Тирлич жлтая


Дія: Апетитне, що покращує травлення, усуває печію, протиглисний, бактерицидну, застосовується при туберкульозі легенів та інших легеневих захворюваннях, малярії, відсутності апетиту, млявому травленні, шлунково-кишкових захворюваннях, подагрі, ревматизмі, артритах, зовнішньо - при ранах і пітливості ніг.

Тирлич жлтаяОпис: багаторічна рослина висотою 15-60 см з досить товстим кореневищем. Тирлич має кілька густо облиствених квітконосних стебел, що виростають з розетки прикореневого листя. Листя лінійно-ланцетні, тупуваті, многожілковие. Квіти сидячі, скупчені пучками в пазухах верхніх листків на дуже коротких квітконіжках, віночок всередині синій, зовні білувато-синій, з 4 яйцевидними відігнутими частками. Росте на сухих схилах, між чагарниками, на галявинах, луках, пагорбах, у молодих рідких соснових лісах, любить відкриті місця, зустрічається іноді в центрі європейської частини Росії, звичайно в лісостепу і в лісових районах. Цвіте з липня до середини серпня.

Використовувані частини: лікарською сировиною є корені з кореневищами.

Тирлич жлтая

Збір. Збирають кореневища з корінням восени від рослин з зів'ялими стеблами. Кореневища ретельно очищають від землі, розрізають на частини, промивають у холодній воді і висушують в тіні на повітрі або на горищі, а також у сушарках при температурі 35-40 ° С.

Зберігання. Кореневища з корінням тирличу зберігаються в дерев'яних ящиках з кришкою, викладених всередині папером, зважаючи на його гігроскопічності. Термін придатності сировини - 5 років.

Вживання. Відвар кореневищ і коренів тирличу застосовують при млявому травленні, при запорах, відсутності апетиту, при блідій немочі, подагрі, артритах і, зовнішньо, для лікування старих гнійних ран. З огляду на те що водний відвар або напар кореневищ з корінням тирличу скоро псується, його виготовляють невеликими порціями, а ще краще вважається виготовлення замість напару настоянок на міцному вині, які приймають по 2-3 чарки щодня.

Монорецепти.

  1. Коліт з запорами і атонією кишечника. Приймати настоянку тирлич жовтий по 20-30 крапель 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі.
  2. Подагра. 3 ч. ложки дрібно порізаного кореня тирличу, залити 3 склянками сирої води і варити протягом 7 - 10 хв. Весь відвар випити протягом дня. А також натирати хворі місця.

Статті про Лікарські рослини: