Овс посівної


Дія: Дієтичне, апетитне, загальнозміцнюючий, проносне, вторгнень, сечогінну, потогінну, жарознижувальну, застосовується при слабкості після хвороб, поганому апетиті, стомленні, безсонні, хворобах нирок, водянці, зовнішньо - при золотусі, рахіті, ревматизмі, простріл, обмороженнях, шкірних захворюваннях .

Овс посівної

Використовувані частини: в лікувальних цілях використовується крупа, борошно і солома, при цьому крупа і борошно вживаються як дієтичний засіб, а солома - як лікувальний.

Збір. Цвіте у червні-липні. Дозріває в липні - вересні.
Лікарською сировиною служить вся рослина в різні фази зрілості. Верхівки стебел довжиною 20 см збирають у стадії колосіння.

Зберігання. Сушать в суху, сонячну погоду під навісом або в сушарці при температурі 60 ° C.

Вживання. З вівсяної муки готують киселі, які вживаються не тільки як поживна страва при шлунково-кишкових захворюваннях, але і як обволікаючий засіб при проносах; в тих же випадках застосовують «клеєння» (відвар) з вівсяної крупи, в тому числі і в дитячій практиці.

Овс посівної

Монорецепти.

  1. Астма бронхіальна. 0,5 кг вівса (перебрати, промити в проточній воді), 0,5 л води і 2 л молока. Довести до кипіння і кип'ятити на слабкому вогні 2 години. Вийде світло-коричневий відвар. Зберігати в холодильнику. Приймати щодня на ніч по 1 склянці, додавши 1 ч. ложку нутряного свинячого жиру і 1 ч. ложку меду. Курс лікування - від 3 місяців до року.
  2. Безсоння. Випивати по 0,5 л вівсяного киселю перед їжею і протягом дня. Відновлює сон.
  3. Хвороба Паркінсона:
    • 10 ст. ложок вівса залити 3 л води і 1:00 кип'ятити, процідити, випити за добу. Курс лікування - 6 місяців.
    • Щодня потрібно варити відвар з 9 ложок вівса в 3-х літрах води. Варити треба на слабкому вогні 1 годину, і залишити на ніч. Протягом дня потрібно весь відвар випити. Зварити новий. Лікування тривале, мінімум 6 місяців.
  4. Хвороба печінки, нирок. В 1 л киплячого молока всипати 1 склянку вівса і, як тільки, молоко почне знову закипати, зменшити вогонь до мінімуму і потримати каструлю ще 10-15 хвилин. Потім каструлю зняти з вогню, укутати і залишити на 1,5-2 години. Процідити. Отриманий відвар випити протягом дня. Курс лікування - 6 місяців.
  5. Гемангіома печінки. 1 стакан вівса залити 1 л дистильованої води кімнатної температури, настояти 10 годин, потім покіпятіть на слабкому вогні 30 хвилин, зняти з вогню, укутати і настояти 12 годин. Процідити і долити дистильованої води до початкового об'єму. Приймати по 100 мл тричі на день до їди. Курс прийому - 1,5 місяця. Потім місяць - перерва. Загальний курс лікування - 1 рік.
  6. Гепатит:
    • 300 г Не пророслих зерен вівса залити 3 літрами холодної води, довести до кипіння і кип'ятити при відкритій кришці 20 хвилин. Злити з осаду, розлити по пляшках. Протягом дня випити ковтками приблизно 2/3 літри, незалежно від їжі. І так - протягом 2-3 місяців.
    • Вівсяна солома: пити відвар по 1 склянці 3 рази на день.
  7. Герпес. 1 ст. ложку насіння вівса залити склянкою окропу або молока, довести до кипіння і тримати на слабкому вогні 10 хвилин. Злегка охолодити і процідити. Приймати по 0,5 склянки 3 рази на день за 30-40 хвилин до їжі протягом 5-7 днів.
  8. Закріплюють кошти. 1 склянка очищеного вівса залити 1 л води, кип'ятити 2:00 на тихому вогні (доливаючи воду до початкового об'єму), процідити. Випити протягом дня за 20-30 хвилин до їжі. Курс: 1-1,5 місяця, повторювати 3-4 разів на рік.
  9. Виснаження організму. Пити сік зеленого вівса по 1 ст. ложці 3 рази на день.
  10. Лейкоз (білокрів'я). Заповнити каструлю до половини обсягу промитим неочищеним вівсом і залити доверху молоком, варити на тихому вогні 20 хвилин, процідити, швидко злити відвар. Пити замість води, ВІДНОВЛЮЄ СКЛАД КРОВІ.
  11. Ломота в тілі. 300 г вівсяної соломи на відро води,, закип'ятити і вилити в теплу ванну, процідити. Приймати 25-30 хвилин, бажано робити перед сном. Курс: 2-3 тижні.
  12. Лямблії. 1 ст. ложку зерен вівса (зерна ретельно перебрати, видаливши погані, мають нехарактерний колір) з вечора заварити 300 мл окропу в термосі. Вранці натщесерце випити склянку напару вівса в теплому вигляді, лягти в ліжко, покласти грілку на хворе місце. Курс лікування - 2 тижні.
  13. Мігрень:
    • 1 ст. ложку вівсяних зерен або пластівців залити 2 склянками води. Варити не менше 30 хв. Краще замочити овес або вівсяні пластівці з вечора у воді і на наступний ранок варити. Даний засіб рекомендується пити, як чай.
    • 1 склянка вівсяних зерен або пластівців залити 5 склянками води, поставити на повільний вогонь і варити, поки не випарується 1/2 кількості води (до густоти рідкого киселю). Процідити і до відвару додати рівну кількість молока (близько 2 склянок), знову поставити варити. Потім додати 4 ч. ложки меду і знову варити протягом 5 хв. Отриманий приємний на смак і дуже калорійний чай випити в теплому вигляді в 2-3 прийоми протягом дня.
