Ісландський мох


Синоніми: Центрарія ісландська, лопастянка, ісландська лишайник, порезная трава, пармелія блукаюча, лишайник пармелія.

Дія: Апетитне, шлунково-кишкова, загальнозміцнюючий, обволікаючу, ранозагоювальну, бактерицидну, застосовується при туберкульозі легень, коклюші, бронхіальній астмі та інших хворобах дихальних органів, при розладах діяльності кишечника, проносах, відсутності апетиту, після важких хвороб, зовнішньо - при ранах, виразках, фурункулах, опіках.

Ісландський мохОпис: Кущистий лишайник, зростаючий в моху й у траві по тундрам на далекій півночі і на високих горах. Слоевище у цього лишайника підводиться або прямостоящих, гіллясте, до 10 см. заввишки; в свіжому стані воно плівчастим-кожістое, на стороні, зверненій до світла, оливково-зелене і іноді покрите криваво-червоними плямами; на іншій стороні, затіненій, воно блідіше , зеленувато-білого або білуватого кольору, з білими, пузирчастими або ямчатой плямами неправильних обрисів; в сухому стані слань хрящувате, темне, майже коричневе.

Використовувані частини: Слань.

Активні речовини.  Слиз - до 70%, органічні кислоти, які мають слабке антибактеріальну дію, йод, ферменти, вітаміни (A, B1, B12).

Збір. Збирають в кінці літа і восени всі рослина. Сушити в провітрюваному затіненому місці.

Зберігання. Зберігають сировину в мішках або у дерев'яній тарі 2 роки.

Вживання. Застосовується при простудних і легеневих захворюваннях, при лікуванні бронхіальної астми, коклюшу, діареї.

Лікарські форми.

  1. Настій. 2 ч. ложки ісландського моху заварити склянкою окропу, настояти 30 хвилин і пити по 1-2 ст. ложки 5-6 разів на день до їжі курсами по 10 днів з перервами по 3-4 дні. Всього треба пройти 3 курсу.
  2. Відвар на молоці. У склянку киплячого незбираного молока всипати 1 ст. ложку (з гіркою) сухого моху. Кип'ятити 5 хвилин, процідити. Випити на ніч, лежачи в ліжку, під ковдрою.
  3. Відвар. 2 ч. ложки лишайника залити 2 склянками холодної води, довести до кипіння, остудити, випити протягом дня. Застосовується при туберкульозі легень, коклюші, бронхіальній астмі, проносах, хронічному замку. Зовнішньо - для обмивань і примочок при гнійних ранах, виразках, фурункулах, опіках.

Ісландський мохМонорецепти

  1. Бронхіт. 1 ч. ложку ісландського моху залити склянкою окропу і поставити в сухе і тепле місце на 10-15 хв. Випити настій перед сном, попередньо додавши в нього 2 ст. ложки меду.
  2. Бронхолегеневі хвороби. У склянку киплячого незбираного молока всипати 1 ст. ложку (з гіркою) сухого ісландського моху. Кип'ятити 5 хвилин, процідити. Випити на ніч, лежачи в ліжку, під ковдрою.
  3. Хвороби ясен. 1 ст. ложку ісландського моху (лишайник пармелія) залити 2 склянками води, довести до кипіння, настояти півгодини, процідити. Приймати протягом дня за 30 хвилин до їжі. Більш міцний відвар годиться для полоскання.
  4. Коклюш. 2 ч. ложки ісландського моху заварити склянкою окропу, настояти 30 хвилин і пити по 1-2 ст. ложки 5-6 разів на день до їжі курсами по 10 днів з перервами по 3-4 дні. Всього треба пройти 3 курсу.
  5. Поліпшення обміну речовин. 1 ст. ложку сухого ісландського моху залити 0,5 л холодної води, довести до кипіння і на повільному вогні варити, поки вода не випарується наполовину. Приймати по 80 мл тричі на день після їди.
  6. Псоріаз. 100 г сировини залити 1 л води, закип'ятити, наполягати до охолодження, процідити (робити відвар з розрахунку на 3-5 л). Приймати ванни з відваром по 30 хвилин 2-3 рази на день.
  7. Рани:
    • 2 ст. ложки лишайника пармелія кип'ятити 10 хвилин в 1 склянці окропу, настояти 8-10 годин, процідити. Використовувати для компресів і обмивань інфікованих ран.
    • Змолоти на кавомолці сухий лишайник пармелія, взяти 2 ст. ложки цього порошку і об'єднати з 1 склянкою рідкого свинячого нутряного сала, настояти на водяній бані 5 годин, процідити. Застосовувати зовнішньо для загоєння інфікованих, довго не гояться ран.
  8. Розлад шлунка. 3 ч. ложки пармелія кип'ятити 10 хвилин в 1 склянці води в закритому посуді, утеплити і настояти 2 години, процідити. Приймати по 2-4 ст. ложки 3 рази на день до їди.

Статті про Лікарські рослини: