Дисбактеріоз кишечника - Лікування народними методами


Топінамбур

Ця рослина корисно і хворим і здоровим. Рослина не всмоктує із грунту нітрати та іншу хімію. Воно вміє убезпечити і захистити себе від шкідливих речовин і допомагає людині позбутися від них. Від бродіння і гнильних процесів в кишечнику, від інтоксикації після лікування антибіотиками, від недокрів'я та інших проявів дисбактеріозу чудово допоможуть бул ьби і листя топінамбура. Промиті й очищені бульби потрібно додавати в салати або парові морквяні котлети. Можна просто натерти топінамбур на тертці і змішати з медом (по 1 ст.л.). Можна заварювати листя у вигляді чаю. Топінамбур виведе шлаки з організму і нейтралізує наслідки лікування антибіотиками.

Дисбактеріоз - це одне з тих захворювань, при лікуванні якого засоби народної медицини набагато ефективніше, ніж синтетичні лікарські препарати. Принаймні, обійтися без трав і «бабусиних рецептів» для відновлення мікрофлори та нормальної роботи кишечника практично неможливо. Лікування проводиться поетапно.

Перший тиждень пити відвари з рослин, що очищають кишечник від шкідливої мікрофлори: відвар з полину, відвар з вербової кори, відвар з трави і насіння подорожника, чай з розтертих ягід обліпихи і настоянку із зелених волоських горіхів. Цілющі напої можна рівномірно чергувати, але краще готувати їх з декількох компонентів. Настоянку з волоських горіхів додавати у всі відвари по 10 крапель на прийом. Половину склянки чаю з обліпиховою ягід потрібно випивати за 30 хвилин до їжі, ще через 15 хвилин потрібно прийняти відвар із трав (1/3 склянки). Є потрібно кожні чотири години, дотримуючись найсуворішу дієту. На час лікування повністю виключити всі солодощі і цукор (можна замість цукру додавати в обліпиховий чай чайну ложку меду), не можна їсти здобу, гострі, солоні, смажені продукти. Бажано всі страви готувати на пару і є у вигляді пюре або протертих супів. Трав'яні відвари заварюються в термосі з розрахунку 1 ст.л. сухих трав на склянку окропу. Якщо використовується суміш трав, то на кожен додатковий компонент додається по 100 г окропу.

На другому тижні потрібно замінити відвари з трав, які нейтралізують шкідливу мікрофлору. Найкраще для цього підійде трава перстачу. Вона ефективно бореться з токсинами і одночасно загоює стінки кишечника (містить йод, протипоказано при вагітності і цукровому діабеті!). Приготувати ліки не складно - 1 ст.л. перстачу кип'ятити в склянці води 10 хвилин, настояти під кришкою ніч і пити по тій же схемі, що і відвари з трав в перший тиждень лікування. Через 10 хвилин після прийому відвару перстачу потрібно випити 2 ст.л. настою насіння льону (1 ч.л. льону на стакан холодної води, настоювати 6 годин). Продовжувати дотримуватися парову дієту. У середині тижня потрібно одноразово прийняти активоване вугілля (таблетки стовкти і розвести порошок водою). На сьомий день перед сном випити половину чайної ложки березової золи і запити водою.

Починаючи з третього тижня можна приступати до відновлення здорової мікрофлори кишечника. Головні помічники в цьому - бактерії, що містяться в кислому молоці. Молоко для закваски потрібно брати натуральне, бажано від домашніх корів, а ще краще - козяче. Щодня потрібно випивати не менше однієї склянки кислого молока і половини склянки сироватки. Для приготування кислого молоко довести до кипіння, зняти з вогню і додати в нього сметану або кефір. Можна кинути в гаряче молоко кілька житніх сухарів, злегка підсмажених в духовці. Для сироватки - нагріти кисле на вогні і як тільки вона почне згортатися в сир, зняти, дочекатися поки охолоне і процідити через марлю. У склянку з кисляком треба додати часточку часнику, натерту на тертці.

Готові біфідо-і лакто-кефіри теж підійдуть для лікування, тільки в умовах великого міста важко знайти такі продукти в першу добу після виготовлення. Кефіри двох або триденної давності придатні для підтримки нормальної роботи кишечника, але не для лікування. Можна спробувати знайти кисломолочні продукти для лікувальних цілей на дитячих молочних кухнях, які є практично у всіх містах.

Пити кисле молоко, кефір і сироватку потрібно не менше місяця. До кінця лікування потрібно поступово переходити на звичайний режим харчування, поступово, не частіше, ніж один раз в три дні, додаючи «заборонені» раніше продукти. В останню чергу в харчування «повертаються» смажені і копчені м'ясні страви та солодощі у вигляді тістечок з кремом і пиріжків. Від будь-якого продукту, який викличе погіршення роботи кишечника, доведеться відмовитися назавжди або, принаймні, до тих пір, поки від дисбактеріозу не залишиться й сліду.

Протягом усього лікування від дисбактеріозу потрібно приймати кріп або кроповим воду (готується з 1 ч.л. насіння на склянку гарячої води), для того щоб вільно відходили гази. Корисні відвари з сухофруктів (яблука, малина, вишня). Завжди корисний відвар шипшини. Можна готувати напій із шипшини, горобини і глоду. Замість цукру треба додавати мед, але не в окріп, а тоді, коли напій охолоне до 50 градусів, оскільки при більш високій температурі мед - це вже не ліки, а просто кулінарний ароматизатор. Крім меду з бджолиного аптеки при дисбактеріозі корисний прополіс. Крихту прополісу можна розжувати перед сном, не запиваючи водою або просто покласти під язик. Запивати не треба, просто глитати слину. Це допоможе приборкати бродіння в животі і позбавить від нічних болів.

Від проносу при дисбактеріозі позбавлять відвари кори крушини або дуба, настій з листя і плодів черемхи, або відвар гранатових кірок. Від запорів - настій насіння кмину, олія обліпихи, чорнослив, урюк або курага. Трав'яні настої готуються в термосі (1ст.л. на 1 склянку окропу). Обліпихова олія потрібно пити натщесерце по 1 ч.л. вранці. Гранатові кірки і внутрішні перегородки від 1 середнього граната заливають двома склянками окропу і варять 5 хвилин. Після охолодження пити по 0,5 склянки вранці і ввечері. Чорносливу та кураги потрібно з'їдати по 2-3 шт. перед сном.

Способи лікування, перераховані в статті, носять ознайомчий характер і можуть, в окремих випадках, мати протипоказання. Перед застосуванням необхідно в обов'язковому порядку проконсультуватися з лікарем.


Статті по гастроентерології: