Лікувальна дієта при захворюваннях нервової системи


Дієта - це дієвий метод лікування різних хвороб, як легкого, так і прогресуючого перебігу. З'ясовується, навіть при нервових хворобах слід дотримуватися певного режиму харчування. Так як наша нервова система настільки вразлива, що часто навіть незначні зовнішні фактори можуть вивести її з рівноваги. Хиткі нерви можуть бути як у слабохарактерних людей, так і людину, яка на перший погляд здається сильним і хоробрим.

Як приклад ознак нервових хвороб можна привести роздратування, а також болі і судоми, втрата больової і інших чутливостей, психічні розлади, апатія до всього і не тільки.

Без участі самої людини нервова система може і не впоратися з усіма навантаженнями. Тому, в цілях профілактики і лікування нервових хвороб людина перш за все повинен вимагати певних дій тому від себе, а не від свого лікуючого лікаря. Першим і в той же час основним кроком на зустріч до одужання є лікувальні дієти, які були створені не простими дієтологами, а справжніми вченими та професорами в галузі вивчення нервової системи людини і методів її урівноваження.

Різні медичні та санітарні установи застосовують в своїй практиці номерну систему дієт, де окремому захворюванню відповідає своя дієта під певним номером. Так, при хворобах нервової системи функціонального типу, з умовою, що їм не супроводжують захворювання шлунково-кишкового тракту, використовується стіл № 12. Мета дієти полягає у відновленні нормальної роботи нервової системи.

Дієта може поєднуватися і з іншими лікувальними процедурами, але навіть при повному одужанні хворий не повинен відмовлятися від загальних правил раціону, особливо це відноситься тих продуктів харчування, які під час лікування були виключені з споживання.

Загальні правила дієти

Загальні правила дієти полягають у зниженні навантаження на нервову систему шляхом пониження вживаються в їжу жирів і вуглеводів, повареної солі, а також продуктів, які збудливо діють на організм. Насамперед до них відносяться алкоголь і кава, смажена і гостра їжа. В той же час в раціоні потрібно збільшити продукти, позитивно впливають на нервову систему і багаті фосфорними солями: молочні продукти, боби, печінка.

Важливо підвищити добову норму прийому вітамінів, зокрема вітаміну В. Основними джерелами вітамінів є сирі овочі і фрукти, зелень, настій шипшини, коржі з висівок, паштет з дріжджів.

Дієта № 12 припускає режим харчування, при якому вживається менше їжі за раз, але протягом 5 щодня. Денна калорійність столу утворює 2300-2400 ккал при наступному хімічному складі: 80-90 г білків (основна частина яких повинна бути тваринного походження), 350 г вуглеводів і 70 г жирів, а також 30% рослинних. Вкрай важливо не знижувати рівень споживаного білка, оскільки його недолік знижує умовно-рефлекторну діяльність і збудливі процеси в корі головного мозку.

Раціон хворого нервовими хворобами

Що стосується більш докладного раціону, то люди з хворобами нервової системи повинні повністю виключити з харчування такі продукти:

  • вироби з листкового тіста, свіжий хліб
  • консерви, жирні сорти м'яса і ковбаси, напівфабрикати
  • смажені або зварені круто яйця
  • з овочів: редька, огірки, редис, щавель, цибулю і часник
  • шоколад
  • гострі соуси, перець, хрін, гірчиця
  • з напоїв: алкоголь, какао, чорна кава і чай
  • ікра рибна, рибні консерви, риба в смаженому і солоному вигляді
  • тваринні жири, включаючи і сало.

Без оглядки на ці заборони щодо споживання в їжу цілого ряду продуктів, все ж є ще багатий вибір страв, які не тільки можна, але й необхідно додавати в свій раціон. Сюди відносяться:

  • дієтичні сорти хліба
  • нежирне м'ясо, а також індичатина, кролятина, яловичина, телятина, печінка, але лише в маленьких кількостях
  • нежирна риба (щука, тріска, окунь, морепродукти)
  • молочні продукти, нежирний сир
  • можна яйця, але лише всмятку
  • кожні види каш з круп, а також страви з крупи: супи, пудинги
  • що стосується овочів, то дозволені буряк, морква, гарбуз, томати, кабачки, бобові, картоплю, помідори
  • свіжі і сухі фрукти, цукерки, крім шоколадних, мед
  • цибульний, сметанний, помідорний соус або соус, приготований на овочевих відварах
  • чаї з трав, овочеві і фруктові соки, а також відвари плодів різних ягід, потрібно - шипшини
  • топлене вершкове, рослинне масло.

Стіл при дієті чимось нагадує вегетаріанську кухню. Та й численні медичні вивчення показують, що саме вегетаріанці є більш врівноваженими людьми, вони завжди знаходяться у піднесеному настрої і хорошій формі, а походи до лікарів з приводу здоров'я у них досить рідкісні.

Приклад денного столу при дієті

Що стосується страв, які можна готувати під час дієти при нервових хворобах, то тут можна не обмежуватися простими супами й овочевими салатами. Можна поекспериментувати в приготуванні таких страв, як яєчня з волоськими горіхами, пюре з бобових, тефтелі з дієтичних видів м'яса і риби, приготовані на пару, печена картопля і т.д.

На сніданок краще всього приготувати не дуже сильно калорійне блюдо, наприклад, яєчню, і склянка соку. Для другого сніданку підійдуть пару фруктів в поєднанні з ягодами. Обід - найбільш ситний, повинен складатися з першої страви (суп) і другого (каша або пюре), овочевого салату, чаю або відвару з трав. На полуденок можна з'їсти трохи нежирного сиру, сметанки або склянку йогурту. Вечеря можна урізноманітнити стравою з овочів (картопля) і м'ясним гарніром. На ніч рекомендується випивати по склянці кефіру або молока.

Варто пам'ятати, що лікувальну дієту при хворобах нервової системи потрібно будувати в поєднанні із загальним терапевтичним планом, який розробляється доктором, виходячи з мети комплексного лікування.