Холецистит


Холецистит - це запалення жовчного міхура. Це захворювання досить поширене, частіше зустрічається у жінок в середньому віці. Захворювання (як правило) з'являється за наявності каменів у жовчному міхурі.

Причиною холециститу є порушення нормального відтоку жовчі. Цьому процесу сприяє нерегулярний і нерівномірний прийом харчування, переїдання, малорухливий спосіб життя, різні інфекції, запори, а також спадкова схильність. Холецистит буває гострим і хронічним.

Холецистит симптоми


Симптоми гострого холециститу: несподівані, гострі, нестерпні болі в області правого підребер'я і в подложечной області. Такі болі супроводжуються збільшенням температури, нудотою і блювотою. Через 2 - 3 дні після нападу може спостерігатися желтушность шкірного покриву, можлива зміна кольору сечі (сеча стає більш темною, за кольором нагадує пиво).

В основному такі напади починаються через пару годин після прийому жирних, смажених або гострих страв. Доктора відзначають, що число випадків гострого холециститу дуже сильно зростає в свята. При перших показниках такого нападу потрібно викликати лікаря. До його приходу не потрібно займатися самолікуванням: прикладати грілки, приймати проносне або промивати шлунок.

Симптоми хронічного холециститу: повторювані ниючі, тупий біль у правому підребер'ї. Після переїдання або прийому жирної їжі такі болі незмінно посилюються і стають більш гострими, також можлива поява проносу. Присутнє відчуття тяжкості вгорі живота, відчуття гіркоти у роті (особливо після сну), нудота. При обмацуванні живота відчувається хворобливість у правому підребер'ї, іноді прощупується підвищення печінки.

Хронічний холецистит




Хронічний холецистит (або хронічне запалення жовчного міхура) може стати наслідком гострого холециститу або розвинутися самостійно на тлі жовчнокам'яної хвороби, хронічного панкреатиту, гастриту із секреторною недостатністю та інших хвороб травних органів. Часто розвивається на тлі ожиріння. Ожиріння - це збільшене відкладення жиру в організмі, що приводить до набору надлишкової маси тіла. Як правило хронічний холецистит розвивається помалу.

Хронічний холецистит можливо катаральним або гнійним. При катаральному холециститі ущільнюється і набрякає стіна жовчного міхура, відзначається атрофія (недорозвинення) слизової оболонки і гіпертрофія м'язового шару. При гнійному - запальний процес захоплює всі шари стіни жовчного міхура, в результаті чого в товщі стіни починаються мікроабсцеси (мікроскопічні запалення), які викликають загострення процесу. Потроху жовчний міхур змінює свої форми, втрачає свої функції і утворює спайки з сусідніми органами, перетворюючись на величезний вогнище інфекції.

Хронічний холецистит зазвичай протікає із загостреннями за типом гострого.

Холецистит лікування



Лікування гострої форми холециститу проводиться в умовах хірургічного стаціонару. Спочатку хворому призначають крапельниці зі спазмолітичними препаратами, а також антибіотики. Домігшись пониження активності хвороби, хворого починають готувати до планової операції з видалення жовчного міхура. Така операція можливо порожнинної або лапароскопічної.

Що включає в себе лікування хронічного циститу?

  • Дієта (детально змальована нижче).
  • Призначення курсу спазмолітиків (наприклад, но-шпа) і жовчогінних препаратів (наприклад, холагол, холензим) в комплексі з прийомом жовчогінних відварів трав (безсмертник, кукурудзяні рильця та ін).
  • Тюбаж - процедура, призначена для промивання жовчних шляхів і стимуляції виведення жовчі. Такий тюбаж можливо двох видів: «сліпої» - без застосування шлункового зонда, а також дуодендальное зондування - із застосуванням зонда. Беззондового тюбаж легше переноситься і легко здійснюється вдома.

Холецистит дієта



Основні причини походження і хронічного перебігу холециститу тісно пов'язані зі способом життя сучасної людини, наприклад, з особливостями харчування. У раціоні людини стали переважати тваринні жири, цукор та інші солодощі. Стало менше продуктів, багатих на клітковину - фруктів, овочів, хлібних виробів з борошна грубого помелу. Наровне з цим дуже сильно скоротилася фізична активність людини, що негативно впливає на процес виведення жовчі з жовчних шляхів і жовчного міхура.

Щоб забезпечити нормальне функціонування жовчного міхура, необхідно збалансовано включати в свій раціон білки рослинного і тваринного походження. Джерелами повноцінного білка тваринного походження з урахуванням захворювання можуть стати сир, молочні продукти з низьким вмістом жиру, нежирні сорти м'яса та птиці (за винятком шкірки), яйця.

Щодо яєць: яєчні жовтки володіють досить хорошим жовчогінним ефектом, тому хворі холециститом можуть дозволити собі до 4-х яєць на тиждень у вигляді зварених всмятку або омлету. Однак, якщо в жовчному міхурі були виявлені камені, або під час загострення - слід вживати яйця лише у вигляді білкових омлетів на пару з метою запобігання печінкової коліки. Печінкова коліка - це одне з найпоширеніших проявів жовчнокам'яної хвороби, що з'являються завдяки утворення каменів, що перешкоджають вільному відтоку жовчі.

Білок рослинного походження: хворим на хронічний холецистит можна їсти лише солодкі фрукти і ягоди, не містять активних кислот. Варто виключити бобові культури (квасоля, боби, горох), шпинат, щавель і гриби. Якщо хвороби супроводжує гастрит (гастрит - запалення слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки) - необхідно виключити часник, цибуля, редис через величезну вмісту в них ефірних масел, що дратують слизову шлунка. У раціоні повинні знаходитися продукти, у величезній кількості містять рослинну клітковину - морква, огірки, буряк, капуста, кабачки, картоплю. Це посприяє виведенню холестерину, який діяльно впливає на формування жовчних каменів.

Методи обробки їжі: повинні бути повністю виключені смажені страви. Всі продукти слід готувати на пару, гасити або відварювати. У маленьких кількостях допускаються запечені страви. Також не слід пересолювати страви. Варто уникати споживання холодних страв і напоїв, щоб уникнути появ спазм жовчовивідних шляхів.

Повністю заборонені: маринади, копченості, жирна риба, жирні сорти м'яса, печінка, мізки, тваринні жири (за викл. Вершкового масла), консерви, шоколад, здобне тісто, насичені жирні м'ясні або рибні бульйони, прянощі і алкоголесодержащіе напої.

Інші статті про Гастроентерологію: