Дієта при нефриті


Під нефритом розуміється захворювання нирок, виражене в їх гострому запаленні. Нефрит значно частіше з'являється на тлі різних інфекційних хвороб у вигляді ускладнення. Він розвивається досить гостро, тому лікувати

захворювання необхідно лише в лікарняних умовах, причому лікування проходить в поєднанні з дуже строгою дієтою. У випадках, коли гостра стадія відступає або захворювання переходить у хронічну форму, хворому прописують більш розширені дієти, які повинні бути не тільки повноцінними, але й постачати цілий організм по калорійності і поживним речовинам, виходячи з фізіологічних потреб кожного хворого.

У більшості випадків, при лікуванні нефриту будинку призначається так званий стіл № 7 з створеної номерний системи дієт. Якщо хвороба супроводжується стадіями загострення, то хворому періодично будуть прописуватися розвантажувальні дні, під час яких раціон повинен включати в себе лише фруктові, ягідні, овочеві страви і компоти.

Взагалі сама дієта № 7 спрямована на профілактику нефриту і його гострих і хронічних форм прояву, підтримує організм у боротьбі із запальним процесом. Загальна дія такого режиму харчування проявляється у відновленні нормальної функціональності нирок, за рахунок їх щажения. Що стосується таких ускладнень, як набряки, алергізація, підвищений артеріальний тиск, порушення водно-сольового обміну і виведення з організму продуктів обміну різних речовин, то під впливом дієти всі вони знижуються, що сприяє загальному поліпшенню самопочуття.

Загальні правила дієти при нефриті


Дієта при нефриті - це перш за все обмеження прийому їжі з підвищеним вмістом жирів і білків. Рівень вуглеводів же не повинен бути нижче норми. В основному, раціон хворого повинен складатися зі страв та продуктів, які не подразнюють нирки і печінку, а також серцево-судинну та нервову систему. Потрібно виключити з раціону продукти з підвищеним вмістом холестерину. Кількість споживаної рідини в день також повинен бути знижений. Хворий повинен віддавати свою перевагу тим продуктам, які багаті вітамінами, мінеральними і ліпотропні речовинами, клітковиною. Всі страви повинні підготуватися без додавання кухонної солі.

Денна калорійність раціону відповідно до дієтою № 7 утворює 2700-2900 ккал. Поряд з цим її склад виглядає наступним чином: 80 г білків переважно тваринного походження, 90 г жирів (1/4 з яких рослинні) і 400-450 г вуглеводів.

Докладний склад дієти




Якщо загальні правила дієти при нефриті більш-менш зрозумілі, то можна докладніше змалювати її меню з точки зору дозволених і заборонених страв і продуктів.

Перш за все, відповідальну складову денного раціону повинні складати супи. Це можуть бути і молочні, овочеві, фруктові супи, круп'яні, приготовані на овочевому відварі і заправлені сметаною або цибулевої піджаркою; свекольники, борщі, домашні щі.

Страви з м'яса та риби. Це можливо відварна яловичина, телятина, кролятина, нежирна баранина і свинина, птиця, різні види риб. Після попередньої варіння, страви можна запекти або обсмажити.

При приготуванні макаронних виробів і круп в них рекомендується додавати трохи чорносливу, родзинок, кураги а також варення. Загалом, це на любителя. Але варто пам'ятати, що сухофрукти є хорошим джерелом вуглеводів і солей калію. Заправити страву з макаронів можна і сметанним, молочним, цибульним або овочевим соусом, натуральним вершковим маслом і сметаною. Взагалі, дієта при нефриті дозволяє споживання молочних продуктів, зокрема кефір, кисляк, цільне або згущене молоко, вершки, сир. Вершкове, соєва, оливкова і соняшникова олія мають бути основними постачальниками жирів.

Раціон можна урізноманітнити і різними закусками. Приміром, кабачкова або баклажанна ікра. Але не слід забувати про важливість низького вмісту солі в таких стравах. Для смаку в ікру додають підсмажену цибулю, який до цього потрібно попередньо відварити. Дозволяються і яєчні страви, але в обмеженій кількості (не більше 1 яйця в день). До дозволених борошняним виробам відноситься сірий і білий пшеничний хліб, печива.

Серйозним джерелом вітамінів і рослинної клітковини є зелень і овочі, а також різні їх страви. Ягоди і фрукти можна вживати як в сирому вигляді, так і в вареному, запеченому, у вигляді желе, компотів, варення. Не слід забувати про мед і цукор: класти їх у чай можна, але помірно, 2 чайні ложки вистачить. Також вітаміни повинні надходити в організм у вигляді ягідних і фруктових соків, відвару плодів шипшини.

Заборонені дієтою продукти і страви



Як видно, дієтичний стіл № 7 досить різноманітний, але існує ряд продуктів і страв, які при нефриті слід виключити з раціону. Перш за все це міцні м'ясні, грибні, рибні бульйони і супи; жирне м'ясо і страви, приготовані з нього (якщо заздалегідь не пройшли попереднього відварювання); грибні, м'ясні і рибні соуси; копчена, солона, жирна або консервована риба; м'ясні консерви; ковбасні вироби; сири; маринади; квашені і солоні овочі; бобові, шпинат, щавель; міцний чай і каву; шоколад.

Розвантажувальні дні



Вище вже говорилося, що при загострився нефриті хворому час від часу призначаються розвантажувальні дні. Раціон у такі дні можна будувати по-різному. Це можливо і компотна, фруктова, ягідна або овочева дієта.

При компотна дієта стіл хворого повинен складатися з 0,4 кг сухого компоту або 1,5 кг свіжих ягід і фруктів, які розбавляють літром води з додаванням 150 г цукру. Готовий компот протягом дня впивається по склянці через кожні 3 години.

При ягідної або фруктовій дієті хворий повинен вживати по 300 г 5 щодня свіжих, зрілих плодів: яблука, полуниця, виноград, кавун.

Овочевий розвантажувальний день передбачає прийом в їжу лише овочів, в розрахунку по 300 г овочевого салату через кожні 3 години (5 щодня). Салат можна заправити соняшниковою, оливковою олією або сметаною, а також можна додати йому смаку при додаванні 1 яблука.

Ось і розглянуті загальні правила і меню дієти при нефриті. Наостанок хочеться нагадати пару найсерйозніших правил:

  • при приготуванні їжі по можливості не застосовувати сіль або, в крайньому випадку, не допускати перевищення норми

  • кількість споживаної рідини не повинен перевищувати 1 літра

  • уникати споживання в їжу смажених, копчених і інших сокогонних страв

  • повністю забути про спиртних напоях.

І, звичайно ж, суворо робити всі поради і приписи доктора.