Виноград культурний


Дія: Підсилює обмін речовин, апетитне, шлунково-кишкова, проносне, сечогінний, потогінний, відхаркувальний, що покращує кровообіг, регулює (підвищує і понижувальний) кров'яний тиск, антисептичну, протизапальну, ранозагоювальну, кровоспинну, застосовується при загальному занепаді сил, відсутності апетиту, недокрів'ї, туберкульозі легень, кашлі, захворюваннях дихальних органів, шлунково-кишкових захворюваннях, геморої, подагрі, гіпертонії, хворобах печінки, нирок, сечокам'яної хвороби, маткових кровотечах, шкірних захворюваннях, зовнішньо - при ангіні, ранах, виразках, хворобах шкіри.

 

Виноград культурний

Опис: Велика ліана. Листя 3-5 лопатеві. Квітки дрібні непоказні, зібрані в складні волоті. Плоди - соковиті ягоди, зібрані в грона. Насіння - грушоподібні або яйцеподібні 2-4 мм довжини - по 3-4 в ягоді. У деяких сортах насіння відсутні. Цвіте в травні, плордоності в серпні-вересні.

Активні речовини: Корисні властивості винограду обумовлені вмістом в ньому надзвичайно великої кількості необхідних організму вітамінів і мікроелементів. У м'якоті плодів міститься до 20% цукру, до 5,5% сахарози, Енін, кверцетин, глікозиди, винну і яблучну кислоти. Сахара легко засвоюються і чудово живлять серцевий м'яз і всю м'язову систему в цілому. Глюкоза сприятливо діє на засвоєння кисню тканинами, залізо - на органи кровотворення, а лугу зменшують кислотність сечі. У шкірці плодів знайдені дубильні і фарбувальні речовини, віск, що складається з суміші гліцеридів жирних кислот. Листя містять близько 2% цукру, інозит, кверцетин, холін, винну і яблучну кислоти.

Використовувані частини: Плоди, рідше листя і виноградні кісточки.

Вживання. Сік винограду корисний при виснаженні нервової системи (астенії) і занепаді сил, хронічному пієлонефриті, нефриті, артриті, ревматизмі, подагрі, застої жовчі. Пити сік потрібно за годину до їди 3 рази на день. Починати з 1/2 склянки і до кінця курсу (тривалість лікування виноградним соком - 1-1,5 місяця) довести до 2 склянок за прийом. Відвар виноградних кісточок (1:10) використовується як сечогінний засіб.

Протипоказання. Хронічні нагноїтельниє процеси в легенях, серцева недостатність, цукровий діабет, ожиріння, виразкова хвороба, діарея.

Лікарські форми

  1. Відвар сушених плодів. 100 г родзинок подрібнити, залити 200 мл води, кип'ятити 10 хвилин, процідити, віджати, додати за смаком лимонну кислоту.

Монорецепти.

