Підмаренник чіпкий


Синоніми: Липучка, геморойні трава.

Дія: Противолихорадочное, сечогінну, жовчогінну, кровоспинну, «кровоочисний», знеболююче, застосовується при хворобах печінки і сечового міхура, сечокам'яної хвороби, водянці, цинзі, раку, кровотечах, шкірних захворюваннях, зовнішньо - при отверділих припухлостях, ранах, виразках, ревматизмі, золотусі .

Підмаренник чіпкий

Опис: однорічна трав'яниста рослина з чіпкими лежачими піднімають стеблами. Листя вузьколанцетні, загострені, чіпкі, розташовані по шість-вісім у мутовках. Квітки дрібні, білі, зі спайнолепестний четирехраздельним віночком. Тичинок чотири, маточка з двома приймочками і нижньою зав'яззю. Квітки зібрані в пазушні напівпарасольки. Плоди - двойчатая чіпкі горішки. Висота 30-80 см. Цвіте в липні - серпні. Широко поширене бур'ян. Росте по лісах, сирим чагарниках, берегах річок.

Використовувані частини: для лікарських цілей використовується трава (стебла, листя, квіти) і свіжий сік рослини.

Збір. Збирають усю рослину під час цвітіння, в червні - серпні.

Вживання. Настій трави і свіжий сік підмаренника чіпкого застосовують при хворобах печінки, водянці, цинзі, зобі, раку, «отвердении» залоз і при виразках і як противолихорадочное, сечогінний і кровоспинний засіб, а також при катарі сечового міхура, затримці сечі та освіті ниркових каменів і піску, при різних шкірних висипах, лишаях та інших шкірних захворюваннях. Зовнішньо настій трави вживають для ванн, обмивань і компресів при шкірних захворюваннях, ущільнених припухлостях, виразках і ранах. Порошком трави присипають гнійні рани. Спиртову настоянку трави або настоянку трави на горілці вживають для втирання при ревматизмі.

Підмаренник чіпкий

Лікарські форми.

  1. Настій для внутрішнього вживання. 2 чайні ложки трави підмаренника чіпкого настоювати 3-4 години в 1 склянці окропу, процідити. Приймати по чверті склянки 3-4 рази на день. Пити ковтками з невеликими перервами.
  2. Настій для зовнішнього застосування. 3 столові ложки трави з квітками настоювати 4 години в 3 склянках окропу, процідити. Вживати для ванн і обмивань при золотусі і різних шкірних захворюваннях.

Монорецепти.

  1. Біль в печінці. 1 ст. ложку трави підмаренника чіпкого залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Пити по 1/3 склянки після їжі 3 рази на день. Курс: 2-3 тижні.
  2. Золотуха. 3 ст. ложки трави підмаренника чіпкого залити 3 склянками окропу, настоювати 4 години, процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день.
  3. Лікування раку. Приймати по 1 ст. ложці соку підмаренника чіпкого за 15 хвилин до їжі 3 рази на день.
  4. Фурункули. 3 ст. ложки трави підмаренника чіпкого залити 3 склянками окропу, настоювати 4 години, процідити, віджати. Пити по 2 склянки 3-4 рази на день невеликими ковтками.

     


Статті про Лікарські рослини: