Вербена лікарська


Дія: Шлунково-кишкова, знеболюючу, бактерицидну.

Вербена лікарська

Опис: Багаторічна трав'яниста рослина з прямостоячим, догори гіллястим, Верхні листки - довгасті, надрезанно-городчатие, верхівкові цілокраї. Квіти зібрані в багатоквіткові рідкі колоски, вгорі - у велику, рідкісну волоть, блідо-лілові, рідше пурпурові. Листя на смак терпкі. Рослина без запаху, цвіте з кінця червня до кінця вересня. Росте при дорогах, на старих руїнах цегляних будинків, по околицях полів, на засмічених місцях, на пагорбах. Поширена повсюдно, але не в масовій кількості.

в липні-серпні. Збирають листя вербени під час її цветенія.Сушат в тіні і зберігають у сухому темному місці.

Зберігання. Листя вербени зберігають у ящиках, викладених папером. Термін придатності сировини - 1 рік.

Вживання. Всередину вербену лікарську вживають при хворобах печінки, селезінки, а також при хворобах крові, що виражається в появі чиряків, прищів, висипу, і, крім того, при золотусі та венеричних виразках.

Вербена лікарська

Монорецепти

  1. Шлунково-кишкові захворювання. 3 ст. ложки листя вербени залити 2 склянками води, кип'ятити 7-10 хвилин, процідити. Пити по 1/4 склянки 3 рази на день.
  2. Вагінальний свербіж. 10 г листя вербени залити 1 склянкою води, кип'ятити 3-5 хвилин, охолодити, процідити. Пити по 1 ст. ложці до їжі 3 рази на день. Розвести 20 мл відвару в 1 склянці води і використовувати для спринцювань.
  3. Дисменорея. 1 ст. ложку листя вербени залити 1 склянкою окропу, настоювати 1 годину, процідити. Пити по півсклянки 2 - 3 рази на день.
  4. Шкірний висип. 1 ст. ложку подрібнених коренів і квіток вербени залити 1 склянкою окропу, настоювати до охолодження, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день, використовувати для компресів.
  5. Мігрень. 1 ст. ложку гілочок і листя вербени залити 2 склянками води, закип'ятити, наполягати 30 хвилин, процідити. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день.
  6. Застуда. 1 ст. листя вербени сировини залити 1 склянкою окропу, настоювати 12 годин, процідити. Пити по 1/2 склянки за 30 хвилин до їжі 3 рази на день.

Статті про Лікарські рослини: