Кизил


Дія: Вітамінний, в'яжучий, що збуджує, тонізуючу, загальнозміцнюючу, знеболюючу, бактерицидну, протималярійних, застосовується при проносах, загальної слабкості організму, туберкульозі, прискореному сечовипусканні, ревматизмі, зовнішньо - при головному болю, захворюваннях очей.

Кизил

Опис: високорослий, до 3-4 м заввишки, чагарник з супротивними яйцевидними листям. Квітки непоказні, сидячі, зеленувато-жовті. Плоди кислі, з довгастої великою кісточкою. Росте в Криму, на Кавказі, Далекому Сході в горах і лісах.

Використовувані частини: в лікувальних цілях, крім плодів, використовуються листя, кора і коріння рослини.

Активні речовини:

  • плоди містять до 10% цукрів, в основному у вигляді глюкози і фруктози, володіють високою кислотністю, містять аскорбінову, яблучну, лимонну, бурштинову кислоти, вітамін С, а також високий відсоток пектину, завдяки чому кизилові плоди використовуються для приготування желе і мармеладу.
  • в корі кизилу є глікозид корнин і гіркоти;
  • всі частини рослини містять дубильні речовини (в корі і листі їх до 15%).

Вживання:

  • плоди мають в'язким, знеболюючим, тонізуючим і загальнозміцнюючим властивостями;
  • кора проявляє тонізуючий і збуджуючу дію;
  • відвар і настій плодів використовують при проносах;
  • відвар коріння кизилу застосовують всередину при ревматизмі;
  • відвар кісточок плодів - при проносах;
  • свіжовичавлений сік листя рослини використовують як очні краплі;
  • відвар кори кизилу сприятливо діє при запальних процесах і особливо при хворобах, що супроводжуються гарячковим станом організму;
  • зовнішньо відвар плодів кизилу у вигляді примочок вживають при головному болю, а відвар кори кизилу, змішаний з ячмінної борошном, сприяє більш швидкому дозріванню наривів.

КизилЛікарські форми

  1. Відвар плодів. 2 ст. ложки сухих або свіжих плодів відварити в 1 склянці води 20 хвилин, настояти 8 годин (ніч). Потім добре розім'яти плоди. Пити по 100-200 мл як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб, попередньо підсолодивши медом за смаком.
  2. Відвар коренів. 2 ч. ложки коренів відварити в 1 склянці води 30 хвилин, процідити. Приймати по 2 ст. ложки 3 рази на день до їжі при ревматизмі.

Монорецепти.

  1. Геморой. Заготовити 3-4 склянки ядерець кизилу і з'їдати: вранці 1 ст. ложку за 30 хвилин до їжі, в обід - 2 ст. ложки, перед сном - 1 ст. ложку. Є потрібно повільно, добре пережовуючи. Під час лікування не можна курити, пити спиртне, їсти м'ясо і гострі приправи.
  2. Кровотечі шлункові, маткові. 2 ст. ложки сухих або свіжих плодів кизилу відварити в 1 склянці води 20 хвилин, настояти 8 годин (ніч), потім добре розім'яти плоди.

  3. Ревматизм. Звільнити плоди кизилу від кісточок, а м'якоть, загорнувши в марлю, прикладати до болючих місць.

Кулінарія

  1. Компот з кизилу. Кращий компот виходить з великоплідних сортів кизилу. Очищені від плодоніжок і вимиті плоди покласти в банки (неповні) і залити киплячим сиропом, приготованим у співвідношенні 1 л води на 1,5 кг цукру. Банки закрити кришкою і потримати на водяній бані (80 ° С) 15 хвилин. Потім негайно охолодити до 40 ° С, поступово доливаючи в посудину холодну воду.
  2. Варення з кизилу. Великі зрілі плоди кизилу вимити і очистити від кісточок. Потім два рази сбланшіровать в окропі, опускаючи їх частинами в сітці або марлі, охолоджуючи після кожної бланшіровкі холодною водою. На кожен кілограм плодів приготувати сироп з 1,5-2 кг цукру і 500 г води. Кизил покласти в гарячий сироп, витримати 2 години, щоб плоди просочилися сиропом, потім поставити на вогонь і варити до отримання необхідної густоти. За кілька хвилин до зняття варення з вогню покласти в нього 5 г лимонної кислоти.
  3. Желе з кизилу. Плоди вимити, залити окропом, щоб плоди були тільки покриті, варити до м'якості. Процідити віджати і додати в отриману рідину цукор з розрахунку на 2 л відвару 1 кг цукру. Варити на сильному вогні до отримання необхідної густоти. Наприкінці варіння покласти 5 г лимонної кислоти, яка запобігає засахаривание желе і надає йому хороший рубіновий колір. Готове желе розлити в невеликі широкі, але дрібні банки.
  4. Кизил з цукром. Стиглі плоди кизилу очистити від плодоніжок, вимити, підсушити. Укласти в банки, прослаівая цукром (на кілограм плодів знадобиться 1 кг цукру). Банки щільно закупорити, зберігати в темному холодному місці.
  5. Кизил в сиропі. Плоди змішати з цукром у рівній пропорції, настояти 10-12 годин, потім суміш нагріти до 80 ° С, швидко розкласти в підготовлені банки, закупорити і поступово охолодити.

Статті про Лікарські рослини: