Синдром роздратованого кишечника - Лікування народними методами


1. Барбарис

Є дуже цінним харчовим рослиною. У їжу вживаються тільки дозрілі плоди. Сушені стовчені або мелені плоди барбарису іноді помилково ідентифікують як торбах, їх використовують як приправу для супів і м'ясних страв.

Корінь і кору кореня звичайного барбарису в якості відвару слід приймати внутрішньо при синдромі подразненого кишечника. Для приготування відвару знадобиться всього 2 чайні ложечки «сировини». Корінь барбарису слід залити двома склянками відстояної води і прокип'ятити близько 5-ти хвилин. Після чого відвар слід настояти 2 години. Вживати треба по півсклянки заздалегідь підігрітого настою до їди 3-4 рази на добу.

2. Льнянка


Льнянка в сучасній медицині Росії не використовується в принципі, тому як досі не досліджена до кінця. У Німеччині призначається настій льнянки при звичайній жовтяниці, запаленнях сечового міхура, запорах, геморої і млявості кишечника. У невеликій кількості льнянку можна пити при головному болю з блювотою і нічному нетриманні. Здавна льнянка знайшла застосування в народній медицині багатьох країн. Вона надзвичайно корисна при запорах, золотусі, водянці, як сечогінний і проносний, противоглистное і потогінний, а також як жовчогінний засіб. Відвар і настій з льнянки помітно покращує роботу кишечника зокрема, і шлунка, загалом. Трава здатна видалити гази при метеоризмі, припиняє різні запальні процеси.

Травичку звичайної льнянки в якості настою вже досить давно почали вживати при проблемах з кишечником. Щоб приготувати настій потрібно одна ст. ложка цієї трави. Ложку трави необхідно просто висипати в склянку окропу і настоювати дві години. Вживати ліки потрібно по дві ложки чотири рази на добу і по чверті склянки перед сном.

3. Ромашка




Ромашка є одним з найбільш часто вживаються рослин у сучасній та народній медицині країн Європи. У вигляді сировини виступають кошики ромашки. Широко поширені відвари і настої з квіткових кошиків, а також ефірна олія ромашки. Настій ромашки (точніше з її квіткових кошиків) може надати кровоспинний, протизапальний, антисептичний, болезаспокійливий, слабке в'яжучий, седативну, потогінну, протисудомну і жовчогінну дію. Ефірні олії ромашки мають потогінну і дезинфікуючому дією, знижують утворення газів, помітно снімаеют біль, запальні процеси, запобігають порушення функцій шлунково-кишкового тракту, діють в якості збудника на ЦНС, частішають дихання, змушують серце битися частіше, розширюють судини в мозку. Якщо вжити масло у великих дозах, то можна відчути загальну слабкість і головний біль.

Для приготування настою з суцвіть звичайної ромашки нам знадобляться всього дві ложки «сировини». Ромашка заливається окропом (приблизно 0.5 л), після чого настоюється при кімнатній температурі. Приймати отриманий настій слід по 2 ложки тричі на добу протягом двох-трьох місяців. Настій перед прийомом необхідно підігріти.

4. Кріп



Приготувати відвар з кропу досить просто, тим більше це буде відмінний засіб при захворюваннях кишечника. Для настою потрібно столова ложка заздалегідь подрібненої трави кропу або його плодів. Кріп заливається 0.5 л окропу і настоюється близько двох годин. Пити потрібно по півсклянки тричі на день, до їди.

5. Кмин



Кмин набув популярності в народній медицині країн Європи та Південної Америки. Плоди кмину давно почали використовувати у всіляких лікарських зборах, особливо в чаях. Кмин володіє апетитним, вітрогінну, проносним, терпким і заспокійливі властивості. Кмин прописується годуючим матерям в цілях збільшення лактації. Настій з кмину використовують при розладах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях жовчного міхура, запаленні легенів і бронхіті, при головному болю і спазмах органів травлення. Кмин також широко поширений у ветеринарії.

Досить давно відомі лікувальні властивості кмину. Але його не завжди використовують для приготування цілющого настою - плоди кмину слід спочатку подрібнити, а після довести до порошкового стану. Отриманий порошок слід приймати тричі на день приблизно за годину до їжі, при цьому запиваючи ліки кип'яченою водою.

Щоб приготувати настій також буде потрібно подрібнити плоди кмину. Дві чайні ложечки подрібнених плодів слід залити 250 мл окропу і приймати по чверті склянки тричі на добу приблизно за одну годину до прийому їжі. Якщо захворювання у дітей, то кількість прийомів можна збільшити до 5-6 разів на добу (розбавляючи настій медом).

6. Липа і Тополя



Вугілля з гілок липи або чорної тополі перетирається в порошок і приймається всередину по половині чайної ложки тричі на добу до їди (обов'язково запивати кип'яченою водою!). Засіб допомагає при СРК, спазмах в тракті і метеоризмі, особливо нервового походження.

7. Лікувальні збори



Збір 1

Нам знадобиться гіркий полин (10 г), деревій (20 г), пагони польового хвоща (20 г). Для приготування настою суміш інгредієнтів настоюють кілька годин у склянці з окропом. Засіб потрібно приймати по півсклянки тричі на добу до їди.

Збір 2

Збираємо наступні трави: суцвіття пижма, золототисячника та кмину - все в рівних кількостях. Щоб приготувати настій, заливаємо ст. ложку суміші цілим склянкою окропу і наполягаємо протягом двох годин. Вживати ліки слід по 2/3 склянки (заздалегідь підігріти!) Тричі на добу до їди. Особливо корисно, якщо є схильність до проносу і метеоризму.

Збір 3

Для приготування настою нам знадобляться наступні інгредієнти: столова ложка посівного вівса (крупа), дві ложки кмину, три ложки деревію, чайна ложечка плодів кропу. Всі складові ретельно змішуються, заливаються двома склянками окропу, після чого суміш настоюється близько 2-х годин. Настій слід приймати по 3 ст. ложки з періодичністю в 2:00 під час загострення.

Перед тим, як починати лікування народними методами, необхідно в обов'язковому порядку проконсультуватися у гастроентеролога. Тільки лікар зможе правильно поставити діагноз і призначити курс лікування.

Статті по гастроентерології: