Лікувальна дієта при захворюваннях печінки і жовчних шляхів


Хронічні хвороби жовчних шляхів і печінки звичайно є наслідком гострих інфекцій або як результат довгого споживання спиртних напоїв. Найпоширенішими є такі захворювання печінки як: хронічний гепатит, хронічний холецистит. Загострення хронічних хвороб провокується рядом факторів: часті застуди, інфекційні хвороби, неправильне харчування, зловживання алкоголем, переїдання, споживання в їжу через чур жирних, солоних, копчених страв, продуктів містять холестерин.

Лікування хронічних хвороб печінки проводиться доктором, особливості лікування залежать від стану хворого. Головним у лікуванні хвороб печінки є дотримання режиму харчування з вірним співвідношенням білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. Крім цього, часто призначаються протизапальні, жовчогінні та інші засоби.

Хворим у період поза загостренням рекомендується дотримання дієти, в цьому випадку це дієта № 5. Вірне збалансоване харчування згідно дієті дозволяє повернути порушені функції хворого органа, поліпшити процес жовчовиділення і стан жовчі.

Ключові принципи харчування при хронічних хворобах печінки і жовчних шляхів полягають в наступному:

  • наявність в раціоні хворого легкозасвоюваного білка;
  • кількість жирів повинна визначатися особисто, грунтуючись на стані хворого;
  • вміст вуглеводів у їжі не повинно перевищувати фізіологічну норму, а для повних людей - знижений;
  • їжа повинна бути піддана ретельній кулінарній обробці, що дозволяє максимально щадне відношення до хворого органу;
  • рекомендується нерідке прийняття їжі, але маленькими порціями, що сприяє кращому її засвоєнню;
  • включення в раціон харчування хворого продуктів містять клітковину.

Дієта № 5


Добовий раціон дієти № 5 повинен включати в себе: 100-120 г білків, 80-90 г жирів, не більше 450 г вуглеводів. Калорійність дієти не повинна перевищувати 3200-3500 ккал. Споживання солі слід зменшити до 10 г, а при набряках до 4 м. Рекомендується споживати рідину в розмірі півтора-двох літрів протягом дня. Рекомендована частота прийому їжі: 5-6 разів на день, кулінарна обробка - продукти запечені або відварені.

Згідно дієті № 5 дозволяється споживання в їжу таких продуктів: хліб - пшеничний вчорашньої випічки або підсушений, житній з борошна шпалерного помелу, вироби з нездобного тесту; суп - овочі, крупи, макаронні вироби, суп слід робити на овочевому відварі або молочному, фруктові супи , борщ, борщі, щі; м'ясо - нежирні сорти, запечені або відварені, тушковані з видаленням соку; риба у відвареному або запеченому вигляді; масло - вершкове (30г), рослинне (50г), оливкова, соняшникова можна додавати в готові страви; овочеві гарніри в запеченому або відвареному вигляді; цибуля - лише після відварювання; овочі, соки овочеві в сирому вигляді; крупи і макаронні вироби - полувязкіе розсипчасті каші, запіканка з круп; яйця - не більше одного яйця в день; фрукти і ягоди - вирішуються всі, крім особливо кислих сортів; рекомендовані компоти та пюре; молоко натуральне або згущене; простокваша, кисіль; закуски - оселедець вимочений, овочеві салати, томатний сік, чай, неміцна кава з молоком.

Дієта № 5 передбачає повну відмову від наступних продуктів: смажене м'ясо і кожні смажені страви, копченості, наваристі бульйони, какао, консерви, гриби, шоколад, щавель, алкогольні напої, морозиво.

Зразкове меню дієти № 5 виглядає наступним чином: Перший сніданок: вівсяна каша -150 г; чай з молоком - 1 склянка; сирний пудинг-150г. Другий сніданок: відварна курка з рисом, вівсяна каша з маслом, хліб. Обід: вегетаріанський суп зі сметаною, 125 г - відварне м'ясо, запечене під білим соусом; 200 г - кабачки, тушковані в сметані, 200 г - кисіль з яблучного соку. Вечеря: 200 г - картопляне пюре, 100 г - відварна риба, 1 склянка чаю з лимоном.

Дієта № 5а




Дієта № 5 можливо розрахована на довгий термін до 2 років. Збільшити раціон дієти може лише лікуючий лікар. У періоди загострення рекомендується використання більш щадного раціону харчування згідно дієті № 5а. Дієтою передбачається, що всі страви протираються через тертку. Характерною особливістю даної дієти є видалення з раціону хворого екстрактивних речовин, виключення продуктів, що містять у величезних кількостях холестерин, а також грубу клітковину. Дієта призначається при загостреннях хвороби, тривалість утворює 1,5-2 тижні, після чого відбувається плавний перехід на дієту № 5.

Зразкове меню дієти № 5а:

Перший сніданок: 100 г - омлет з двох білків; 150 г - манна молочна каша, 1 склянка чаю з молоком. Другий сніданок: 125 г - котлети м'ясні на пару; гречана каша, протерта з оливковою олією - 150 г, хліб, чай. Обід - рисовий суп з протертими овочами; 115 г курки відвареної в білому соусі; 150 г - гречана протерта каша; 25 г - молочне желе. Вечеря: 85 г - відварна риба; 150 г - картопляне пюре, 1 склянка чаю з молоком.

Поради експерта



Дієта № 5 зазвичай призначається лікуючим доктором паралельно з основним лікуванням захворювання. Дотримуватися дієти можна і самостійно без призначення лікаря, але лише якщо ви точно знаєте свій діагноз. Збалансоване харчування згідно дієті дозволяє зняти загострення хвороби, привести в норму органи травленні, домогтися зникнення ознак хвороби. При дотриманні дієти важливо не нехтувати рекомендаціями з приводу заборонених продуктів: смажені блюда, жирне, алкоголь, копченості. Споживання перерахованих продуктів веде до утворення важливою навантаження на печінку, жовчний міхур і жовчовивідні шляхи, а це може призвести до постійних загострень хвороби.

Дотримання дієти дозволяє повернути порушений функції хворих органів, нормалізувати стан людини і повернути його до повноцінного життя. З питань призначення дієти і тривалості дотримання дієти рекомендується звертатися до лікаря.