Каперси колючі


Дія: В'яжучий, сечогінний, антисептичну, знеболюючу, застосовується при іпохондрії, істеричних припадках, паралічі, хворобах селезінки, простудной і ревматичної ломоти, зовнішньо - при зубному болю, виразках.

Каперси колючіОпис: Напівчагарник зі злегка опушеними сланкими гілками. Листя - яйцевидно-овальні з колючими жовтуватими прілістникамі. Квітки поодинокі, великі, білі, до кінця цвітіння - рожеві, з безліччю тичинок. Плоди - довгасті, ягодоподібні, м'ясисті, зелені, до 2 см величиною, при дозріванні вони розкриваються чотирма закручуються стулками, з внутрішньої сторони яскраво-червоного кольору. Каперси квітнуть з кінця травня по вересень. Рослина поширена в південних регіонах Росії, в Криму, Азербайджані, Середній Азії.

Використовувані частини: Трав'янисті гілки, листя, плоди, насіння, кора, коріння.

Активні речовини: Плоди каперсів містять багато йоду.Каперси колючі

Вживання:

  • кору рослини в товченому вигляді застосовують при ревматизмі, зубного болю і хвороби ясен;
  • відвар коренів використовують при хворобах печінки, селезінки, при простудних захворюваннях і ревматичних болях;
  • насіння каперсів жують при головних болях;
  • плоди каперсів допомагають при хворобах щитовидної залози (у цьому випадку використовується сік плодів; розведений навпіл з водою);
  • соком плодів змащують незагойні рани;
  • трав'янисті гілки, подрібнені разом з часником, вживають при парші;
  • молоді гілки і листя у вигляді відварів і настоїв сприятливо діють при цукровому діабеті, зовнішньо - при болях суглобів (аплікації).

Каперси колючіЛікарські форми

  1. Настій стебел і листя. 3 ст. ложки свіжого молодого листя і гілок крупно подрібнити, залити 500 мл окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 50 мл 3-4 рази на день як сечогінний і закріплює засіб.

Монорецепти

  1. Зубний біль, хвороби ясен. 2 ст. ложки плодів каперса колючого відварити 10 хвилин в 500 мл води, процідити, застосовувати у вигляді полоскань 5-6 разів на день.
  2. Іпохондрія, недовірливість, фобії. 2 ч. ложки сухих коренів каперса колючого заварити 400 мл окропу, настояти 30 хвилин. Пити по 50 мл тричі на день до їди.
  3. Ревматичні болі. 1 ст. ложку сухих подрібнених коренів каперса колючого залити 500 мл окропу, варити на тихому вогні 15 хвилин, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 50 мл 3-4 рази на день до їди.

Статті про Лікарські рослини: