Брусниця звичайна


Дія: Сечогінний, в'яжучий, антисептичний, вітамінне, застосовується при шлунково-кишкових захворюваннях, сечокам'яній хворобі, хворобах печінки, нічному нетриманні сечі, подагрі, ревматизмі, гарячкових станах, туберкульозі легень, кровохаркання, цинзі.

Брусниця звичайна

Опис: багаторічна рослина у формі вічнозеленого стелиться кущика висотою 8 - 25см. Гілки округлі, з пушком. Листя залишаються на зиму; шкірясті, зверху темно-зелені, знизу світло-зелені з чорнуватими точковими ямочками, оберненояйцевидні або еліптичні, тупі з загнутими, іноді злегка зазубреними краями, з неясними жілкамі.Цветет в травні, червні. Квіти в тісних пониклих верхівкових кистях, на коротких квітконіжках, невеликі з білими або рожевими віночками у формі четирехзубчатих дзвіночків. Ягоди червоні, дозрівають у серпні. Росте у хвойних і змішаних лісах, між чагарниками, зрідка на болотах, на вересових лісових галявинах. Поширена в лісових районах.

Збір. Збирають зрілі ягоди. Листя збирають до початку цвітіння або ранньою весною. Сушать на відкритому повітрі або в сушарках.

Зберігання. Листя брусниці і сушені ягоди зберігають у дерев'яних ящиках, викладених папером; ягоди - у вигляді всіляких джемів, соків, повидла і т.п. Термін придатності сировини - 3 роки.

Брусниця звичайна

Вживання.

  • Кислуваті і приємні на смак ягоди вживають сирими, моченими введенні, сушеними і вареними з цукром - при катарі шлунка з недостатньою шлунковою кислотністю, при проносах, ревматизмі, подагрі. Діє сечогінний і, як вважають, без шкоди для нирок, навіть при великих дозах. Сік з ягід брусниці завдяки високому вмісту бензойної кислоти має бактерицидну дію відносно гноєтворних, кишково-тифозних і гнильних бактерій, а також протигрибкову дію.
  • Брусничний лист надає могутню протизапальну дію. Крім того, бензойна кислота брусниці, з'єднуючись з глікогеном печінки. утворює гіалуронову кислоту, благотворно діє на функцію нирок, як би налаштовуючи їх на фільтрацію холестерину.

Монорецепти.

  1. Ангіна. 6 г листя брусниці залити склянкою гарячої води, довести до кипіння і кип'ятити 30 хв на слабкому вогні, потім процідити, додати кип'яченої води, щоб вийшов вихідний обсяг. Полоскати горло відваром брусниці кожні 2-3 год протягом декількох днів, до повного одужання.
  2. Запалення нирок. Випивати 2-3 рази на день по 2 склянки настою брусничного листа (1 ч. ложка на 1 склянку окропу). Курс - 2 місяці.
  3. Запалення сечового міхура. Чисті ягоди брусниці помістити в трилітрову банку (по плічка) і залити доверху кип'яченою водою, за смаком підсолодженою медом. Квашені брусниця може стояти в погребі до двох років, зберігаючи не тільки лікувальні властивості, але й чудовий смак. Є ж її можна в необмеженій кількості.
  4. Гастрит із секреторною недостатністю. Вживати в їжу плоди (свіжі, варені і відвари з них): брусниці по 1 ст. ложці 3 рази на день.
  5. Гломерулонефрит. 2 ст. л. ягід брусниці залити 1 склянкою окропу і варити в емальованому посуді на слабкому вогні до 10 хв. Після закінчення відведеного часу каструльку зняти з вогню і настоювати близько 1 години. Після цього відвар процідити. Пити по третині склянки після прийому їжі.
  6. Камені в жовчному міхурі та жовчних протоках. 15 г листя брусниці залити 3 склянками окропу, кип'ятити 5 хвилин, остудити, процідити. Випити за 3 прийоми протягом дня.
  7. Катар верхніх дихальних шляхів. 1 ст. ложку ягід і листя брусниці залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Пити по 2.ст. ложки 4-5 разів на день.
  8. Кашель. Сироп з брусничного соку з медом: довільні пропорції (для відділення мокротиння).
  9. Коліт з проносом і кишковою кровотечею. 10 г сушених ягід брусниці залити 1 склянкою води, кип'ятити 20 хвилин, процідити. Пити по 1 склянці 2-3 рази на день,
  10. Остеохондроз. Щіпку, як кажуть, на око, брусничного листа заварити в термосі і пити як чай рази три на день протягом місяця. Лікування проводити двічі на рік - навесні і восени.
  11. Відкладення солей. 15 г листя брусниці залити 3 склянками окропу, кип'ятити 5 хвилин, остудити, процідити. Пити без обмежень.
  12. Нирковокам'яна болезнь.1 ст. ложку сухого листя брусниці залити 1 склянкою окропу, помістити в невелику емальовану каструлю. Кип'ятити на слабкому вогні 20 хв, після чого зняти з плити, остудити, процідити. Пити по 1/3 склянки за 30 хв до сніданку.
  13. Подагра. 20 г листя брусниці залити склянкою окропу, півгодини настояти і пити по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.
  14. Ревматизм. 1 ст. ложку листя брусниці залити 1 склянкою води, кип'ятити 15 хвилин, процідити. Випити протягом дня маленькими ковтками.
  15. Спондильоз. 1 ст. ложку листя брусниці залити 1 склянкою води, кип'ятити 15 хвилин, процідити. Випити протягом дня маленькими ковтками.
  16. Хронічний гастрит з підвищеною кислотністю. Пити відвари з ягід брусниці.
  17. Цистит. 2 ст. ложки ягід брусниці залити 1 склянкою окропу і варити в емальованому посуді на слабкому вогні до 10 хв. Після закінчення відведеного часу каструльку зняти з вогню і настоювати близько 1 ч. Після цього відвар процідити. Пити по 1/2 склянки до і після прийому їжі.

Статті про Лікарські рослини: