М'ята перцева


Дія: Антисептичну, знеболюючу, подразнюючу, вторгнень, спазмолітичну, потогінний, тонізуючий.

М'ята перцева

Опис: Багаторічна трав'яниста рослина заввишки 25-60см. Стебло і вся рослина щетинисто-волосистої або гладке. Листя яйцевидно-видовжені або ланцетні, гострі, Пилкоподібна-зазубрені. Квіти в безлистих перерваних колосовидних суцвіттях, червонувато-рожеві або білувато-рожеві. Цвіте з червня по серпень. Рослина культивується в садах, городах і полях. Розлучається живцями з побеговая кореневищ. Сильно пахуче. У народі розрізняють дві форми, або різновиду, перцевої м'яти, а саме: «біла» - з зеленими чотиригранними стеблами і «чорна» - з темно-зеленим листям і темно-червоними стеблами. Запах сильний, приємний.

Використовувані частини: стебла з листям.

Активні речовини: Ефірна олія (основною складовою частиною якого є ментол) міститься - у листі м'яти 2,4-2,75%, в суцвіттях 4-6%, в стеблах - 0,3%. Листя м'яти містять каротин, гесперіін, бетаїн, урсолову і олеановую кислоти, мікроелементи: мідь, марганець, стронцій.

Збір. Збирають під час цвітіння стебла з листям або тільки листя м'яти в липні-серпні. Скошену у фазі бутонізації і початку цвітіння м'яту подвяливают, підсушують, відокремлюють листя, сушать. Сировина складається з цілісних або поламаних темно-зеленого листя, пряних і пекучих на смак, що залишають у роті відчуття свіжості і холоду.

Зберігання. Траву м'яти і листя зберігають у щільно закупорених коробках. Термін придатності сировини - 2 роки.

Вживання. Вживаються м'ятні краплі (аптечні) і напар з м'яти дорослим і дітям при спазму в шлунку і кишечнику, при проносі, нетравленні шлунка, відрижці. Відвар м'яти, а також напар і краплі вживаються для купання маленьких дітей, які страждають на рахіт, золотухою та хворобами шлунково-кишкового тракту. Вважають, що на організм людини м'ята діє, збуджуючи і покращуючи травлення, вторгнень і потогінно, зменшує нудоту і, як кажуть у народі, «холодить у роті, але розігріває кишечник».

Лікарські форми.

  1. Настій листя. 1 ст. ложку сухого листя м'яти залити 150 мл окропу, настояти 10-15 хвилин. У малих дозах настій діє заспокійливо (100 -150 мл настою на ніч), у великих (200 мл) - тонізують.

М'ята перцева

Монорецепти.

  1. Алкоголізм. 1 ст. ложку м'яти залити 1 склянкою гарячої кип'яченої води, кип'ятити на водяній бані в закритому посуді 15 хвилин, настоювати 30 хвилин, процідити. Пити по півсклянки через годину після їжі 2 рази на день. Після цього прополоскати рот розчином: 1 ст. ложка горілки на півсклянки води. Звичайно через 5-10 днів з'являється відразу до спиртного.
  2. Короткозорість. Закапувати в очі вранці і ввечері по 2 краплі соку м'яти перцевої з водою і медом, взятими в рівних пропорціях.
  3. Біль у шлунку. Листя м'яти заварювати і пити як чай. Олія м'яти: по 3-4 краплі на шматок цукру 3-4 рази на день.
  4. Варикозне розширення вен. Пити сік свіжого листя м'яти перцевої по 1 ст. ложці 3 рази на день.
  5. Гастрит із секреторною недостатністю. 2 ст. ложки трави м'яти перцевої залити 1 склянкою окропу, настоювати 1 годину, процідити. Пити по 1 ст. ложці 8 разів на день.
  6. Хронічний гастрит з підвищеною кислотністю. 1 ст. ложку трави м'яти перцевої залити 1 склянкою окропу. Пити як чай по 1 склянці 3 рази на день. Курс 2-3 тижні.
  7. Дерматит. 50 г м'яти заварити в 1 склянці окропу, настояти і вилити у ванну з температурою 37 ° С. Процедуру продовжувати 15-25 хв.
  8. Дискінезія жовчного міхура, відрижка, здуття живота. 1 ст. ложку сухого листя м'яти залити 150 мл окропу, настояти 10-15 хвилин. Випивати настій після кожної їжі.
  9. Запах з рота. 5 г листя м'яти перцевої залити 200 мл окропу, настоювати 20 хвилин, процідити. Використовувати для полоскань.
  10. Сверблячка. Протирати і змащувати спину м'ятним настоєм. 1 ст. ложку м'яти перцевої залити 200 мл спирту, настояти 14 днів.
  11. Печія. Швидко припиняє болю і знижує кислотність прийом 20 крапель м'ятної настоянки.
  12. Печія при підвищеній кислотності. 1 ст. ложку трави м'яти перцевої залити 1 склянкою води, 'кип'ятити 1-2 хвилини, настоювати 30-40 хвилин, процідити. Випити протягом дня. Курс: 2 тижні.
  13. Виснаження нервової системи. 5 ст. ложок листя м'яти перцевої залити 2 л води, настоювати 20 хвилин, процідити. Використовувати для ванн.
  14. Ларингіт. 50 г подрібненого листків м'яти перцевої, заливається 0,5 л крутого окропу і 10 хвилин настоюється. Потім каструля накривається широким кінцем воронки, згорнутої з щільного паперу (довжина воронки до 40 см). Вузький кінець воронки прикладають до роті і вдихають пар, видих через ніс. Тривалість процедури 5-10 хвилин. Температура пари не повинна перевищувати 50-60 ° С.
  15. Метеоризм:
    • Добре бореться з процесом газоутворення настій м'яти на молоці: залити 1 склянкою гарячого молока 1 ст. ложку м'яти, настояти 40 хвилин, процідити і пити перед їжею 3 рази на день по третині склянки. Цей рецепт небажаний при нічному нетриманні сечі.
    • 2 ст. ложки трави м'яти перцевої залити 1 склянкою окропу, на стаивать 1 годину, процідити. Пити без обмеження.
  16. Мігрень. 1 ч. ложку подрібненої сухої трави м'яти перцевої залити склянкою окропу, накрити посуд кришкою і дати настоятися в теплому місці протягом 20-30 хв. Після цього процідити. Настій пити, як чай, при постійних болях.
  17. Невралгія міжреберна. 1 ст. ложку листя м'яти перцевої залити 200 мл окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Розділити відвар на дві частини: першу випити натщесерце вранці, другу на ніч. Курс лікування - місяць.
  18. Нігтьової грибок. Товчену м'яту змішати з сіллю і прокласти між пальцями ніг приблизно на годину. Повторювати до зникнення грибка.
  19. Рясні і хворобливі менструації. 1 ст. ложку листя м'яти перцевої залити 1 склянкою окропу, закип'ятити, процідити. Пити по 1 склянці вранці і ввечері.
  20. Відділення посліду. 3 ст. ложки трави м'яти перцевої залити 2 склянками води, настоювати 30 хвилин, процідити. Випити протягом дня. Курс 3-4 тижні.
  21. Розлад нервової системи. 5 ст. ложок трави м'яти перцевої залити 2 л окропу, охолодити, процідити і вилити у ванну. Приймати ванни по 20-30 хвилин.
  22. Туберкульоз легень. 20 г листя м'яти залити 0,5 л окропу, настоювати протягом 2 годин. Давати пити хворому по 0,5 склянки 2 рази на день.
  23. Поліпшення слуху. 2 ст. ложки подрібненого листя м'яти перцевої залити 200 мл горілки. Настояти 7 днів, процідити. Закапувати у вухо по 3 краплі кожні 3 години протягом тижня.
  24. Втома очей. Зробити компрес з кашки стовчених листя м'яти, накласти на повіки і навколо очей, тримати не менше 10 хвилин.
  25. Виразка шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки. 10 г трави м'яти перцевої залити 1/2 склянки окропу, настоювати в теплому місці 30 хвилин, процідити. Пити по 1 ст. ложці до їжі 3 рази на день.

Кулінарія

  1. М'ятна желе. Покласти в каструлю 500 г крупно нарізаних зелених яблук (серцевину видалити), 15 г крупно нарізаного листя м'яти, 375 мл білого винного оцту. Суміш згасити на тихому вогні до тих пір, поки яблука не стануть м'якими. Злити відвар через друшляк і додати в нього 500 г цукру і щіпку желатину в гранулах. Поварити суміш на тихому вогні 10 хвилин, зняти каструлю з вогню, всипати 15 г дрібно порізаних листя м'яти, розлити вміст по формочках, остудити.
  2. Мед з м'яти. Зрізати рослина під корінь, сухе листя викинути. Порізати на шматочки довжиною з палець, гарненько промити. У каструлю, куди поміщена м'ята, налити води на 2-3 пальці вище рослин. Варити на слабкому вогні приблизно 10 хвилин і залишити на добу. Процідити. На 1 л відвару взяти 1 кг цукру і варити ще 10 хвилин. Готовий мед виходить вишневого кольору. Розлити його по банках і закатати.

Статті про Лікарські рослини: