Рефлюкс або езофагіт - Лікування народними методами


1. Кульбаба

Сироп з кульбаб, який шахраї іноді видають за мед, лікує від анемії і ревматизму, зміцнює імунітет і позбавляє від печії. Для приготування ліків треба в скляний посуд пошарово укладати свіжозібрані квітки і пересипати їх цукром. Коли ємність наповниться, квітки потрібно гарненько утрамбувати дерев'яною качалкою, щоб з'явився сік. Його потрібно злити, нагріти і трохи поварити без кипіння. Після остигання цей зол отисто-бурштиновий сироп і буде тим ліками, які допоможуть від печії, втихомирить відрижку і заспокоїть нудоту.

2. Подорожник


Подорожником лікують не тільки коліна в саднах, але і хвороби шлунка. Сік подорожника давно відомий в якості надійного засобу від колітів, запалень органів травлення, виразкових хвороб. Його лікувальні властивості використовує як народна, так і традиційна медицина. Цілюща сила подорожника в боротьбі з хворобами шлунка давно визнана лікарями всіх країн і народів. Ця маленька травичка може зрівнятися хіба що з корою дуба в кількості дубильних речовин, що містяться в її складі, і відвар подорожника не гірше відвару дубової кори здатний впоратися з диспепсією.

Ті, кого турбує рефлюкс або езофагіт, можуть лікуватися за допомогою свіжих листків подорожника, їх потрібно жувати при відрижці або печії. Можна приймати три краплі соку на маленькому шматочку цукру або додавати його в цілющі відвари з трав'яних зборів. Можна пити настій (1 ст. Л. На 200 мл) з сушених листя подорожника. Такий настій не можна готувати з крутого окропу або кип'ятити. Вода повинна бути не гаряче 80 градусів, оскільки при кип'ятінні подорожник втрачає багато цілющі якості.

3. Корінь солодки




Печія та відрижка супроводжують практично всі захворювання шлунку та інших органів травної системи. Часто це призводить до запалення стравоходу. Позбутися від неприємних симптомів і самого захворювання допоможе корінь солодки. У хімічному складі кореня присутні ефірні масла, флавоніди, гіркоти, гліциризин, глабровая і аскорбінова кислоти, цукор і вітаміни. За допомогою кореня солодки гояться рани, він приносить полегшення при кашлі, допомагаючи виводити мокроту, і володіє сечогінною дією. Ще одна цінна властивість солодки - це здатність виводити токсини, його відвар п'ють навіть при отруєнні отруйними грибами.

При рефлюксі та езофагіті відвар з кореня солодки (1 ст.л. на 200 мл) потрібно пити між прийомами їжі по 1 ст. л. і вранці натщесерце.

4. Грицики



Перші згадки про цілющі властивості пастушої сумки відносяться до часів, коли в стародавній Греції існував храм Асклепіуса, а це ні багато, ні мало - четверте століття до нашої ери. З тих пір народна медицина як і раніше використовує цю рослину для лікування величезної кількості хвороб. А лікарі, біохіміки та фармакологи вивчили склад і властивості пастушої сумки з усіх боків і офіційно визнали корисність та цінність цієї рослини при лікуванні легеневих, виразкових, гінекологічних хвороб. Його призначають при гастритах, колітах, при сечокам'яній і сечокам'яній хворобі, при захворюваннях кишечника і геморої, застуді і ревматизмі. З переліку захворювань, при яких застосовуються препарати грициків, можна скласти цілий том медичної енциклопедії.

Хворі, які страждають від рефлюксу або езофагіту, можуть пити сік рослини з медом (1:1) по 1 ч.л. після їди або відвар з сухої трави (2 ст.л. на 200 мл).

5. Іван-чай



Іван-чай (кипрей) допомагає зняти больові відчуття, роздратування, заспокоює і загоює запалені стінки стравоходу і шлунку, має обволікаючі властивості. Народні легенди пов'язують здатність зніту знімати відчуття печіння і заспокоювати печію з тим, що кипрей «лікує» обпалену землю. Перше рослина, яка з'являється на місці лісових пожеж - це Іван-чай. І коли незабаром ця трава лікує опіки землі, то й зі печінням в стравоході повинна впоратися. І легенди знайшли своє підтвердження у медиків. Хімічний склад рослини добре вивчений, в ньому знайдено багато унікальних компонентів, здатних допомогти людині в боротьбі з хворобами. Зніту лікують простатит, мігрень, стоматит, ларингіт і майже всі захворювання шлунку, печінки і кишечника.

Обволікаючі, ранозагоювальні та знеболюючі властивості зніту допоможуть при лікуванні рефлюксу або езофагіту. Пити його треба до повного одужання (по 1 ст.л. до їжі). Для відвару - 2 ст.л./200 мл в термосі.

6. Корінь аїру



Аїр знайомий багатьом, насамперед як пряність, однак народна медицина рекомендує його для лікування найрізноманітніших захворювань: алкоголізму, подагри, остеохондрозу, бронхіту, гінгівіту і майже всіх хвороб травної системи. Аїр знімає спазми, знеболює, поліпшує апетит, відновлює роботу органів травлення, має жовчогінну та протиблювотну дію. У хімічному складі кореня лепехи присутні ефірні масла, камфора, вітамін C і гіркоти.

Для нормалізації роботи травної системи, для позбавлення від відрижки і печії і для поліпшення апетиту потрібно пити відвар (1 ст.л. / 200 мл) кореня лепехи до їжі по 2 ст. л.

7. Спориш (горець пташиний)



Позбутися від печії і нормалізувати лужний баланс шлунка допоможе спориш. Його цілющі властивості давно вивчені і широко застосовуються для лікування запалень, набряків, кровотеч, виразкової хвороби і багатьох інших. Найбільший лікувальний ефект дають відвари з свіжої трави, але і сухий екстракт можна використовувати в складі цілющих зборів і чаїв. Пити відвар горця пташиного (по 1 ст. Л. До їжі) можна довгостроково. Для приготування потрібно 100 г свіжої трави або 3 ст.л. сушеної залити склянкою окропу і через 20 хвилин процідити.

Цілющі відвари (до їжі по чверті склянки).

Меліса, валеріана, корінь лопуха, корінь аїру, ромашка - 2 ст.л. суміші / 200 мл окропу в термосі.

Солодка, подорожник, березовий лист, меліса, корінь кульбаби. По 1 ст.л. на 0,5 л, заварювати в термосі.

Грицики, горець пташиний, кипрей, м'ята перцева, листя черемхи - по 1 ст.л. на 0,5 л окропу в термосі.

Народні способи лікування, наведені в цій статті, мають протипоказання. Перед застосуванням потрібно порадитися з лікарем.

Статті по гастроентерології: