Гастрит - Лікування народними методами


1. Яблука

Яблука це не тільки смачно, але й надзвичайно корисно. У їх складі знаходяться вітаміни C, B1, B2, P і E, залізо, калій, каротин, кальцій, марганець, пектини, цукор, органічні кислоти і різні мікроелементи. Зелені сорти яблук, крім цього, мають у своєму складі біотин. Для лікування гастриту народна медицина пропонує використовувати саме їх.

Яблука зелених сортів очищаємо від серцевини (шкірка залишається), натираємо на тертці. Особливістю цього рецепту є те, що за 5 годин до прийому і такий же проміжок часу після можна вживати іншу їжу і навіть питво. Найбільш зручний час для такого лікування - ранок або вечір (але не перед сном). За кількістю яблук особливих обмежень немає. Курс такої терапії в перший місяць - щодня, другий місяць - 3 рази на тиждень і третій місяць - 1 раз на тиждень. Під час лікування обов'язково дотримання дієти.

2. Капустяний сік


Капуста застосовується в народній медицині (і навіть в косметології) практично у всіх видах - свіжа і квашена, сік і кашка. Великий вміст антиоксидантів і багатий вітамінний комплекс допомагають у боротьбі з різними захворюваннями, в тому числі і шлунково-кишкового тракту. Один з найбільш ефективних рецептів при гастриті зі зниженою кислотністю полягає в наступному.

Вичавлюємо капустяний сік з листя, пропустивши їх через соковижималку. Добова норма соку становить один стакан, розділений на 2 прийоми. Перед вживанням сік підігріваємо, п'ємо за годину до їжі. Найкраще вичавлювати сік щодня, при тривалому зберіганні він втрачає свої лікувальні якості.

3. Березова кора




Береза використовується в народній медицині надзвичайно активно. У хід йде сік, листя, бруньки, і береста. Саме корі цього дерева приписуються антигрибкові, антивірусні і бактерицидні властивості. Препарати, виготовлені на основі берести здатні знімати головні болі, нормалізувати тиск, прискорюють загоєння ран. Основною діючою речовиною берести є бетулін, завдяки якому береза і має білий стовбур. При гастриті використовується такий рецепт.

Кору з берези треба зняти навесні, в період виділення соку. Подрібнену кору (2 ст. Ложки) заливаємо літром гарячої води, наполягаємо близько 3-х годин. Перед застосуванням проціджуємо, випиваємо по 0,5 склянки перед їжею, тричі на день. Через 15 хвилин після прийому настою потрібно з'їсти ст. ложку вершкового масла, попередньо його розтопивши, а починати прийом їжі ще через 15 хвилин. Курс лікування продовжуємо три тижні.

4. Софора



Софора японська, завдяки своєму багатому складу, знайшла застосування в народній медицині і косметології. Плоди рослини багаті флавоноїдами, квіти - глікозидами і алкалоїдами, листя містять рутин і вітамін C. Софора використовується для зняття запальних процесів, нормалізації клітинного обміну білків і жирів, підвищення тонусу і еластичності капілярів. Для лікування гастриту рекомендується настоянка плодів софори.

Плоди потрібно вимити кип'яченою водою, нарізати і скласти в порцелянову або скляний посуд. Залити горілкою в кількості, вдвічі перевищує обсяг плодів. Настоянка має настоятися не менше 10 днів. Після цього плоди віджимаємо, а настойку фільтруємо. Курс лікування 3 тижні, приймати потрібно по 25 крапель за півгодини до їжі тричі на день і ще раз - перед сном. При необхідності курс лікування повторюють після 10-ти денної перерви.

5. Лопух



Лопух - відомий всім бур'ян, є одночасно і відмінним лікарем. У його коренях містяться ефірні олії, білки, глікозиди, слизу, органічні кислоти, гіркі і дубильні речовини і мінеральні солі, смоли та інулін. Не менш багаті на вміст корисних речовин і листя рослини. Відомі потогінний, сечогінний, жовчогінний, дезінфікуючий і антисептичний властивості лопуха. Препарати на основі цієї рослини стимулюють роботу підшлункової залози, нормалізують вміст крові, усувають свербіння і сприятливо діють на загальний стан шкіри. При гастриті народна медицина рекомендує такий настій.

Чайна ложка попередньо подрібненого кореня лопуха заливається окропом (0,5 літра). Настоятися ліки можна залишити на ніч, а вранці процідити. Приймати потрібно чотири рази на день по 100 мл. Також можна приготувати відвар з цієї ж сировини. Чайна ложка кореня кип'ятиться в 200 мл води близько 10 хвилин. Приймати такий відвар потрібно також 4 рази на день, але по столовій ложці.

6. Сік картоплі



Прекрасні смакові якості картоплі відомі всім. Одночасно з цим картопля має і масою корисних для організму властивостей. У його складі знаходяться вуглеводи, білок (з вмістом амінокислот), калій, фосфор, залізо і кальцій. Також у складі бульб знайдені вітаміни, каротин, фолієва і органічні кислоти. При гастриті дуже корисний картопляний сік.

Приймати сік картоплі потрібно тільки свіжо вичавленим, натщесерце. Вранці потрібно випити склянку соку, приступати до сніданку можна буде через 30 хвилин після прийому цих ліків. Лікування складається з 3-х 10-ти денних циклів з такими ж перервами між ними.

7. Лікувальний збір



У народній медицині особлива увага приділяється трав'яним зборів. Уміло підібрані компоненти підкреслюють лікувальні властивості один одного, тим самим посилюючи терапевтичний ефект. Для лікування гастриту рекомендований такий збір.

Для приготування потрібно взяти по столовій ложці календулу, квіти ромашки, кропиву, звіробій, подорожник і деревій і додати чайну ложку кореня валеріани.

Збір трав заливаємо літром окропу і кип'ятимо ще пару хвилин. Після того, як відвар охолоне, його процідити, приймати по 0,5 склянки за 30 хвилин до їжі, тричі на день.

Незважаючи на те, що використання рецептів народної медицини вельми успішно використовується при лікуванні гастриту, не варто займатися самолікуванням. Причини виникнення хвороби можуть бути різні, і тільки лікар зможе правильно їх визначити і призначити курс лікування. Перед початком застосування будь-якого засобу в обов'язковому порядку необхідна консультація гастроентеролога.

Статті по гастроентерології: