Кульбаба лікарська


Синоніми: Одуйя-лисину, попова лисина, подойніца, пушок, молочник.

Дія: Апетитне, що покращує травлення, тонізуючу, заспокійливу, снодійну, поліпшує обмін речовин, молокогонное, проносне, відхаркувальну, жарознижувальну, потогінну, жовчогінну, протиглисний, антіоксіческое, застосовується при захворюваннях печінки, нирок і сечового міхура, сечокам'яної хвороби, жовтяниці, недокрів'ї, запорах , поганому апетиті, шлунково-кишкових захворюваннях, авітамінозах, водянці, геморої, ревматизмі, подагрі, нестачі молока у годуючих жінок, шкірних захворюваннях, укусах змій, зовнішньо - як косметичний.

Кульбаба лікарська

Використовувані частини: Коріння, квіти, листя.

Активні речовини: в коренях містяться інулін (до 25%), гіркоти (Культивують лактони, трітерпени) ароматичні кислоти і стероли. Листя і квіткові кошики містять флавоноїди, солі калію, гетерозидів Культивують лактоном, кумарини, а також легкозасвоюваний рослинний білок.

Збір. Коріння збирають ранньою весною або краще в серпні-вересні в невеликій кількості ціле рослина під час цвітіння, промивають, сушать поступово, спочатку під навісом протягом 3-4 днів, а потім у сушарках при t 40-50 ° С при гарній вентиляції. На смак коріння гіркуваті.
Найцінніше в корені кульбаби - сік, тому не слід поспішати обтрушувати його від землі і мити. Треба дати сировині просохнути і лише потім гарненько обробити щіткою і водою. Приблизно через добу після миття корінь можна подрібнити.

Зберігання. Коріння і верхні частини кульбаби зберігають у коробках, роздільно. Термін придатності сировини - 5 років.

Вживання. Насамперед у народі вживаються коріння кульбаби як засіб при хворобах печінки, крім того, як засіб, що збуджує травлення, легку послаблюючу, кровоочищающее і відхаркувальний. Як попускає його вживають при хронічних запорах, при геморої. Свіжим соком кульбаби, як і чистотілом, в народі користуються для відомості пігментних плям, бородавок, веснянок. Він застосовується при атеросклерозах, як кровоочисний і загальнозміцнюючий засіб. Корінь можна просмажити на сковороді, змолоти в кавомолці і заварювати як звичайний кави. Кульбаба приймають також всередину у вигляді напару і відвару при висипах, прищах, фурункульозі. Якщо при лікуванні користуються тільки коренем, то найчастіше роблять відвар, якщо ж цілим рослиною - то у вигляді напару. У відварі корінь приймають у дозі 30 г на 1 л води на 1 прийом півсклянки, а в порошку - на кінчику ножа 3 рази на день.

Кульбаба лікарськаПротипоказання: Закупорка жовчних проток, жовчнокам'яна хвороба.

Лікарські форми

  1. Напар з кореня: 1 ст. ложку кореня кульбаби залити склянкою окропу, настояти в термосі 1 годину, пити холодним по чверті склянки 3-4 рази на день.

Монорецепти

    1. Алергія на солодке. Жменя свіжого листя кульбаби промити і заварити окропом в чашці. Настояти під кришкою, поки настій трохи не охолоне. Пити цей настій місяць.
    2. Апетит (збуджуючі засоби). 1 ст. ложку коренів кульбаби залити 1 склянкою холодної води, настоювати 8 годин, процідити. Пити по півсклянки перед їжею. Курс: 1 місяць.
    3. Безсоння. Порошок з коріння кульбаби лікарської - 1 ч. ложку перед сном, запиваючи підсолодженою медом водою.
    4. Хвороби кишечника. 1 ст. ложку коренів кульбаби залити 1 склянкою кип'яченої води, настоювати 8 годин. Випити протягом дня.
    5. Болі в суглобах. Скляну банку заповнити на 2/3 квітками кульбаби, доверху залити горілкою, настояти 21 день в темному місці при кімнатній температурі. Процідити, віджати, зберігати в холодильнику. Змащувати хворі суглоби тричі на день.
    6. Бородавки на руках. Змащувати бородавки білим соком кульбаби (якщо зірвати квітку, на стеблі виступить "молочко").
    7. Хвороби щитовидної залози. 3 ст. ложки подрібнених коренів кульбаби залити 0,5 л горілки або спирту, настояти 21 день, періодично струшуючи. Приймати по 1 ст. ложці 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі.
    8. Хвороба печінки:
      • Благотворно впливає на печінку сироп з кульбаби. Свіжозірвані головки квіток укласти в банку, пересипати цукровим піском або пролити медом, щільно утрамбувати дерев'яною ложкою або паличкою, накрити кришкою і поставити в прохолодне місце. Сироп потрібно злити і поставити в холодильник. Приймати від 1 ч ложки до 1 ст. ложки 3-4 рази на день.
      • Коріння кульбаби промити, почистити, дрібно порізати, висушити в тіні, в провітрюваному місці. 1 ч. ложку сировини залити 1 склянкою води, варити 20 хвилин, остудити процідити і пити по чверті склянки 3-4 рази на день за 15 хвилин до їжі.
    9. Болі в суглобах. 130 квіток кульбаби залити флаконом потрійного одеколону, настояти 40 днів у темному місці. Розтирати хворі суглоби.
    10. Біль у кісточці у великого пальця. Ліки готується, коли кульбаба відцвіте і стане білим кулькою. Обережно взяти квітка за білу голівку (ніжку чіпати руками не можна), зрізати ножицями стебло біля самої землі і опустити його в шийку пляшки, головку зрізати і викинути. Таким чином потрібно заповнити всю пляшку, періодично її струшуючи, щоб ущільнити вміст. Потім заповнити пляшку доверху горілкою або спиртом, настояти 2 тижні в темному місці. Хворе місце намазувати (Не втирати) отриманої настоянкою вранці і ввечері до зникнення болю. Зберігається настоянка в темному місці.
    11. Біль у литкових м'язах. Нерозкритими бутонами кульбаб заповнити 1/3 пляшки з темного скла і залити горілкою. Настоювати 2 тижні. Настоєм розтирати ікри ніг.
    12. Веснянки. Змазування свіжим молочним соком з трави або коріння кульбаби лікарської.
    13. Запалення жовчного міхура. Щодня приймати під час їжі відвар кореня кульбаби. 1 ст. ложку кореня залити 300 мл води, варити 10 хвилин, 30 хвилин настояти і пити по 50-70 мл 3-4 рази на день.
    14. Запалення ШКТ. 1 ст. ложку подрібнених коренів кульбаби залити 1 склянкою кип'яченої води, настоювати в прохолодному місці 8 годин, процідити. Випити протягом дня в кілька прийомів.
    15. Запалення підшлункової залози. Під час нападу можна з'їсти 8-10 свіжих стеблинок кульбаби, і через 10
    16. хвилин напад знімається або прийняти 1 десертну ложку соку з стеблинок кульбаби (пропустити стеблинки кульбаби разом з квітками через м'ясорубку, віджати сік. На 1 л соку потрібно приблизно 500 стеблин. У сік для зняття гіркоти додати меду, а для консервації додати трохи спирту або горілки (на 1 л приблизно близько 50 мл спирту або 100 мл горілки). Якщо раптом почне з'являтися пліснява, можна додати ще трохи спирту.
    17. Гастрит. 5 г коренів кульбаби залити 1 склянкою води, кип'ятити 3 хвилини, настоювати 20 хвилин, процідити. Пити по 50 мл перед їдою.
    18. Гастрит із секреторною недостатністю. Є салат з листя кульбаби лікарської - 5-10 г на день.
    19. Грип:
      • У літрову банку покласти 200 квіток кульбаби (без стебел), залити горілкою, настояти 1-2 місяці, процідити. Як тільки відчується наближення хвороби, натерти настоянкою голову, віскі, перенісся, змастити в носі. Голову покрити тонким хусткою, а зверху укутати теплою. Целофаном покривати не треба. Хустки не знімати до тих пір, поки голова не висохне.
      • 2 ст. ложки сухого подрібненого листя і квіток кульбаби залити 3 склянками окропу і залишити кип'ятитися протягом 15 хв на повільному вогні або на водяній бані протягом півгодини, потім залишити настоюватися на 1-2 години, процідити. Пити відвар кульбаби 2 рази на день по 1/2 склянки, попередньо додавши нього 1-2 ч. ложки меду.
    20. Жовчнокам'яна хвороба. Приймати 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі по 30-35 г соку з листя кульбаби. Сік щоразу готувати свіжий (зберігати в холодильнику сік не можна), перед прийомом порцію соку розвести кип'яченою водою в пропорції 1:1. Сік кульбаби дробить камені в жовчному міхурі.
    21. Запори. Пити відвар коренів і листя кульбаби по чверті склянки 3-4 рази на день до їди.
    22. Камені в нирках. 2 ст. ложки коренів кульбаби залити 2 склянками води, кип'ятити 1-3 хвилини, настоювати 15-20 хвилин, процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день. Курс: 2-3 тижні.
    23. Контрактура пальців рук. Зберіть насіння кульбаб (вони знаходяться в білих пухнастих кульках) у кількості 30 штук, помістіть у флакончик з-під пеніциліну, залийте нашатирним спиртом і настоюйте 21 день. Вийде розчин чорного-чорного кольору. Ліки готове. Змочуйте в ліках ватку, акуратно накладайте її на тяж, а зверху прикріплюйте шматочок поліетилену. По можливості ліки не повинно потрапляти на здорову шкіру, не то з'явиться опік. Процедура триває хвилин 20-30, а всього їх потрібно зробити близько 20-ти. Поліпшення відчуєте відразу, з перших днів лікування.
    24. Сечогінні засоби. 5 г коренів кульбаби залити 200 мл окропу, закип'ятити, наполягати 20 хвилин, охолодити, процідити. Пити по 50 мл за 30 хвилин до їжі.
    25. Міома матки. 10 г сухих подрібнених коренів і трави кульбаби залити склянкою води, кип'ятити 1 хв, настоювати 30 хв. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди.
    26. Гострий коліт. Сік листя кульбаби (зібраних під час цвітіння) приймати по 50-100 мл на день
    27. Гострі та хронічні захворювання жовчного міхура. Кульбаба лікарська. Настій: 1 ст. ложку коренів залити 1 склянкою холодної кип'яченої води, настоювати 8 годин, процідити. Пити по 1/4 склянки перед їжею 3-4 рази на день.
    28. Відкладення солей. Заповнити літрову банку квітами кульбаби, залити горілкою, настоювати 12 днів у темному місці, процідити. Втирати в суглоби протягом 5 хвилин перед сном і на ніч, після чого тепло обернути.
    29. Очищення жовчних шляхів. Прокип'ятити в склянці води на повільному вогні протягом 3-4 хвилин 1 столові ложки подрібнених коренів кульбаби, остудити, процідити. Розділити на 3 частини і пити за 10-15 хвилин до їжі 3 рази на день по одній частині. Якщо є камені у внутрішніх органах, дозу слід зменшити вдвічі і пити відвар обережно під наглядом лікаря.
    30. Пігментні плями. Змазування свіжим молочним соком з трави або коріння кульбаби лікарської.
    31. Підвищений рівень холестерину. 2 ст. ложки подрібнених свіжих коренів кульбаби залити склянкою окропу, потримати на тихому вогні 10 хвилин, настояти 1 годину. Процідити, долити кип'яченої води до початкового об'єму. Приймати відвар по 2 ст. ложки 2-3 рази на день за 15 хвилин до їжі.
    32. Подагра. При зростаючих кісточках на стопі допоможе сухий корінь кульбаби: 50 г кореня залити 0,5 л горілки і настояти 21 день, періодично струшуючи. Втирати настоянку в попередньо розпарені і насухо витерті ноги.
    33. Нирковокам'яна хвороба. 1 ст. ложку подрібнених свіжих коренів і листя кульбаби залити 200 мл окропу, настоювати, обгорнувши ковдрою, 2 години, процідити .. Пити по 1/4 склянки 4 рази на день після прийому їжі.
    34. Прищі. Протирати шкіру соком листя кульбаби.
    35. П'яткова шпора. 100 г свіжих квіток кульбаби на 200 мл нашатирного спирту, настоювати 7 днів. Втирати в уражені місця.
    36. Ревматизм:
      • Квіти кульбаби засипати цукром 1:1. поставити в холодильник на 2 тижні. Потім суміш віджати, процідити і пити 1 ст. ложці 2 рази на день за 1 годину до їжі. Зберігати в холодильнику.
      • Пити сік листя кульбаби по 50-100 мл на день.
    37. Свищ близько вушного козелка. Квітки кульбаби разом зі стеблом (5 см завдовжки) залити потрійним одеколоном, настояти 2 місяці в темному місці, процідити. Змащувати настоянкою хворі місця, при більш інтенсивному лікуванні закопувати настоянку в "дірочки" від свища.
    38. Зниження цукру в крові, зниження рівня холестерину. 2 ст. ложки подрібнених свіжих коренів кульбаби залити склянкою окропу, потримати на тихому вогні 10 хвилин, настояти 1 годину. Процідити, долити кип'яченої води до початкового об'єму. Приймати відвар по 2 ст. ложки 2-3 рази на день за 15 хвилин до їжі.
    39. Засоби для поліпшення складу крові:
      • 5 г коренів кульбаби залити 200 мл води, закип'ятити, наполягати 20 хвилин, процідити. Пити по 50 мл за 30 хвилин до їжі 3 рази на день.
      • Пити сік листя кульбаби по 50-100 мл .1-2 рази на день.
    40. Суха екзема. 2 ч. ложки коренів кульбаби залити 1 склянкою кип'яченої води, настоювати 12 годин, процідити. Робити компреси.
    41. Туберкульоз легень:
      • 2 ч. ложки подрібнених сухих кореневищ або листя кульбаби залити 1 склянкою холодної кип'яченої води і настоювати протягом 8 ч. Після цього настій варити 5-8 хв, процідити. Випити кілька прийомів.
      • 1 ст. ложку коренів кульбаби залити 1 склянкою кип'яченої води, витримати в прохолодному місці 8 годин, процідити. Випити все протягом дня.
    42. Збільшення лактації. Для збільшення кількості молока у годуючої матері рекомендується застосування в їжу салату з молодого листя кульбаби (нарізані листя попередньо вимочуються 30 хвилин в солоній воді).
    43. Вугрі. Протирати шкіру соком листя кульбаби.
    44. Зміцнення загального тонусу організму. 2 ч. ложки подрібненого кореня кульбаби залити склянкою води, поставити на водяну баню на 30 хвилин (можна просто прокип'ятити 10 хвилин на тихому вогні), настояти 2-3 години. Приймати по третині склянки 2-3 рази на день перед їжею.
    45. Поліпшення роботи підшлункової залози. 2 ст. ложки подрібнених свіжих коренів кульбаби залити склянкою окропу, потримати на тихому вогні 10 хвилин, настояти 1 годину. Процідити, долити кип'яченої води до початкового об'єму. Приймати відвар по 2 ст. ложки 2-3 рази на день за 15 хвилин до їжі.
    46. Фурункули. 10 г трави коренів кульбаби залити 1 склянкою окропу, укутати і поставити настоюватися на 3 години, потім процідити. Пити настій по 1 ст. ложці 5-6 разів на день.
    47. П'яткова шпора. 100 г свіжих квіток кульбаби на 200 мл нашатирного спирту, настоювати 7 днів. Втирати в уражені місця.
    48. Виразка шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки. 10 г коренів кульбаби залити 1 склянкою окропу, варити на тихому вогні в закритому посуді 10 хвилин / настоювати в теплому місці 30 хвилин, процідити. Пити по 1 ст. ложці перед їжею 3 рази на день.

      Кулінарія

      Сироп з кульбаб

      • Чотири повних жмені квіток кульбаби залити холодною водою і довести до кипіння. Дати кілька хвилин покипіти, зняти з вогню і залишити на ніч. Вранці процідити, квітки віджати. В отриману рідину додати 1 кг цукру і пів-лимона, нарізаного часточками (можна без шкірки). Варити на повільному вогні, щоб вода не кипіла, а випарювалася. Один або два рази масу треба остудити. Зберігати в холодильнику.
      • Сироп не повинен бути занадто густим, щоб не засахарілся, не надто рідким, щоб не заграв. За консистенцією він повинен нагадувати рідкий мед.
      • 350 квіток кульбаби і 2 лимона, порізаних часточками, томити в окропі на тихому вогні 30 хвилин. Процідити, гущу прокрутити на м'ясорубці і змішати з відваром, процідити, всипати в отриману суміш 2 кг цукру і потримати ще годину на слабкому вогні, знімаючи піну. Вийде близько 2 л сиропу. При остеохондрозі приймати по 1-2 ч. ложки 3-4 рази на день за 15 хвилин до їжі, поки ліки не закінчиться.
      • 400 г кульбаб відокремити від листя і замочити на 24 години. Віджати, викласти в каструлю, налити 0,5 л води, додати 2 лимона, порізаних разом з цедрою, або 1 ч ложку лимонної кислоти, кип'ятити 15 хвилин, м'якоть віджати, процідити. У цей розчин додати 1 кг цукру і варити на повільному вогні 1 годину.
      • Чотири повні жмені квіток кульбаб залити холодною водою і довести до кипіння. Дати покипіти, потім залишити на всю ніч. Вранці процідити, віджати, додати 1 кг цукру і половинку порізаного лимона. Поставити на слабкий вогонь, щоб суміш не кипіла, а випарювалася. Раз чи два масі треба дати охолонути, щоб отримати потрібну консистенцію, вона не повинна бути занадто густий, щоб не Засахарівшійся, і занадто рідкою, щоб не забродила.

      Статті про Лікарські рослини: