Малина звичайна


Дія: Апетитне, що покращує травлення, в'яжучий, потогінний, жарознижуючий, знеболюючий, кровоспинний, маточне, протизапальну, протиблювотну, «кровоочисний», антитоксичну, застосовується при кашлі, простудних захворюваннях, лихоманці, головного болю, малярії, поганому апетиті і травленні, проносах, цинзі , геморої, шлункових кровотечах, надмірних менструаціях, шкірних захворюваннях, укусах отруйних змій, зовнішньо - при ангінах, захворюваннях очей, пиці, як косметичний.

Малина звичайна

Використовувані частини: квітки, ягоди, листя, гілки, коріння

Активні речовини: органічні кислоти, що сприяють зрушенню pH в лужну сторону; мікроелементи: калій, магній, натрій, фосфор, кальцій, залізо, кобальт, марганець; каротин, рутин, вітаміни групи С, В, Р, фолієва кислота, саліцилова кислота, ситостерин (антіслеротіческое речовина , що знижує рівень "поганого" холестерину). Малина відрізняється високим вмістом пуринів, особливо в сушених ягодах. У малині містяться речовини, що сприяють виробленню інсуліну.

Збір. Ягоди збирають вручну без квітконіжок, стиглі. Добре висушені плоди втрачають здатність забарвлювати руки .. Коріння очистити від землі, вимити, нарізати. Попередньо подвялятся на сонці, сировина розсипають тонким шаром (не більше 3 см) на папері, тканині або сітці і сушать у добре провітрюваних місцях або в кілька охолоджених печах, овочевих сушарках. Колір сухих плодів сірувато-червоний, запах ароматний, смак кислувато-солодкий

Зберігання. Зберігати в темному прохолодному місці в паперовому пакеті або скляній банці з щільною кришкою. Термін зберігання сухої сировини - 2 роки, коренів - 5 років.

Малина звичайна

Вживання.

  • ягоди малини корисні при високій температурі, недокрів'ї, захворюваннях шлунка і кишечника, атеросклерозі, хворобах нирок і гіпертонії. Фітонциди знищують золотистий стафілокок, суперечки дріжджів і цвілевих грибків. У початковій стадії діабету показаний прийом малинового соку - 50 мл за півгодини до їжі;
  • свіже листя прикладають до ран, виразок і екзем;
  • настій або відвар листя рекомендується при проносах, колітах, ентероколітах, шлунковому і гемороїдальному кровотечі, бронхітах, пневмоніях, при висипах, вуграх, лишаях. Їм полощуть горло при ангінах;
  • відвар квіток застосовують як примочок при кон'юнктивітах і лікування бешихи шкіри;
  • відвар коренів використовують при лікуванні малярії і як кровоспинний при геморої;
  • відвар з коріння, листя і плодів малини нормалізує гормональний фон жінки, застосовується при лікуванні жіночих захворювань, рясних місячних, маткових кровотечах.

Протипоказання. Нефрит, подагра, артрити, гіпотонія, алергія, сечокислий діатез.

Лікарські форми.

  1. Відвар коренів, листя і плодів малини. Всі компоненти змішати в рівних частках. 2 ст. ложки суміші залити 2 склянками окропу, покіпятіть на тихому вогні 5 хвилин, процідити. Приймати помірно гарячим 3-4 рази на день по півсклянки.

Монорецепти.

  1. Абсцес. Малина звичайна. Настій: 2 ст. ложки плодів заварити 2 склянками окропу, процідити. Пити 4 рази на. день по півсклянки.
  2. Амеома. Пити чай з листя і плодів малини звичайної.
  3. Ангіна:
    • 2 ст. ложки подрібненого листя малини залити 1,5 склянки окропу і залишити настоюватися на 2-3 год, потім процідити. Пити відвар по 0,5 склянки 3 рази на день.
    • Стару суху гілку малини довжиною 50 см поламати на дрібні шматочки і залити окропом хвилин на 10, потім 5 хвилин прокип'ятити. Вийде рожева водичка. Процідити, додати 2-3 ст. ложки меду, лягти в ліжко, під ковдру і цю воду випити за один раз. Сховатися тепло ковдрою, і так спати до ранку. Таких процедур потрібно 5-10. Відвар щоразу готувати новий.
  4. Астма бронхіальна:
    • Для розрідження мокроти і зменшення кашлю робити відвар малини з медом. Свіжу або морожену ягоду залити медом і потомити 10 хвилин у духовці. Процідити, віджати, зберігати в прохолодному місці. Пити по 1-2 ст. ложки на 1 склянку води 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
    • Жменя коренів лісової малини залити 1 л окропу і томити на повільному вогні півгодини, настояти ніч, долити кип'яченою водою до початкового об'єму, випити як чай, протягом дня, а ввечері знову зробити нову порцію настою. Курс лікування - 4 місяці.
  5. Атеросклероз. 10 сухого подрібненого листя малини залити 1 склянкою гарячої води, покіпятіть 15 хвилин, процідити, долити окропом до початкового об'єму. Приймати по півсклянки тричі на день.
  6. Бронхіт. 1 ст. ложку подрібненого кореня малини залити 2 склянками окропу, кип'ятити на тихому вогні 10 хвилин, настояти 1 годину, процідити. Приймати по півсклянки тричі на день.
  7. Запалення легенів (пневмонія). Пити як чай відвар зрілих плодів малини: 10 г залити 200 мл окропу.
  8. Запалення придатків. Змішати в рівних частках листя і квітки малини. 50 г збору залити 1 л гарячої води, прокип'ятити протягом 15 хвилин, процідити і розвести кип'яченою водою до терпимою температури. Прийняти 20-30-хвилинну сидячу ванночку. Процедуру виконувати ввечері перед сном.
  9. Гастрит. Пити як чай відвар зрілих плодів малини. (10 г сировини на 1 склянку води).
  10. Гастрит з підвищеною кислотністю, тріщини прямої кишки, геморой. 2 ст. ложки сухого подрібненого листя лісової малини залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити, вживати по третині склянки тричі на день до їди.
  11. Гіпертонія. При підвищеному тиску корисно пити малиновий чай. У заварний чайник покласти 5-6 листочків малини, залити окропом, настояти 30 хвилин. Пити замість чаю. Можна підсолодити цукром. Тиждень пити, тиждень - перерва. Одні й ті ж листочки можна заварювати 3-4 рази.
  12. Грип:
    • 1 склянка ягід малини (можна замороженої) настояти в 150 г спирту 2 тижні в темному місці. 1 ч. ложку настоянки розвести в половиною склянки гарячого молока і випити на ніч.
    • 2 ст. ложки сухих ягід малини заварити в склянці окропу. Через 15-20 хв, коли настій трохи охолоне і помутніє, додати 1 ст. ложку меду і ретельно перемішати. Приймати по 0,5 склянки в теплому вигляді перед сном як потогінний засіб.
  13. Шлункова кровотеча. 20 г ягід малини залити 2 склянками окропу, довести до кипіння, пити як чай.
  14. Камені в нирках. Заповнити пляшку до половини нарізаними листям малини, залити горілкою до шийки, настоювати 14 днів, процідити. Пити 3 рази на день по 30 крапель до їжі в 1 ст. ложці дистильованої води. Курс: 2-3 тижні, через 1 тиждень повторити.
  15. Уратних камені в нирках. Дрібно нарізати коріння малини, заповнити пляшку на половину об'єму, залити горілкою по шийку, настоювати 2 тижні. Пити по 30 крапель за 25 хвилин до їжі 3 рази на день, розбавляючи в 1 ст. ложці дистильованої води. Курс: 2-3 тижні, через 1 тиждень повторити.
  16. Катар верхніх дихальних шляхів. 100 г зрілих ягід малини залити 200 мл окропу, відварити, процідити. Пити як чай.
  17. Кашель. Зрізати верхні частини гілок малини: заварювати і пити як чай.
  18. Облисіння:
    • 1 склянка плодів малини заварити 1 склянкою окропу. Пити на ніч.
    • 1 ст. ложку листя малини залити 1 склянкою води, настоювати 5-10 хвилин, процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день.
  19. Гострий коліт. 10 г ягід малини залити 200 мл окропу, закип'ятити, остудити. Пити як чай.
  20. Отит. 3 ст. ложки коренів малини, викопаних восени, залити 1 л води, настоювати 12 годин, процідити. Пити по 3/4 склянки 2 рази на день. Курс: 1 місяць.
  21. Застуда. 1 ст. ложку дрібно нарізаних гілочок малини залити склянкою окропу, 20 хвилин кип'ятити, настояти 2 години. Пити невеликими ковтками кілька разів протягом дня.
  22. Угри:
    • Свіже листя малини добре розтовкти до появи соку, 1 частина соку з'єднати з 4 частинами будь-якого рослинного масла або вазеліну, ретельно перемішати, змащувати обличчя. Перед сном мазь змивати.
    • 2 ст. ложки залити 0,5 л окропу, настоювати 20-30 хвилин, прорідити. Пити по півсклянки 4 рази на день.
  23. Фурункули. 2 ст. ложки малини заварити 2 склянками окропу, настоювати 5 хвилин. Пити по півсклянки 4 рази на день.
  24. Ентерит:
    • 10 г ягід малини залити 200 мл окропу, настоювати і пити як чай.
    • 2 ст. ложки сухого подрібненого листя лісової малини залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити, вживати по третині склянки тричі на день до їди.

Кулінарія.

  1. Малиновий сироп. Змішати:
    • 1 л малинового соку;
    • 1,5 кг цукру;
    • 5 г лимонної кислоти.
    Коли цукор розчинитися, розлити сироп в пропарені банки і пляшки, закрити прокип'яченими пробками, залити парафіном або воском.

Статті про Лікарські рослини: