Жостір проносний


Синоніми: Жостер, Проскуріна, крушина голкова, черноягоднік.

Дія: Протипухлинну, проносний засіб, застосовується при хронічних запорах.

Жостір проносний

Опис: чагарник або дерево висотою 1,5-4м. Квіти жовтувато-зелені, бувають тичіночние або тільки маточкові, залежно від виду. Плід чорний з 4, рідше з 5 кісточками. Росте серед чагарників, по узліссях, заростях, на сільських кладовищах. Поширена повсюдно.

Використовувані частини: кора, плоди.

Збір. Збирають тільки кору, коли вона добре відстає від деревини (наприкінці весни). Сиру, ще м'яку кору дрібно ріжуть і сушать у тіні на горищах. Плоди збирають під час дозрівання у вересні-жовтні, сушать.

Жостір проносний

Зберігання. Кору крушини зберігають у дерев'яних ящиках, викладених папером, або в мішках. Термін зберігання сухих плодів - 4 роки.

Вживання. Кору крушини не менше 2 років зберігання застосовують як проносний засіб. Більш свіжа кора крушини викликає нудоту і діє як блювотний засіб.

Протипоказання. Проноси.

Монорецепти

  1. Запор. 1 ст. ложку плодів жостеру залити 1 склянкою окропу, настоювати 45-50 хвилин. Випити протягом дня. Курс: 1-2 місяці.
  2. Коліт з запорами і атонією кишечника. 1 ст. ложку плодів жостеру залити 1 склянкою води, закип'ятити, настоювати 2 години, процідити. Пити по 1/2 склянки на ніч.
  3. Сечогінні засоби. 20 г плодів залити 200 мл окропу, настоювати 2 години, процідити. Пити по 1/2 склянки на ніч.
  4. Проносні засоби. 1 ст. ложку плодів жостеру залити 1 склянкою окропу, настоювати 1 годину, процідити. Випити в лікування дня. Курс: 1 місяць.
  5. Уретрит. 1 ст. ложку плодів жостеру проносного залити 1 склянкою окропу, варити на киплячій водяній бані 30 хвилин, настоювати 2 години, процідити. Пити по півсклянки 3 рази на день.

Статті про Лікарські рослини: