Дієти при запорах


Сучасний ритм життя, особливо в мегаполісах, часто сприяє неправильного харчування. Малорухливий спосіб життя, перекушування на ходу, сублімовані продукти швидкого виготовлення, постійні нервові стреси - все це

робить аж ніяк не позитивний вплив на діяльність шлунково-кишкового тракту. На жаль, таке явище, як запори, стало далеко не рідкісним в житті сучасної людини. Інакше, крім перерахованих вище причин запори можуть бути викликані і рядом неправильно підібраних дієт для схуднення (особливо це відноситься до дієт з низьким вмістом клітковини. Якщо запори стають досить нерідкими, то треба бити тривогу, оскільки в хронічній формі вони призводять до порушення обмінних процесів в організмі, а так неподалік і до ожиріння.

Правила вірного харчування при запорах при дієті № 3


Щоб уникнути запорів або позбавитися від них, потрібно вживати в їжу продукти, що містять клітковину. Це свого роду «природне проносне». Це можуть бути:

  • сирі, варені та печені овочі, фрукти і ягоди;
  • розсипчасті каші (особливо корисні гречана і перлова);
  • морська капуста;
  • хліб (потрібно грубого помелу або житній),
  • висівки.

Продукти, що містять сполучні тканини (хрящі, жилаве м'ясо, шкіра птиці та риби) сприяють збудженню рухової активності шлунково-кишкового тракту, що теж важливо для запобігання походження закрепів. Продукти, багаті органічними кислотами, стимулюють секреції і перистальтичних активність кишечнику. До них відносяться:

  • кефір;
  • кисломолочна сироватка;
  • кисляк;
  • кумис;
  • пахта;
  • кислий лимонад;
  • квас;
  • фруктові соки.

Цукровмісні речовини заманюють в кишечник рідина, що призводить до розрідження стільця і розвивають кисле бродіння, що так само покращує перистальтику кишечника. Тому в раціон слід включити молочний, буряковий та тростинний цукор, варення, різні солодкі страви та десерти, фрукти, соки з проносним дією (картопляний, морквяний, буряковий і абрикосовий), пюре з відвареної буряків, моркви, кураги і чорносливу.

Так само заманюють рідина в шлунково - кишковий тракт, і отже, розріджують стілець, солоні продукти (солонина, оселедець, і т. д.).

Раціон потрібно розбавляти і продуктами, багатими рослинними жирами (але лише не кулінарними і тваринами), які надають сприятливу дію на роботу кишечника:

  • різні масла, як рослинного, так і тваринного походження;
  • маслосодержащие рибні консерви (шпроти, сардина, скумбрія і т. д.);
  • жирні молочні продукти (сметана, вершки, жирний сир);
  • сало;
  • майонез, різні жирні соуси і підливи.

М'ясо і риба повинні бути нежирних сортів і їх бажано вживати у відвареному або запеченому вигляді, яйця - не більше однієї штуки в день, потрібно в складі якого-небудь блюда.

Корисні й холодні страви (окрошка, борщ, холодець, холодець, морозиво), звичайно продукти, сприяючі утворенню вуглекислоти (газовані і мінеральні води).

Страждаючий запорами повинен виключити зі свого раціону ряд страв, продуктів і напоїв: перш за все це міцні чаї, киселі, какао, слизовий суп, манна і рисова каші, макарони, копчені вироби, цибуля, часник, редис, ріпу, редьку, гриби, алкогольні напої.

Всі перераховані вище рекомендовані і забороняються продукти і страви відноситься до так званої дієті № 3, яка прописується при запорах. В цілому ця дієта відповідає повноцінному раціону здорової людини, але в ній повинно бути підвищений вміст вітамінів. За ваговим складом денний раціон повинен включати: білки - 80-100 грам, жири, як тварини, так і рослинного походження - 80-100 г, вуглеводи -400-450 грам. Сіль повинна надходити в організм у межах 25 грам в день. Загальна калорійність столу - близько 2700-3000 ккал.

Їжу потрібно приймати як мінімум кілька щоденно, починаючи з закусок, і лише пізніше можна переходити до більш тяжких страв, поряд з цим у гарячих страв температура повинна бути не більше 60 ° С, а у холодних - не нижче 10 ° С.

Дієту потрібно поєднувати з помірними фізичними навантаженнями.

Поради при запорах




Існує велика кількість рецептів народних засобів, які допомагають упоратися з запорами. Перерахуємо деякі з них:

  • Дві столові ложки пшеничних висівок заливаються склянкою молока, попередньо доведеного до кипіння, і наполягають протягом сорока хвилин. Приймати двічі на день протягом місяця.

  • Одна чайна ложка лляного насіння заливається однією склянкою окропу і настоюється близько п'яти годин. Настій (разом з насінням) випити перед сном.

  • Корисно приймати в день по чотири склянки огіркового розсолу без приправ і спецій (огірки повинні просаливаемой не менше місяця).

  • Столова ложка ягід агрусу заливається склянкою окропу, потім кип'ятити протягом десяти хвилин, охолоджується і проціджується. Цукор додається за смаком. Приймати по чверті склянки чотири рази на день.

  • З помідора вирізується середина, і всередину нього заливається рослинне масло, підсолювати. Рекомендується з'їдати на ніч.

  • З'їдати в день півкіло бананів, умочуючи їх в підсмажені кунжутовое зерна.

  • Одну столову ложку квіток ромашки залити склянкою окропу і настоювати протягом півгодини. Пити перед прийомом їжі по півсклянки.

Якщо говорити про ще одну дієті при запорах, створеної експертами, то її можна розписати у вигляді комплексу з 10 розвантажувальних днів, раціон яких складається з продуктів з проносним і в'яжучим ефектом:

1 день. Овочевий салат (яблука, буряк, морква, капуста, зелень), заправлений олією.

2 день. Каша «Геркулес», 2 яблука.

3 день. 0,5 кг нежирного сиру, 15 штук чорносливу, 2 яблука.

4 день. Яблука, запечені в духовці.

5 день. Відварна гречка на рослинній олії, заправлена дрібно нарізаною цибулиною і зеленню.

6 день. Квасоля або зелений горошок з нарізаною зеленню.

7 день. Голубці з начинкою з гречаної каші та моркви.

8 день. Вермішель з нежирним сиром і зеленню.

9 день. Пісний борщ з квасолею.

10 день. Відварна пшенична каша. Свіжоприготований ягідний або фруктовий компот.

Перераховані дієти, ключові принципи і поради по вірному харчування при запорах повинні використовуватися не тільки в лікувальних, але і профілактичних цілях.