  14. Сечокам'яна хвороба. Літрову банку вівса з лушпинням, промити, залити 5-ма літрами води, довести до кипіння і тримати на тихому вогні 40 хвилин. Охолодити, процідити і пити, чим більше, тим краще.
  15. Відкладення солей, очищення нирок. 2,5 склянки незбираного вівса, промити, залити 6 літрами води і варити на тихому вогні 3,5-4 години. Остудити, долити окропом до початкового об'єму, відвар зберігати в холодильнику, перед вживання злегка підігріти. За день потрібно випити 1 л відвару. Курс: 3 тижні пити відвар, 1 тиждень - перерва і т.д. до поліпшення стану. Протипоказань при прийомі немає, орієнтуватися потрібно тільки по самопочуттю. Якщо з'являться болі в суглобах, кількість прийнятого відвару потрібно зменшити.
  16. Пневмонія, запалення легенів. 1 стакан вівса разом з лушпинням відварити в 1 л молока. Чим більше лушпиння, тим овес целебнее. Коли закипить, зменшити вогонь і попарити відвар хвилин 30-40, процідити Протягом дня пити тільки цей відвар.
  17. Нирковокам'яна хвороба:
    • Пити відвар з подрібненої соломи вівса.
    • Літрову банку вівса з лушпинням залити 5 л води і довести до кипіння. Зменшити вогонь і протягом 30 хвилин парити. потім охолодити, процідити. Отриманий відвар пити по 1/2-1 склянці (для поліпшення смаку можна додати 1 ч. ложку меду). Протягом доби треба випити 1-1,5 л відвару. Зберігати в холодильнику.
    • 300 г неочищеного вівса залити 1 л окропу, настояти в термосі ніч (10 годин). Приймати по 100 мл за 15 хвилин до їжі тричі на день. Курс лікування - 10 днів, перерва 4 дні. Потім лікування повторити.
  18. Загальнозміцнюючий. Півсклянки зерна вівса або вівсяної крупи заливають 0,5 л молока, доводять до кипіння, потім в теплій духовці млоять 1,5-2 години, проціджують. Приймають теплим по склянці на ніч і вранці натщесерце.
  19. Загальне очищення організму. Взяти 2 склянки вівса, промити, залити 2 літрами води, настояти ніч. Вранці настій злити і випарити його до обсягу 1200 мл. Пити по 2 склянки вівсяного настою вранці, за 2 години до обіду і через 3 години після обіду. Курс лікування - 2 тижні. У цей час потрібно їсти тільки сирі овочі та фрукти, не вживати воду і соки.
  20. Відкладення солей. 1 склянка зерна вівса залити 1 л води, кип'ятити, поки не уварітся.1 / 2 частина рідини, процідити. Приймати, додавши мед, по 1/2 склянки до їди 3 рази на день.
  21. Очищення жовчних проток і висновок жовчі. Півлітрову банку неочищеного вівса добре промити, залити 4 л холодної води і варити 40 хвилин, остудити, процідити, зберігати в холодильнику. Пити в теплому вигляді по 250 мл з 1-2 ч. ложками меду 4 рази на день до їди.
  22. Очищення судин. Випивати по 0,5 л вівсяного киселю перед їжею і протягом дня.
  23. Пієлонефрит. На 1 л молока взяти 1 склянку вівса і кип'ятити, поки молоко не упарітся по 0,5 л. Отриманий кисіль приймати по третині склянки 3 рази на день до одужання. Відціджений овес можна знову залити молоком і зварити нову порцію. Якщо молоко пити не можна, кисіль можна робити на воді.
  24. Ревматизм:
    • З міцного відвару вівсяної соломи робити припарки.
    • 0,5-1 кг подрібненої вівсяної соломи варити в 2-3 л води варити півгодини, потім процідити. Відвар застосовувати як додавання до теплій воді для прийому ванни.
  25. Засіб від наркотичної залежності. 100 г молодих рослин вівса залити 0,5 л горілки, наполягати 7 днів, процідити. Приймати по 1 ст. ложці за годину до їди 3 рази на день.
  26. Засоби проти куріння:
    • 100 г очищених зерен вівса залити 1 л води, настоювати 4 години, додати 1 ст. ложку питної соди, кип'ятити 1 годину, процідити .. Випити відвар в 3 прийоми за 30 хвилин до їжі.
    • 1 ст. ложку листя вівса залити 2 склянками окропу, настоювати 1 годину, процідити. Додати 1 ст. ложку меду і 1 ст. ложку гліцерину. Пити по 1/4 склянки 5-7 разів. Курс: 3-4 тижні.
  27. Цистит
    • 200 г соломи вівса посівного варити протягом 30 хв в 2 л води. Після цього відвар процідити і використовувати для лікувальної ванни. У ванну налити води, температура якої повинна бути 35-36 ° C, і додати туди приготований відвар. Приймати ванну щодня не більше 5-10 хв.
    • 10 ст. ложок подрібненої соломи вівса посівного залити 1 л крутого окропу. Наполягати рідину протягом 10 хв. Приготований відвар застосовувати в якості зігріваючого компресу на ніч.
    • 1 склянка зерен вівса залити 1 л води і покіпятіть на водяній бані до випарювання половини обсягу рідини. Процідити, додати 1 ст. ложку меду і приймати по півсклянки тричі на день протягом місяця.:
  28. Виразка дванадцятипалої кишки. Приймати по 100-150 мл вівсяного відвару тричі на день за 20-30 хвилин до їжі.

Кулінарія

Вівсяної кисіль
Прийом цього киселю допомагає при таких захворюваннях, як: гастрит, холецистит, панкреатит, коліт. Він також корисний при низькій кислотності шлункового соку, млявому травленні, запорах, здутті кишечника.

  • Кисіль готується з вівсяної крупи або геркулесу, які заливаються теплою кип'яченою водою (1:1). Додати дріжджі або шматок житнього хліба. Тепло укутати і залишити на добу. Потім злити рідку частину і довести її до кипіння. Кисіль готовий.
  • по Ізотову. Закип'ятити воду і остудити до температури парного молока. Потім в 5-літрову скляну банку на 3/4 залити остуджену воду, всипати 0,5 кг Геркулеса, 5-7 ст. ложок вівсянки грубого помелу, 0,5 склянки кефіру. Щільно закрити кришкою і залишити бродити 1-2 доби в теплому місці. Поява бульбашок і розшарування у суспензії - ознаки доброякісного бродіння. Профільтрувати через друшляк, додати трохи холодної кип'яченої води, ретельно розмішуючи згусток в друшляку. У міру накопичення змивну рідина перелити в іншу банку. Цю рідину витримати 16-18 годин, в ній утворюється два шари: верхній - рідина (відсмоктати за допомогою гумової трубки), а нижній - щільний пухкий білий осад - концентрат вівсянки. Осад перелити в банку і зберігати під кришкою в холодильнику (термін зберігання - 3 тижні). Концентрат вівсянки, приготовлений на кефірі, надалі можна застосовувати, як закваску для отримання нової порції концентрату.
    Кисіль з концентрату готується с.о.: 2-7 ст. ложок концентрату розмішати в 2 склянках холодної води. На малому вогні, помішуючи дерев'яною ложкою, довести до кипіння і уварити до потрібної густоти (досить 5 хвилин. Наприкінці варіння додати трохи солі 1 ст. Ложку рослинної олії.
    Вживати його потрібно кожен день, наприклад, на сніданок: 150-200 мл киселю, 1 ст. ложка рослинної олії (будь-якого), трохи солі, 100 г хліба (сухариків), щіпка зелені (кріп, петрушка) або інші добавки.
  • 0,5 кг вівсяних пластівців залити 3 л теплої кип'яченої води, додати четвертинку чорного хліба. Настояти 6-7 годин у теплому місці. Процідити через друшляк, додати сіль і цукор за смаком. Поставити на тихий вогонь і варити, помішуючи, до киселеподібної маси. Використовувати кисіль можна в гарячому вигляді з маслом, або в холодному - різати на шматочки і є з молоком або кефіром.
  • Овес перебрати, замочити, поставити в тепле місце. На другу добу пророслі зерна промити, просушити, змолоти в кавомолці. Борошно розвести в невеликій кількості холодної води, потім залити окропом, поваріть1-2 хвилини, 20 хвилин настояти, процідити, випити свіжим.

Статті про Лікарські рослини: