Лікувальна дієта при ожирінні


На жаль, на сьогодні з'являється все більше людей, які страждають від ожиріння. Зазвичай це захворювання з'являється в результаті порушення обміну речовин в організмі завдяки переїдання продуктів, що збуджують апетит. Іноді ожиріння проявляється і в спадкової формі, а також можливо результатом різних хвороб.

При лікуванні ожиріння одну з основних ролей, наровне з лікувальною фізкультурою, грає дієтотерапія. Тут існує один фундаментальний принцип - різко скоротити енергетичну цінність раціону і збільшити енерговитрати людини за рахунок застосування строго контрольованих фізичних навантажень. Вкрай важливо поряд з цим, щоб харчування було збалансованим.

Дієт при лікуванні ожиріння існує досить велика кількість, але значно частіше використовуються так звана дієта № 8 та її форми, які прописуються в разі, якщо у хворого крім ожиріння, присутні супутні хвороби.

Загальні правила дієти


Загальні правила дієти для людей, які страждають ожирінням, можна розписати в наступному вигляді:

  • обов'язкову присутність в раціоні білка тваринного походження: нежирне м'ясо і риба, різні морепродукти, знежирений сир і молоко;
  • споживання фруктів і овочів багатих вітаміном С і мікроелементами. Такі продукти сприяють почуттю насичення;
  • обмеження в раціоні їжі, що містить швидкорозчинні і бистровсасивающіеся вуглеводи, які легко перетворюються в жир.

Що стосується більш докладного раціону з точки зору яких рекомендують і забороняються продуктів, то дієта № 8 дозволяє прийом наступних страв:

  • м'ясні з пісної яловичини, нежирна свинина в холодці або відварному вигляді (можна їсти не більше 150 г на день), нежирна баранина (не частіше 2 разів за десять днів), кролятина, нежирне м'ясо птиці і риби.

Так само досить корисні при ожирінні різні морепродукти (кальмари, краби, мідії, трепанги і т.д.), як в натуральному, так і в консервованому вигляді.

Супи слід варити на овочевому бульйоні, і лише один-два рази на тиждень допускаються м'ясні, рибні та грибні, та й то в обмеженій кількості (не більше 0,5 порції).

Що стосується хлібобулочних виробів, то рамки дозволеного тут ширші, і обмежуються лише солодким тістом (здоба, солодкі печива і т.д.), іншими словами тими борошняними продуктами, в яких містяться велика кількість вуглеводів. Якщо під час дієти не спостерігається пониження ваги, то раціонально спробувати повністю виключити з їжі або хоча б максимально скоротити кожні хлібні вироби.

Гарніри й страви з макаронів, різних круп і бобових можна вживати в їжу, але в межах нижче норми.

Дієвими у боротьбі проти ожиріння є гарніри і страви, приготовані з овочів і зелені:

  • капуста (кольорова і білокачанна);
  • кабачки;
  • помідори;
  • редис;
  • огірки;
  • салат.

Однак, страви з картоплі, моркви, буряка і брукви допускають до споживання не більше 200 г на день.

Овочі можна вживати в їжу як в сирому, так в печеному і вареному вигляді.

При дієті дозволяється включати в раціон ягоди і фрукти лише кислих і кисло-солодких сортів. Їх можна вживати у свіжому вигляді або варити компоти, але без цукру.

Стіл № 8 також включає в себе молочні продукти, але з умовою низького вмісту жирів:

  • молоко з мінімальним відсотком жирності;
  • кефір;
  • сметана (не більше двох столових ложок, доданих в страви);
  • знежирений сир (не більше 200 г на день), і страви з нього;
  • сир.

Можна урізноманітнити раціон різними негострими соусами. Їх слід готувати на овочевому, грибному, не сильний рибному або м'ясному бульйоні з додаванням оцту. Як гарнір до страв можна додати томатну пасту або соуси з різними корінням.

Із закусок допускається в їжу різні вінегрети і салати, нежирні сорти шинки і ковбаси (вареної), дієтичні сардельки та сосиски.

Прийом рідини при ожирінні різко скорочується до 0,5 літрів в день. Замість води краще пити чай чорний і зелений, чай з молоком, різні соки (з кислих фруктів і ягід), мінеральну воду (переважно лужну).

Рослинне і вершкове масло можна застосовувати тільки при приготуванні їжі, але і в цьому випадку його кількість повинна бути обмеженою (не більше 40 г на день). Важливо пам'ятати, що кожні страви слід готувати без солі, її можна додавати вже в готову їжу, але в мінімальній кількості.

Категорично забороняються дієтою при ожирінні кондитерські та здобні вироби, шоколад, цукерки, а також копчені, гострі та солоні страви та закуски, алкоголь у будь-якому вигляді.

Розвантажувальні дні




Окрім дотримання повсякденному дієти періодично потрібно проведення так званих розвантажувальних днів. Це дні, раціон яких повинен повністю складатися з однорідних продуктів і страв, наприклад: м'ясні, сирні, молочні, сметанні, кефірів, кавунові або яблучні. У розвантажувальні дні їжа повинна рівномірно розподілятися на п'ять прийомів.

Дієта при ожирінні з супутніми хворобами



Якщо крім ожиріння у хворого спостерігаються супутні хвороби, такі як атеросклероз, подагра, хронічний холангіт, то з раціону повністю виключаються рибні та м'ясні бульйони, печінка, нирки, а також обмежується прийом білкових продуктів. Замість них слід їсти якомога більше страв з знежиреного сиру.

При поєднанні ожиріння з хворобами шлунка та кишечника з повсякденного раціону виключаються овочі з величезним вмістом грубої рослинної клітковини. Інші овочі, а також зелень потрібно вживати в їжу у вареному і потрібно подрібненому вигляді. М'ясо, рибу та птицю найкраще готувати на пару.

Серйозним правилом при лікуванні ожиріння є не допускати відпочинку відразу після прийому їжі. Так що тут не доречне прислів'я, що «після смачного обіду за законом Архімеда сподівається поспати». Навпаки, сподівається походити, порухатися, зайнятися легкими фізичними навантаженнями.

Дотримуватися дієти слід на протязі довгого часу, але поряд з цим тривалість курсу лікування особисто для кожного хворого.

І, природно, слідування навіть самої суворої дієті не принесе відчутних результатів без вірно спланованих фізичних навантажень. Лікувальна гімнастика, що призначається лікарем, довгі прогулянки, як піші, так і велосипедні, лижні, разом з дієтою приносять більш дієві і швидкі результати. Вже через короткий час спостерігається зниження ваги, а разом з цим відбувається поліпшення загального самопочуття.