Морква посівна


Дія: вітамінне, що покращує травлення, загальнозміцнюючий, молокогонное, проносне, сечогінний, яке посилює роботу статевих залоз, антисептичну, протизапальну, знеболюючу, ранозагоювальну, протиглисний, застосовується при авітамінозах, недокрів'ї, загальному занепаді сил, кашлі, захворюваннях дихальних органів, туберкульозі легень, нирковокам'яної хвороби, хворобах печінки, геморої, проти дрібних глистів, зовнішньо - при опіках, обмороженнях, ранах, виразках, захворюваннях порожнини рота, шкірних захворюваннях.

Морква посівна

Опис: Трав'яниста дворічна рослина висотою 20-90 см, культивується як харчове, добре всім відоме. У дикому стані росте на сухих луках, на полях, біля доріг, на городах тощо Поширена повсюдно.

Активні речовини: Коренеплоди містять каротини, фіто, фітофлуен і лікопін. У невеликих кількостях містяться вітаміни В1, В2, пантотенова і аскорбінова кислоти, флавоноїди, антіціанідіни, жирні та ефірні олії.

Збір. Для лікувальних цілей в народі збирають тільки насіння у вересні.

Зберігання. Зібрані парасольки моркви зі зрілими насінням підсушують, обмолочують і сухе насіння зберігають в щільно закритих коробках.

Вживання. Порошок з насіння дикої моркви 1 г на прийом 3 рази на день вживають при нетравленні шлунка і як вторгнень. Але найголовніше в народі лікарський призначення насіння дикої моркви полягає в застосуванні їх для лікування нирковокам'яної хвороби. Насіння дикої моркви приймають не тільки в порошку, а й у водному напарі - по 3 склянки гарячого напару на день.

Лікарські форми.

  1. Напар. 1 ст. л. насіння дикої моркви залити 1 склянкою окропу. Напарюють (в остигає духовці або термосі) цілу ніч.

Монорецепти.

    1. Алергія. 10 гілочок молодий бадилля моркви заварити 0,5 окропу, настояти 3 години і ватним тампоном протирати уражені місця кілька разів на день. Одночасно приймати настій всередину по 2 ст. ложки 3 рази на день за 30 хвилин до їжі. На зиму бадилля можна посушити.
    2. Бронхіт. 1 ст. ложку морквяних насіння висипати в пляшку з розведеним навпіл з водою чистим спиртом. Пляшку поставити в тепле місце на тиждень. Пити по 1 ст. ложці 3 рази на день на голодний шлунок в проміжку між прийомами їжі. Нічим не заїдати і не запивати.
    3. Геморагічний васкуліт. Взяти 450 г тертої моркви і 1 ст. ложку меду. Розділити на 3 частини, які треба з'їсти протягом дня.
    4. Гепатит. Пити відвар з бадилля моркви або морквяний сік: по півсклянки 3 рази на день.
    5. Дитячий церебральний параліч. Пити натуральний сік моркви.
    6. Захворювання сечового міхура. Морквяний сік: приймати по 100-120 мл вранці та ввечері.
    7. Закупорка вен (тромбофлебіт).
      • Відвар бадилля моркви пити як чай.
      • Настоянка: 20 г бадилля моркви на 100 мл горілки, наполягати 7 днів, процідити. Робити компреси.
    8. Запор. Пити натщесерце сік моркви по 100-150 мл на день.
    9. Зараження крові. Морквяний сік: пити без обмежень.
    10. Інфаркт міокарда. Сік моркви: по 150-200 мл на день.
    11. Камені в сечовому міхурі. Насіння моркви. Розмолоти в порошок, приймати по 1 г за 30 хвилин до їжі 3 рази на день.
    12. Камені в нирках. 1 ст. ложку насіння моркви залити 1 склянкою окропу, настоювати 1 ніч, процідити. Випивати гарячого настою до 3 склянок на день.
    13. Кандидоз мовою. Протівокандідозной властивостями володіє свіжовичавлений морквяний сік. Пити його треба по 1/2 склянки після полоскань і перед їжею, додавши по 1/2 ч. ложки оливкової олії і меду.
    14. Катаракта. Щодня протягом 10 днів пити по півсклянки свіжовичавленого морквяного соку. Потім зробити перерву 10 днів і лікування повторити. Що залишився морквяний макуха накласти на очі, потримати 15 хвилин. Зникає сльозотеча і різь в очах.
    15. Кашель. Змішати свіжовичавлений морквяний сік з молоком у рівних частках і пити суміш 3 рази на день.
    16. Сухий кашель без утворення мокротиння:
      • змішати в рівних частинах морквяний сік і цукровий сироп. Пити по 1 ст. ложці 5 разів на день.
      • змішати в рівних частинах морквяний сік і молоко. Пити по 100-150 мл 3 рази на день.
      • морквяний сік - 5 частин, мед - 2 частини. Приймати по 30-50 г 3 рази на день.
    17. Лямбліоз. Є сиру моркву і пити сік по 50-100 мл до їди.
    18. Метеоризм:
      • Приймати по 1 г порошок з насіння моркви.
      • 1 ст. ложку насіння моркви залити 1 склянкою окропу, настоювати 1 ніч, процідити. Пити по 1 склянці 3 рази на день.
    19. Молочниця. Пити сік сирої моркви з медом.
    20. Нежить. Закапувати в ніс свіжий сік моркви і мед (1:1): по 5-6 крапель у кожну ніздрю 4-5 разів на день.
    21. Обмороження. Прикладати терту моркву, змішавши з оцтом і снігом.
    22. Опік від залізного предмета. Прикладати терту моркву.
    23. Онкологічні захворювання. Пити морквяний сік і змащувати їм пухлини.
    24. Набрякання грудей після пологів, пухлина молочної залози. Прикладати до місця набряку терту моркву.
    25. Очищення крові. Морквяний сік: пити 1-2 склянки на день.
    26. Підвищена кислотність. Приймати натщесерце свіжоприготований морквяний сік по півсклянки раз на день.
    27. Підвищений рівень холестерину. Вранці натщесерце 100 г морквяного соку сприятливо сприяють зниженню рівня холестерину.
    28. Нирковокам'яна хвороба:
      • Нарізати моркву соломкою і висушити. Жменя сушеної моркви залити 1 л окропу і настояти годину. Долити в 0,5 склянки відвару 0,5 ст. окропу і пити як чай. Лікування довге.
      • 1 ст. ложку насіння моркви залити 1 склянкою окропу. Настояти, закутавши, 12 годин, процідити. Приймати теплим по 1/2 склянки 5-6 разів на день до їди.
    29. Прищі. Пити натщесерце сік свіжої моркви, протирати обличчя соком вранці і ввечері.
    30. Рани. Стакан тертої моркви залити рослинним маслом (щоб масло покрило морква) і поставити на киплячу водяну баню на 15 хвилин (до закипання). Охолодити, процідити через 2 шари марлі, віджати, зберігати в холодильнику. Морквяним маслом змащувати хворі місця, а також приймати масло всередину по 1 ч. ложці 4 рази на день, затримуючи в роті на 3 хвилини.
    31. Сепсис. Пити якомога більше морквяного соку
    32. Тріщини в прямій кишці. Перед сном натерти моркву, віджати сік, загорнути макуха в стерильну тканину і прикласти на ніч до хворого місця. З вечора приготувати морквяний чай: 1 терту моркву залити 1 л окропу в термосі, настояти до ранку, вранці пити настій натщесерце.
    33. Вугрі. Протирати шкіру морквяним соком вранці і ввечері.
    34. Збільшення лактації. Для збільшення кількості молока у годуючої матері рекомендується застосування в їжу свіжих коренеплодів моркви і соку з них.
    35. Цистит. Пити морквяний сік по 70-100 мл 3 рази на день.
    36. Чиряки. Натерти моркву на дрібній тертці, залити її нерафінованою соняшниковою олією, так, щоб покрити моркву, і поставити на водяну баню на 2 години. Остудити, процідити через 2 шари марлі, віджати. Цим морквяним маслом змащувати чиряки.
    37. Виразка шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки. Пити морквяний сік (теплий) по 1/3-1/2 склянки за 30 хвилин до їжі 3 рази на день. У разі появи метеоризму, болю і проносу - дозу зменшити до 2 ст. ложок 3 рази на день.

      Статті про Лікарські рослини: