Глід криваво-червоний


Глід криваво-червоний

Опис: чагарник або деревце, часто з колючками, з черговими перістолопастнимі або роздільними листками і невеликими двостатевими білими (є види і з червоними) п'ятипелюстковими квітами, зібраними в щитковидні суцвіття; запах квітів специфічний, але вельми приємний. Плоди червоні, з борошнистою м'якоттю.

Використовувані частини: Квіти і плоди глоду.

Збір. Цвіте в травні-червні. Квітки збирають цілими щитками на початку цвітіння в суху погоду, сушать при гарній вентиляції в приміщеннях або сушарках, розклавши тонким шаром на папері або тканини. Плоди збирають стиглими, цілими щитками, сушать при t = 50-60 ° С, після висушування відокремлюють плодоніжки, порожні щитки і зіпсовані плоди.

Зберігання. Сушені в тіні квіти глоду зберігають у коробках, викладених всередині папером. Термін придатності сировини - 2 роки.

Вживання. Знижує збудливість серцевого м'яза, покращує коронарний і мозковий кровообіг, знімає тахікардію, аритмію, знижує кров'яний тиск, допомагає при безсонні, нормалізує сон, застосовується при головних болях.

Протипоказання. Гіпотонія.

Глід криваво-червоний

Лікарські форми.

  1. Настоянка плодів глоду. 25 ягід залити 100 мл горілки, настояти 15 днів у темному місці, процідити. Приймати по 40-45 крапель тричі на день до їди.

Монорецепти.

    1. Атеросклероз
      • 3 ст. л. квітів глоду залити 3 склянками окропу. Настояти в термосі ніч. Приймати по 1 склянці 3 рази на день. Дітям слід давати в відповідно зменшених дозах.
      • 1 ст. ложку квіток або ягід глоду залити 1 склянкою горілки, настоювати 7 діб у під щільною кришкою, процідити. Пити по 20-25 крапель з водою 3-4 рази на день до їди.
      • Сік зі свіжих квітів глоду залити подвійною кількістю 90%-ного спирту, настоювати 15 днів. Приймати 3 рази на день по 40 крапель на 1 ст. л. води.
    2. Болі в серці. Жменя квіток глоду (краще свіжих) залити 0,5 л окропу, настояти 1 годину, процідити. Пити по півсклянки тричі на день за 30 хвилин до їжі протягом одного місяця.
    3. Запалення легень: при запаленні легенів допомагає настій квіток або плодів глоду.
      • 1 ст. ложку квіток залити склянкою окропу, закрити щільною кришкою, настояти годину на водяній бані, не доводячи до кипіння. Процідити і пити по 0,5 склянки 4-5 рази на день за 30 хвилин до їжі.
      • 1 ст. ложку плодів глоду залити склянкою окропу, закрити щільною кришкою, настояти на водяній бані 2 години, не доводячи до кипіння. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їжі.
    4. Клімакс:
      • 3 ст. ложки квіток глоду криваво-червоного залити 3 склянками холодної води, настоювати 1 ніч, кип'ятити 7 хвилин, настоювати 30 хвилин, віджати, процідити. Випити 1 склянку вранці натщесерце, решта - після їжі протягом дня.
      • 1 ст. ложку квіток глоду криваво-червоного залити 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити. Пити гарячий настій по 1/2 склянки перед їдою 3 рази на день при клімактеричних порушень психіки.
      • 1 ст. ложку плодів глоду криваво-червоного залити 1 склянкою окропу, настоювати 2 години в теплому місці, процідити. Пити по 1-2 ст. ложки до їди 3-4 рази на день.
      • Змішати в рівних частинах: плоди і квітки глоду. Відвар: 3 ст. ложки сировини залити 3 склянками окропу, закип'ятити, настоювати 2 години в теплому місці, процідити, Пити по 1 склянці до їжі 3 рази на день
    5. Метеоризм. При сильних "метеоритних" болях в животі потрібно розпарити ягоди глоду і з'їсти їх теплими - по 2 ст. ложки 4 рази на день. Цей рецепт протипоказаний при зниженому тиску.
    6. Мігрень. 1 ст. ложку подрібнених ягід глоду заварити в 1 склянці окропу, залишити настоюватися на 2 години на гарячій плиті, потім процідити. Пити настій по 3 ст. ложки 3-4 рази на день до їжі при головних болях.
    7. Невроз серцево-судинний:
      • 40 г квіток глоду криваво-червоного залити 200 мл окропу, настоювати 1-2 години, процідити. Пити по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.
      • 20 г зрілих плодів глоду криваво-червоного залити 200 мл окропу, заварювати і пити як чай.
    8. Серцево-судинні захворювання. 1 ст. ложку квіток глоду криваво-червоного залити 1 склянкою окропу, в закритому посуді настоювати 2 години на гарячій плиті, не доводячи, до кипіння, процідити. Пити по півсклянки до їди 3-4 рази на день. Курс: 4 дні, всього 4 курси на рік.
    9. Серцеві болі. 40 г плодів глоду криваво-червоного залити 200 мл окропу, остудити, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.
    10. Стенокардія (грудна жаба):
      • Залити 2 ст. ложки сухих квіток глоду 1 склянкою води. Кип'ятити 10 хвилин, остудити, процідити. Приймати відвар по 1 ст. ложці 3 рази на день
      • 1 ст. ложку квіток глоду криваво-червоного залити 1 склянкою окропу, настоювати в термосі 24 години, процідити. Пити по 1 склянці перед їдою 3 рази на день.
      • 1 ст. ложку плодів глоду криваво-червоного залити 1 склянкою води, кип'ятити 10 хвилин, настоювати 2 години, процідити. Пити по 1 склянці 3 рази на день.
    11. Епілепсія. 1 ст. ложку квіток глоду криваво-червоного залити 1 склянкою окропу, настоювати 2 години, процідити. Пити по у склянки -3 рази на день.

      Кулінарія

      1. «Варення» з глоду. Дозрілі плоди протерти або потовкти з цукром у пропорції 1:1. Цим «варенням» можна ласувати всю зиму.

      Статті про Лікарські рослини: