Лікувальна дієта при атеросклерозі судин серця


Атеросклероз судин головного мозку є одним з найпоширеніших хвороб. Хвороба зачіпає судини головного мозку, в результаті у внутрішній оболонці судин утворюються відкладення. Сполучна тканина, розростаючись в судинах, з часом призводить до деформації і звуження просвіту судини іноді до повного запустеванія. Утворюється недостатність кровопостачання органу. При захворюванні судин серця, головного мозку, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби продемонстровано дієтичне харчування. Найбільш підходящим варіантом дієти є дієта № 10с. Її особливістю є зменшене вміст тваринного жиру, легкозасвоюваних вуглеводів, обмеження кухонної солі, рідини. І навпаки - підвищення вміст вітамінів С, В, ліпотропних речовин, ліполевой кислоти, калію, магнію, харчових волокон, мікроелементів.

Основним призначенням дієти є уповільнення процесів розвитку атеросклерозу, поліпшення кровообігу, відновлення обмінних процесів, зниження надмірної маси тіла, забезпечення нормального харчування без важливих навантажень на серцево-судинну систему, нирки, печінку, нервову систему. Згідно дієті продукти подрібнюють і відварюють. Процес виготовлення їжі обходиться без додавання солі, незначна кількість можна додати в готову страву.

Дозволені продукти згідно дієті № 10с


Борошняні вироби і хліб - дозволяється пшеничний хліб, виготовлений з борошна 1-2 сорту, житній, галетное несолоне печиво, несолона випічка. Супи - можна вживати в їжу борщ, борщ, щі, вегетаріанські супи з картоплею і крупами, молочні і фруктові супи. Нежирні сорти м'яса, птиці, риба приготовані цілісним шматком або порубані, метод виготовлення - відварювання, після можна запекти. Також в перелік дозволених продуктів входять мідії і морська капуста. Яйця - білкові омлети, яйця некруто, але не більше 2-3 на тиждень. Дозволяється молоко і молочні продукти: кисломолочні продукти, молоко, нежирний сир, сир малосолона, сметана в якості приправи. Можна вживати в їжу вівсяну, гречану кашу, пшоно, різні запіканки.

У раціоні хворого в обмеженій кількості повинні знаходитися наступні продукти: рис, манна крупа, макаронні вироби. Вирішуються овочі: морква, гарбуз, кабачки, картопля, капуста всіх видів, баклажани, зелений горошок. Зелень можна додавати в готові страви. Дозволяються також наступні види закусок: салати з рослинною олією, вінегрети, відварна заливна риба, м'ясо, слабкосолений сир, вимочений оселедець, варена ковбаса, шинка нежирна, фруктові салати. Фрукти і ягоди можна вживати в сирому вигляді, а також сухофрукти, желе, муси, компоти. З варенням, цукром, медом необхідно бути гранично акуратними, вживати в обмеженій кількості. Напої: неміцний чай з лимоном, молоко, неміцний кава, соки овочеві або фруктові, відвар з пшеничних висівок або шипшини. Дозволені жири у вигляді рослинного і вершкового масла, вживаного для виготовлення страв.

Заборонені продукти згідно дієті № 10с




З раціону хворого слід виключити вироби з листкового або здобного тіста, грибні, рибні, бобові бульйони, жирне м'ясо і рибу, гусака, качку, нирки, печінка, мізки, копчені продукти, консервовані вироби, жирний, солоний сир, щавель, редьку, редис , шпинат, шоколад, гриби, вироби з крему, морозиво, гірчицю, перець, міцний чай і каву, алкоголь, тваринні і кулінарні жири.

Дієта № 10с передбачає встановлений режим харчування - їжу необхідно приймати маленькими порціями 5 щодня.

Меню дієти № 10с



Сніданок № 1 повинен включати в себе: розсипчасту гречану кашу, пудинг з нежирного сиру, чай. Сніданок № 2: свіже яблуко. Обід: перловий суп з овочами на рослинній олії, м'ясні биточки на пару, тушкована морква, компот. На полуденок відвар шипшини. Вечеря: овочевий салат з морською капустою з додаванням рослинної олії, запечена під молочним соусом риба, відварена картопля, чай. Перед сном кефір.

На сьогодні передбачено два варіанти дієти № 10с. Перший підходить для людей, які мають надлишкову масу тіла, а другий для людей з нормальною та пониженою масою. Перший варіант включає 90 г білків, 70 г жирів, 300 г вуглеводів, загальна калорійність їжі повинна становити до 2200 ккал. Кількість кухонної солі не більше 5 г, вільної рідини не більше 1,2 літра. Другий варіант дієти повинен включати в себе: 100 г білків, 80 г жирів, 350 г вуглеводів. Загальна калорійність раціону харчування не більше 2500 ккал. Допустима кількість кухонної солі не більше 7 г, вільної рідини до 1,2 літра. Слід подчернуть, що пониження калорійності першого варіанту дієти досягається шляхом зменшення на 0,5 порції першої страви, а також зменшення кількості цукру і хліба. Дієта при атеросклерозі повинна містити не лише вказаний перелік продуктів, але і вітаміни В, Р, РР, F.

Крім цього, дієту № 10с рекомендується поєднувати з розвантажувальними днями, приблизно 1 день з 7-10 днів. Раціон розвантажувального дня повинен складатися з фруктів, овочів, сиру або кефіру.

Дотримання дієти № 10с використовується як складова частина комплексної терапії при лікуванні атеросклерозу судин серця, головного мозку, при ішемічній хворобі серця та гіпертонічній хворобі. Ефективність дієти обумовлюється зменшеним вмістом легкозасвоюваних вуглеводів, тваринного жиру. Ступінь зменшення жирів і вуглеводів обчислюється залежно від маси тіла. Також помітний ефект дає зменшення кількості кухонної солі і вільної рідини, екстрактивних речовин, холестерину, підвищення вітамінів групи В і С. Температура готовий їжі стандартна. Перед початком дієтичного харчування рекомендується проконсультуватися з лікарем.