Пасли чрний


Дія: Проносне, сечогінний, відхаркувальний, антисептичний, протизапальний, ранозагоювальний, знеболюючий, заспокійливий, що підсилює гостроту зору, протиглисний, застосовується при геморої, запорах, ревматизмі, нервових і психічних захворюваннях, судомах, спазмах, головного болю, зовнішньо - при ранах, виразках, наривах, ангінах, геморої. Отруйний (крім стиглих ягід).

Паслн чрний

Опис: однорічна рослина з прямостоячими гіллястими стеблами заввишки до 70 см. Листя подовжено-яйцеподібні, довжиною до 13 см і шириною до 8 см. Квітки зібрані по три - вісім у зонтиковидні завитки. Чашечка зелена, пятичленная; віночок білий, п'ятичленних, колесовидний; тичинок п'ять з короткими нитками; пильовики Паслн чрнийзмикаються один з одним, утворюючи конусоподібну трубку, крізь яку проходить стовпчик; маточка одна, з верхньою зав'яззю. Плоди чорні кулясті ягоди діаметром до 1 см. Цвіте у червні - вересні, плоди дозрівають у липні - жовтні.

Вживання. Настій або відвар трави споживають при підвищеній нервовій збудливості, неврозах, головних болях (особливо після заворушень), схильності до судомних нападів, хворобливих спазмах сечового міхура, шлунково-кишкових коліках, болях у суглобах, уражених подагру, ревматизм. Настій пасльону використовується як «кровоочисний» засіб при фурункулах, лишаях, золотусі і т. д.

Лікарські форми.

  1. Настій трави пасльону. 1 ч. ложку подрібненої сировини залити 2 склянками окропу. Настояти 3-4 год, процідити і приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день.
  2. Відвар трави пасльону. 4 г сировини залити 200 мл води, кип'ятити 10 хв, отриманий відвар (придатний протягом 7-10 днів) приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день.

Паслн чрний

Монорецепти

  1. Ангіна. Змішати в рівних частинах паслін і свиняче сало. Використовувати для компресів.
  2. Безсоння. 1 кг ягід чорного пасльону, 700 г цукру і 1 лимон провернути на м'ясорубці, поставити на вогонь, але до кипіння не доводити. Суміш перелити в банку, зберігати в холодильнику. Приймати 2 рази на день по 1 ст. ложці - вранці і ввечері, перед їжею.

Статті про Лікарські рослини: