Ялівець звичайний


Синоніми: верес, вереснік, брижжевельнік, Яловець.

Дія: Апетитне, що покращує травлення, шлунково-кишкова, сечогінну, жовчогінну, відхаркувальну, протизапальну, бактерицидну, знеболюючу, відволікаючу, «кровоочисний», застосовується при шлунково-кишкових захворюваннях, водянці, хворобах печінки і сечового міхура, подагрі, ревматизмі, шкірних захворюваннях, зовнішньо - при ревматичних, подагричних болях, захворюваннях порожнини рота, головних болях. Отруйний.

Ялівець звичайний

Опис: багаторічна рослина. Являє собою кущ (іноді деревце) з лінійно-шіловіднимі, колючими, прямими листям, розташованими колотівками по 3 штуки. Стебла прямі, заввишки 30 - 100 см, голі або коротко пухнасті. Листя овально-ланцетні, чашечки спайнолістние. Квіти дводомні. Ягодоподібні шишки складаються з 3-6 плодових лусок, які в міру дозрівання стають м'ясистими і зростаються. Колір плодів - синюватий або синювато-чорний, з 3 насінням. Росте в соснових лісах. Цвіте з червня по серпень. Росте повільно.

Збір. Збирають цілком зрілі «ягоди» (ягодоподібні шишки) пізньої осені в суху погоду в період їх повної зрілості, збиваючи або обтрушуючи на тканину або брезент, очищають від хвої та незрілих шишкоягод. Зважаючи колючості чагарнику збір руками скрутний, тому зазвичай підстилають під кущ рядно або мішковину і обтрушують, ударяючи по гілках палицею. Зрілі ягоди легко обпадають. Сушать ягоди на відкритому повітрі або на горищах, потім відбирають і відкидають незрілі ягоди та інші домішки. У печі ягоди ялівцю не сушать. Готову сировину - висушені зрілі плоди, гладкі, блискучі або матові, чорно-бурого кольору, іноді з сизим нальотом, кулясті, рідше овальні, зі своєрідним приємним запахом, солодкувато-пряним смаком.

Зберігання. Термін придатності сировини - 3 роки.

Вживання. Ялівець має сечогінну дію і збуджує апетит. При зовнішньому вживанні до ягід додають з повзучим кореневищем.

Протипоказання. Виразкова хвороба, ентерити.

Ялівець звичайний

Монорецепти.

    1. Хвороби кишечника. 200 г плодів ялівцю залити 1 л води, додати цукор, кип'ятити 30-40 хвилин до утворення сиропу. Приймати сироп перед їжею 3 рази на день
    2. Гастрит. Екстракт ягід ялівцю приймати по 1 ст. ложці перед їжею.
    3. Запалення ШКТ. 100 г ягід ялівцю залити 0,5 л води, кип'ятити 30 хвилин, процідити і додати цукор. Потім варити на водяній бані до консистенції сиропу. Приймати по 1 ч. ложці перед їжею 3 рази на день.
    4. Запалення нирок. Півсклянки ялівцевих ягід, пропущених через кавомолку або добре потовчених в ступці, покласти в емальовану каструлю і залити трьома склянками сирої води. Щільно закрити. Кип'ятити на малому вогні, поки не залишиться 2 склянки - це порція на день. Один стакан випити в теплому вигляді вранці натщесерце. Другий - перед сном. Смак гіркувато-солодкий. Відвар - сечогінний.
    5. Ялівець звичайний
    6. Гепатит. Слід користуватися плодами ялівцю: спочатку з'їдати 1 ягоду на день; щодня додаючи ще по 1 ягоді, і довести до 50 г на день. До кінця курсу лікування настає значне поліпшення або повне лікування.
    7. Гарячі стопи. Настругати в пляшку травневий корінь ялівцю, можна до половини ємності або трохи більше. Залити горілкою, яка повинна покрити корінь, закрити пробкою і настояти 2-3 тижні. Перед вживанням струшувати. Змочувати ступні цією настоянкою, і вони перестануть горіти
    8. Захворювання сечового міхура. Є ягоди ялівцю: почати з 1 ягоди в день, збільшувати щодня на 1 ягоду, дійти до прийому 50 шт. на день.
    9. Камені. Настій кори ялівцю руйнує камені в нирках, в жовчному і сечовому міхурах. 100 г дрібно порізаних коренів залити 400 мл горілки, посуд закупорити пробкою і настоювати 2 тижні в темному місці при кімнатній температурі. Вийде рідина з кольором міцно завареного чаю. Приймати по 30 мл за 20 хвилин до їжі тричі на день. Кора ялівцю найбільш цілюща, якщо її збирати в травні-червні.
    10. Молочниця. 15 г плодів ялівцю залити склянкою окропу і настояти 4 години. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день.
    11. Пухлина селезінки. Є ягоди ялівцю: почати з 1 ягоди в день, збільшувати щодня на 1 ягоду, дійти до прийому 50 шт. на день.
    12. Набряки. 2 ч. ложки плодів ялівцю залити звечора в термосі склянкою окропу. Настояти ніч. Випити в 2 прийоми вранці і ввечері по 0,5 склянки за 30 хвилин до їжі. Увага! При гострих захворюваннях нирок цей настій приймати не можна, враховуючи його активну різке дію. Курс лікування - 2 місяці.
    13. Отит:
      • 50 г плодів ялівцю залити 250 мл 40 ° горілки, наполягати 7 днів, процідити. Змочувати ватку і закладати у вухо при запаленні.
      • Вкласти у вухо гніт, змочений соком ягід ялівцю.
    14. Відкладення солей. Повний стакан промитих і дрібно порубаних коренів ялівцю засипати в пляшку і залити доверху спиртом, настояти 14 днів у темному місці, зрідка збовтування. Процідити і приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
    15. Очищення організму. 100 г подрібненої кори з коренів ялівцю помістити в посуд з щільною кришкою, залити 0,4 л горілки, закрити і настояти в темному місці при кімнатній температурі два тижні. Вийде рідина кольором, як міцно заварений чай. Приймати настоянку по 30 мл за 20 хвилин до їди тричі на день.
    16. Подагра. 30 г ягід і гілок ялівцю залити 1 відром сирої води і гілки ялівцю і варити півгодини. Приймати по 20 хв в день ароматичні ванни.
    17. Рани. 2 ст. ложки висушених ягід ялівцю потовкти у ступці в порошок і змішати з 200 г розтопленого на водяній бані вершкового масла. Не знімаючи з водяної бані, прокип'ятити суміш протягом 5-7 хв, після чого трохи остудити, процідити. Цією маззю змащувати погано загоюються рани.
    18. Ревматизм:
      • 15 г ягід ялівцю залити 100 мл 70%-ного спирту, настоювати в темному місці 20 днів. Робити розтирання настоянкою.
      • 30 г гілок і 30 г ягід ялівцю залити 10 л води, кип'ятити в закритому посуді 30 хвилин, процідити і вилити у ванну. Приймати ванну перед сном по 20-30 хвилин, вода повинна мати температуру до 30 ° С.
    19. Бешихове запалення шкіри. Подрібнити 2 ст. ложки листя, стебел і коренів ялівцю, залити 500 мл крутого окропу, прокип'ятити 3-5 хвилин і настояти до охолодження. Процідити, змочити тканину і робити до 4-х разів на день пов'язки на уражені місця.
    20. Енурез. Вживати ягоди ялівцю.

      Статті про Лікарські рослини: