Дієта при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки


Точна причина походження виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки досі не пізнана. Вона може як переходити у спадок, так і розвинутися на тлі нередкого зловживання спиртними напоями, курінням, при довгому застосуванні

ряду медикаментів. Також виразка можливо спровокована постійними стресовими ситуаціями і неправильним харчуванням. Виявляється хвороба у вигляді порушень цілісності слизової оболонки, яка вистилає шлунок і 12-палої кишки. Далі починаються запальні та ерозійні процеси, які й призводять до виразковим утворенням.

Відповідальною складовою лікування хвороби є особливий раціон харчування, який складається строго з делікатної їжі. Щадною називається та їжа, яка сприяє загоєнню виразки, але ні за що не дратує її. Всі страви перед споживанням по можливості повинні бути подрібнені і бути теплими (36-40 градусів).

Дієта № 1


Успішне лікування виразки шлунка і 12-палої кишки - це не просто слідування особливому режиму харчування, тобто особливої лікувальній дієті. У відомій номерний системі дієт для хворих на виразку в період після загострення хвороби прописаний стіл № 1. У цьому випадку дієта спрямована на помірне щадіння травної системи і кишкового тракту, яке досягається завдяки повноцінному харчуванню. За рахунок раціонально складеного столу досягається пониження хімічного, термічного та механічного дії на слизову, що сприяє пригніченню запальних процесів і швидкому загоєнню виразок з одночасною нормалізацією функцій кишечника та шлунка.

За енергоцінності (2800-3000 ккал) і складом (Б - 90-100 г, Ж - 100 г, У - 400 г) дієта є фізіологічно повноцінною, і це великий плюс. Режим хворого складається з 5-6 прийомів їжі в день, причому на ніч потрібно випити стакан молока або вершків. Рідини протягом дня дозволяється випивати в межах 1,5 л. Сильних обмежень по прийому кухонної солі всередині страв немає (денна норма 10-12 г).

Як і кожна дієта, стіл № 1 розмежовує всі продукти і страви на дозволені і забороняються до споживання. По групах можна виділити наступні рекомендовані продукти:

  • супи: молочні, вермішельние з додаванням тертих овочів, на основі заздалегідь відвареного м'яса або курки, овочеві, ягідні супи пюре, з крупами (рис, геркулес). Суп можна заправити вершками, вершковим маслом або молочно-яєчною сумішшю;
  • крупи: рис, вівсянка, гречка, манка. Каші можна варити як на воді, так і на молоці. Можна поекспериментувати і урізноманітнити денний раціон пудингами, котлетами і паровими суфле з молочних круп;
  • макаронні вироби, відварені;
  • закуски: докторська, дієтична і молочна ковбаса, паштет з печінки, негострі сири, шинка з мінімальним вмістом солі і без жиру, салати з вареного м'яса, риби і овочів; заливна риба;
  • м'ясо та птиця: дозволяються нежирні, відварні або парові м'ясні страви у вигляді котлет, пюре, зраз, биток. Також можна запекти нежирну індичку, курку, яловичину, телятину, кролятину в духовці, відварити печінку або мову;
  • молочні продукти: насамперед, це вершки і молоко, некисла кисляк або кефір, свіжий сир і сметана. Різні молочні страви, а також пудинги, суфле, сирники;
  • яйця некруто (не більше 2 штук) або яєчний омлет;
  • борошняні вироби: підсушений або вчорашній хліб з борошна вищого гатунку, сухе печиво, зрідка нездобні булочки, ватрушки, пиріжки печені з відвареним м'ясом, джемом або яблуками;
  • обов'язково овочі, протерті й зварені на пару або приготовлені у вигляді суфле, пюре, пудингів (буряк, картопля, морква). Можна не пропускати через тертку ранні кабачки і гарбуз. В обмеженій кількості можна вживати зелений горошок і стиглі помідори, але ні за що не кислі;
  • ягоди і фрукти можна вживати в печеному або вареному вигляді, у вигляді киселів, мусів, пюре, желе;
  • пити можна компоти, неміцний чай з молоком або вершками, не сильний кави на молоці, ягідні і фруктові соки, лікувальні відвари, зокрема - з шипшини.

Кількість забороняються продуктів при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки хоч і не величезне, але в той же час особливо важливо дотримувати всі обмеження. Отже, дієта забороняє вживати:

  • супи, приготовлені на основі міцних грибних, м'ясних, овочевих відварах;
  • жирне м'ясо і риба;
  • яйця круто або смажені;
  • жири тваринного походження;
  • торти і тістечка;
  • розсипчасті каші;
  • кислі ягоди і фрукти;
  • гострі соус і прянощі;
  • різні копченості, консерви, гострі закуски;
  • цибулю, солоні та квашені овочі;
  • здоба, житній хліб і теплі хлібні вироби;
  • шоколад;
  • спиртне, а також кожні дуже сильно гарячі і холодні напої.

Дієта № 1А




При різкому загостренні захворювання в перші 6-8 днів лікування минула дієта трохи коригується з урахуванням ускладнень. Перш за все, знижується енергетична цінність раціону (1900-2000 ккал), за рахунок пониження всіх хімічних складових (вуглеводи 200 г, жири 80-90 г і білки 80 г), а також кухонної солі (8 г). Загальні правила харчування аналогічні, хіба що з дієти доводиться повністю виключати хлібні вироби, прянощі, овочі, закуски і соуси в будь-якому вигляді.

Дієта № 1Б



Якщо виразка шлунка і 12-палої кишки протікає без загострень, то заборона на обмеження продуктів і страв трохи пом'якшуються. До забороняється продуктам будуть відноситься кисломолочні напої, сири, сирі ягоди і фрукти, кондитерські вироби, кава, газовані напої. Що стосується решти складових денного раціону, то дієта № 1Б дозволяє вживати в маленьких кількостях ті продукти, які заборонялися дієтою № 1. Якщо порівнювати з першою, енергоцінність розглянутого столу знижується не значно - порядку на 400 ккал, за рахунок зменшення вуглеводів.

І на закінчення ...

Підводячи результат, можна вказати ще на пару правил раціонального харчування, якого слід дотримуватися під час виразкових хвороб шлунка і 12-палої кишки. Отже, ні за що не дозволяється голодувати, навіть якщо хвороба знаходиться на стадії загострення. Зараз слід просто дотримуватися дієти № 1А. Їжа приймається в маленьких кількостях (загальною масою приблизно 2,5 кг) через кожні 2-3 години. Але важливо пам'ятати, що щадить дієта при виразці шлунку і 12-палої кишки не повинна бути тривалою, в іншому випадку порушитися вірна робота шлункових залоз, а це призведе до нових проблем.