  1. Атеросклероз. За допомогою соковижималки заготовити свіжий сік з винограду. Виноградний сік пити 3 рази на день: вранці натщесерце, за годину до обіду і ввечері. Виноградний сік починайте пити з 1 склянки на прийом і доведіть разову дозу до 2 склянок. Первісна добова доза винограду - 1 кг, поступово підвищуйте її до 2 1/2-3 кг винограду. Курс лікування триває 3-4 тижні. У цей період рекомендується не вживати жирного м'яса, сирого молока і спиртних напоїв.
  2. Бронхіт. При лікуванні вживати тільки темні сорти винограду. Ягоди не ковтати, а розжовувати, частково разом з кісточками.
  3. Гіпертонія. 1 ст. ложку сухого листя винограду залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин і випити в два прийоми - вранці і ввечері за півгодини до їди.
  4. Дизентерія. Налити в склянку 80 мл заварки чаю, розчинити 40 г цукру, долити 100 мл свіжого кислого виноградного соку (із зелених незрілих плодів). Пити по 1 чарці 3 рази на день.
  5. Жовчнокам'яна хвороба. З'їдати в день 2-2,5 кг винограду, іноді можна з лавашем. І більше нічого не їсти.
  6. Запори хронічні. Пити по 2 склянки виноградного соку щодня 3 рази на день за годину до їжі протягом 2 місяців.
  7. Коліт з запорами і атонією кишечника. Виноград: з'їдати по 200-300 г на день (курс: 1-2 місяці).
  8. Лишай. Розрізати виноградину (кишмиш) або родзинки навпіл і натирати хворе місце 3-4 рази на день.
  9. Люмбаго (простріл). 1,5 кг свіжого листя і молодої лози винограду залити 5 л води, кип'ятити 20-30 хвилин, процідити. Використовувати для ванн і припарок.
  10. Невралгія сідничного нерва (ішіас).
    • 1,5 кг листя і молодої лози винограду залити 3 л води, настоювати 2 години, процідити і вилити у ванну. Приймати ванни по 20-30 хвилин перед сном.
    • 3 ст. ложки подрібненого листя і молодої лози винограду залити 0,5 л води, закип'ятити, наполягати 10 хвилин, процідити. Пити по півсклянки 3 рази на день.
  11. Маткові кровотечі. Приймати 2-3 рази на день порошок з сушеного листя культурного винограду по 2-4 г на прийом, запиваючи теплою водою, всього до 10 г на добу.
  12. Радикуліт. Молоде листя винограду: робити гарячі припарки або приймати ванну з їх відваром.
  13. Серцево-судинні захворювання. 300 свіжого листя винограду залити 3 л холодної води, настоювати 3 дні, процідити. Пити по 100 мл 3 рази на день.
  14. Туберкульоз легень. Вживати виноград з кісточками у великих кількостях, якщо тяжкість в шлунку - без кісточок (сорт китайський).
  15. Зміцнення серцевого м'яза. Родзинки без кісточок - 2 кг. Добре промити теплою водою, висушити на чистій білій тканині, перебрати. З'їдати по 40 ягід суворо за 30 хвилин до їжі. Так з'їсти 1 кг ягід. Потім щодня зменшувати дозу прийому на 1 ягоду: 1-й день - 40 ягід, 2-й день - 39 ягід і т. д. до прийому 1 ягоди.

Ампелотерапія

  • Лікування свіжими ягодами винограду рекомендується при багатьох захворюваннях: при виснаженні організму, анемії, туберкульозі легенів, сухих і випітним плевритах, бронхіальній астмі, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (особливо при підвищеній кислотності шлункового соку і запорах), геморої, хворобах печінки і нирок, подагрі.
  • Ягоди винограду поліпшують обмін речовин в організмі, мають сечогінну, м'яким проносним і потогінну дію, збільшують відділення слизу в дихальних шляхах і полегшують відхаркування, нормалізують артеріальний тиск.
  • Курс лікування виноградом триває від одного до півтора місяців, а при необхідності і можливості може продовжений. На початку лікування денна доза повинна складатися не більше 1 кг і поступово збільшується до кінця до 2 кг. Вживають його 3 рази на день - вранці, вдень і ввечері, за 1 годину до їжі. Причому рекомендується розподіляти денну дозу так, щоб ранкова порція на 100-200 г перевищувала наступні. За відсутності свіжого винограду можна користуватися консервованим виноградним соком.
  • При лікуванні виноградом слід вживати білий хліб, масло, сир, яйце, відварене м'ясо, відварну рибу і утриматися від сирого молока, фруктів, мінеральних вод та спиртних напоїв.
  • Лікування виноградом, а також вживання його у великих кількостях протипоказано при цукровому діабеті, огрядності, хронічних гнійних процесах в легенях, функціональних захворюваннях шлунково-кишкового тракту з проносами і посиленому бродінні в кишечнику, а так само при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

 


Статті про Лікарські рослини: