 ст. л. за 20-30 хв до їди 3 рази на день як відхаркувальний і пом'якшує кошти.
  18. Нетримання сечі. 1 ст. ложку подрібненого листя подорожника залити 200 мл окропу, укутати, настояти 1 годину, процідити і приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день за 20 хвилин до їжі.
  19. Пухлини ШКТ - загальнозміцнюючий і відхаркувальний. Тонко подрібнений лист подорожника великого змішують з рівною кількістю цукру або меду, настоюють у теплому місці протягом 2 тижнів. Приймають по 1 ст. ложці 3-4 рази на день за 20 хвилин до їжі.
  20. Панарицій. Хворий палець пропарити в солоній воді і потім обернути свіжим листком подорожника.
  21. Пневмонія. Обкласти спину, боки і груди свіжим листям подорожника в 2 шари, загорнутися в рушник і зверху надягти вовняну кофту або светр. Аплікацію поставити на всю ніч.
  22. Суха мозоль. Невелику суху мозоль добре розм'якшує подорожник великий. На ніч накладають на мозоль свіжий лист подорожника, покривають компресним папером або поліетиленовою плівкою і прибинтовують. Вранці розм'якшити мозоль зіскоблюють і змащують вазеліном або яким-небудь живильним кремом.
  23. Угри. При жирній шкірі з вуграми застосовують сік подорожника, в тому числі і для масок.
  24. Зміцнення сечового міхура. 3 рази на день приймати насіння подорожника на кінчику ножа. Курс лікування - 10 днів.
  25. Забої. 2 ст. ложки подрібнених в порошок сухого листя подорожника великого змішати з 100 г персикового масла або вазеліну. Втирати в хворі місця.
  26. Фурункули. Чисто вимиті листя подорожника дрібно порізати і розім'яти. Отриману кашку прикладати до хворих місць. Чинний протизапально, заспокоює болі.
  27. Виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки
    • 1 ст. ложку сухого подрібненого листя подорожника заварити склянкою окропу, настояти 10 хвилин, процідити. Випити протягом години невеликими ковтками.
    • Листя подорожника вимити, пропустити через м'ясорубку, віджати сік. Сік розбавити водою в пропорції 1:1. Покіпятіть 3 хвилини. Пити по 1 ст. ложці 4 рази на день за 15-20 хвилин до їжі.
    • Свіжоприготований сік з листя подорожника великого по 1 ст. ложці 3 рази на день за 15 хвилин до їжі.
    • Сік подорожника змішати з рівною кількістю меду. Поварити 20 хвилин. Приймати по 2-3 ст. ложки на день. Зберігати в холодильнику.

Статті про Лікарські рослини: