Капуста білокачанна


Дія: Апетитне, що покращує травлення, шлунково-кишкова, вітамінне, проносне, сечогінний, поліпшує обмін речовин, підвищує опірність хворобам, антисептичну, протизапальну, протиглисний, застосовується при виразці шлунка і кишечника, різних шлунково-кишкових захворюваннях, хворобах селезінки, жовтяниці, цукровому діабеті , ожирінні, для підвищення опірності хворобам, при безсонні, головного болю, епілепсії, кашлі, водянці, подагрі, для протверезіння п'яних, зовнішньо - при ранах, виразках, опіках, шкірних захворюваннях, золотусі, запаленні горла.

Капуста білокачанна

Активні речовини. Білок капусти є джерелом незамінних амінокислот, які необхідні для роботи нирок, щитовидної залози і процесів кровотворення. Вона також містить багато органічних кислот, ензимів, фітонцидів, а також калію, так важливого для роботи серця. У зовнішніх зелених капустяних листках і в ранній зеленої капусті міститься фолієва кислота, необхідна для нормального кровотворення і обмінних процесів. Цинк, що міститься в капусті в найбільш засвоюваній формі, необхідний для клітин, що відповідають за обмін речовин. Ще в ній є рідкісний мікроелемент - селен, а також глюкоза. Це важливі імунні речовини, необхідні для всіх клітин. Капуста багата клітковиною, пектином, в ній практично немає крохмалю і сахарози. Завдяки цьому капуста корисна діабетикам і рекомендується людям з підвищеною масою тіла. Клітковина нормалізує мікрофлору кишечника і виводить з організму надлишки холестерину. У капусті присутня необхідна нам молочна кислота. Капуста є постачальником рідкісних вітамінів, наприклад вітаміну U - так званого противиразковийфактор. Цей вітамін не тільки сприяє загоєнню виразок, а й має антиалергічні властивостями і надає противосклеротическое дію.

Вживання:

  • Свіжа капуста корисна при захворюваннях печінки і шлунково-кишкового тракту. Міститься в ній багато й інших цінних сполук, які згубно діють на кишкові бактерії та інші хвороботворні мікроби. Свіжі капустяні листки, прикладені до хворих місць, послаблять біль, особливо головний, знімуть запалення. Кашка з капустяного листя і яєчного білка - відмінні ліки від опіків.
  • Квашена капуста набуває ще і нове цілющу властивість, так як її досить щільна клітковина розпушується і краще засвоюється організмом. При цьому збільшується вміст органічних кислот, що стимулюють виділення шлункового соку і жовчі. До того ж квашена капуста-легке проносне при запорах і сечогінний засіб при подагрі і набряках. Особливо корисна квашена капуста людям літнього і похилого віку, яким слід вживати її в помірній кількості щодня.
  • Страви з капусти, варівшейся недовго (10-15 хвилин), мають послаблюючу дію, а з тієї, що кипіла 30-40 хвилин, що закріплює.

  • Свіжий капустяний сік рекомендується при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастритах із зниженою кислотністю, колітах (у тому числі виразковий), холециститі, атонії кишечника, при пухлинах і запорах. Крім того, до складу соку входить тартронова кислота, що гальмує перетворення вуглеводів на жири. У цьому сенсі капустяний сік унікальний. І, звичайно, капустяний сік корисний при гіповітамінозах. Фітонциди, що містяться в капустяному соку, мають виражену бактерицидну дію. У народній медицині сік і кашка з листя капусти застосовуються при лікуванні виразок, мокнучих екзем, гнійних ран. Свіжоприготований сік капусти можна зберігати в холодильнику в скляному або емальованому (не металевою) посуді не більше 2 діб, при довгому зберіганні вітаміни в ньому руйнуються. Для лікування бажано віджимати свіжий сік. Починати приймати сік необхідно з малої дози, поступово збільшуючи її. Така обережність необхідна через вміст ефірних масел, які можуть викликати загострення хронічних захворювань органів травлення.

Протипоказання. Свіжу капусту не слід вживати людям з виразковою хворобою і гастритами, годуючим мамам. Надмірна кількість свіжої капусти навіть здорової людини змусить відчути печію і болі в животі.

Монорецепти.

  1. Алергія харчова. Змащувати сверблячі місця капустяним розсолом.
  2. Ангіна, бронхолегеневі хвороби. Натерти капусту на тертці і прикласти кашку на область горла і бронхів, закріпити компресним папером і щільно обмотати махровим рушником або х / б хусткою. Тримати компрес не менше години.
  3. Антиоксиданти. Сік білокачанної капусти: пити по 1/3 склянки 3 рази на день (курс: 1 місяць).
  4. Атеросклероз. Пити сік зі свіжого листя по 0,5 склянки за 15 хвилин до їжі - він знижує вміст холестерину в крові.
  5. Безсоння. З'їдати перед сном лист свіжої капусти.
  6. Хвороби кишечника, підшлункової залози. Висмикнути з коренем стовбур капусти, який залишився після того, як зрубали качан, обрізати корінці, промити, висушити в тіні, змолоти на м'ясорубці і просіяти через друшляк. 1 ст. ложку з верхом отриманого порошку залити 0,5 л горілки і настояти тиждень в темному місці при кімнатній температурі. Приймати по 1 ст. ложці настоянки тричі на день. Ця настоянка за 10-15 хвилин знімає болі в шлунку, печінки, виникають після жирної, гострої або солоної їжі, а також настоянка лікує підшлункову залозу і кишечник.
  7. При різних захворюваннях ротової порожнини, ангінах свіжий капустяний сік треба змішати з кип'яченою теплою водою в рівних частках і полоскати рот і горло.
  8. Бурсит. Прив'язувати до хворого місця листи свіжої капусти. Пов'язку міняти кожні 4 години, прикладати новий лист. Курс лікування - місяць.
  9. Варикозне розширення вен. Капусту "роздягнути" на листи, змастити їх тонким шаром шаром рідкого меду і бинтувати ноги (спочатку капустяний лист, потім бинт, далі поліетилен), починаючи від заснування стоп і закінчуючи пахом. Курс лікування: 10 днів - бинтувати, 10 днів - перерва, 10 днів бинтувати, 10 днів - перерва, 10 днів бинтувати. При необхідності курс можна повторити, але не раніше. ніж через півроку.
  10. Гастрит:
    • Сік свіжої капусти: приймати по півсклянки за 20 хвилин до їжі 3 рази на день (курс: 2-3 тижні).
    • Пити теплий розсіл квашеної капусти: по 1-2 склянки на день.
  11. Гастрит із секреторною недостатністю. Є капусту по 100-150 г 2 рази на день.
  12. Хронічний гастрит з нормальною та підвищеною секрецією. Пити сік капусти по 100 мл за 30 хвилин до їжі 3 рази на день (курс: 4 тижні).
  13. Хронічний гастрит з підвищеною кислотністю. Пити сік свіжої капусти по 1/2 склянки перед кожним прийомом їжі протягом дня (курс: 3-4 тижні).
  14. Гематома:
    • Зникненню синців після забиття допоможе кашка з відварених в молоці листя капусти. Кашку накладають товстим шаром на серветку і поміщають на синець на 2 години. Потім її треба зняти і витерти шкіру насухо.
    • Капустяний лист розпарити в гарячій воді, розкачати качалкою, докласти з синців і закріпити бинтом. Через дві години пов'язку поміняти на нову.
  15. Глухота. Опустити в киплячу воду на 5 хвилин 3-4 центральних листа капусти. Вийняти з води, розрізати по жилах, придушити пляшкою і прикласти до вух на 2-3 години, обв'язавши вовняним хусткою. Зняти пов'язку, коли листя почернеют і стануть викликати відчуття холоду.
  16. Головний біль. Лист свіжої капусти пом'яти (наприклад, розкачати качалкою), прикласти до лоба, закріпити пов'язкою. Капустяним соком змастити зап'ястя рук і поглиблення за вухами. Можна також прикласти до лоба на 20-30 хвилин листя квашеної капусти або приймати 3-4 рази на день по 0,5 склянки капустяного розсолу.
  17. Для профілактики грипу та лікування нежиті: закапувати по 3-4 краплі соку капусти в кожну ніздрю 3 рази на день.
  18. Діабет. Пити розбавлений водою сік квашеної капусти.
  19. Захворювання селезінки. Капуста: пити по півсклянки теплого соку за годину до їди 3 рази на день.
  20. Закупорка проток печінки. Сік квашеної капусти: по 1 склянці перед їдою 3 рази на день (курс 1,5-2 місяці).
  21. Запор. Пити розсіл капусти по 0,5-1 склянці 4-5-разів на день.
  22. Печія при підвищеній кислотності. Пити сік свіжої капусти 1-2 склянки на день.
  23. Камені в печінці. Квашена капуста: пити по 1/2-1 склянці соку до їжі 3 рази на день (курс. 1,5-2 місяці).
  24. Кашель. Змішати 1 склянку подрібненої свіжої капусти з 5 склянками води і поставити суміш на водяну баню на 30 хвилин. Процідити, долити кип'яченою водою до початкового об'єму, додати 250 г меду. Пити теплим по півсклянки 3-5 рази на день. Даний відвар можна застосовувати, як відхаркувальний.
  25. При гострих катарах верхніх дихальних шляхів, кашлі та захриплості хороший засіб - теплий свіжий сік капусти з цукром або медом. Раджу приймати протягом тижня по 0,5 склянки 3 рази на день.
  26. Лямблії. Пити розсіл квашеної капусти 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
  27. Містить. Прикладати на груди компрес зі свіжої кашки листя капусти і міняти його 3-4 рази на добу до повного одужання.
  28. Мігрень. Накласти за вуха і на скроні пов'язку з кислою капустою і обв'язати голову рушником.
  29. Опіки. Лист капусти обшпарити окропом, остудити і холодним прикладати до обпаленого місця.
  30. Оксалатних камені. Сік білокачанної капусти: по півсклянки 3 рази на день (курс: 1 місяць).
  31. Поліпи в шлунку. Корисний сік свіжої або квашеної капусти, який ефективний при гіперпластичних поліпах. Можна просто довго жувати капустяний лист.
  32. Знижена кислотність. Пити капустяний сік по 1/3 склянки 1 раз на день натщесерце.
  33. Ревматизм. Прикладати до хворих суглобів свіже листя капусти.
  34. Бешихове запалення шкіри. Капустяний лист натерти милом, прикласти до ураженого місця і обернути червоною тканиною. Процедуру робити на ніч.
  35. Старечий кашель. Сік капусти з цукром: приймати по 100 мл 3 рази на день.
  36. Тромбофлебіт. Капустяний лист злегка відбити, прокатавши качалкою. Потім одну сторону листа змастити олією, покласти цією стороною на уражену тромбофлебітом ділянку, зміцнити бинтом і тримати добу. Курс лікування - 4 тижні.
  37. Удари, шишки від уколів. Втерти в місце забитого трохи меду і зверху накласти капустяний лист.
  38. Фурункули. Злегка придушити листя капусти, змочити водою навпіл з лимонним соком, накласти на хворе місце у вигляді компресу і забинтувати, на ніч чи на кілька годин.
  39. Хропіння. Змішати 0,5 склянки свіжовичавленого капустяного соку і 1 ст. ложку меду. Суміш випити перед сном. Або стовкти капустяний лист, змішати його з медом за смаком і з'їсти на ніч.
  40. Шпори. Налити ввечері у відро теплої води і потримати в ній ноги хвилин 20-30, витерти насухо, взяти капустяний лист, намазати медом і прибинтувати. Зверху надіти шкарпетки. І лягати спати. Трьох якраз достатньо, щоб шпори зникли зовсім.
  41. Екзема:
    • Прикласти до хворого місця свіжий лист капусти на 2-3, дня.
    • При мокрих екземах подрібнені, зварені в молоці і змішані з висівками листя прикладають до хворого місця і фіксують пов'язкою.
  42. Виразка шлунка або дванадцятипалої кишки. Пити по 0,5-1,5 склянки свіжоприготованого капустяного соку 2-4 рази на день за 40-60 хвилин до їжі. Курс лікування - 30 днів.

Статті про Лікарські рослини: